Sinteza a Jurisprudentei CEDO cu Privire la Dreptul la un Proces Echitabil

Cuprins disertatie Cum descarc?

1 INTRODUCERE 3
2 OBIECTUL DREPTULUI LA UN PROCES ECHITABIL 5
2.1 Notiunea de ,,drepturi si obligatii cu caracter civil" 6
2.2 Notiunea de ,,contestatie asupra drepturilor si obligatiilor de natura civila" 14
2.3 Notiunea de ,,materie penala" 16
2.4 Notiunea de ,,acuzatie in materie penala" 22
3 GARANTII PROCEDURALE GENERALE 25
3.1 Accesul la justitie 25
3.1.1 Accesul efectiv 27
3.1.1.1 Notiunea de tribunal 33
3.1.1.2 Calitatea tribunalului 39
3.1.1.2.1 Tribunal independent 40
3.1.1.2.2 Tribunal impartial 46
3.2 Celeritatea procedurii 51
3.3 Publicitatea procedurii 57
3.4 Egalitatea armelor 59
4 GARANTII SPECIALE IN MATERIE PENALA 72
4.1 Prezumtia de nevinovatie 72
4.2 Dreptul de a fi informat asupra acuzarii 79
4.3 Dreptul de a dispune de timpul si facilitatile necesare apararii 81
4.4 Dreptul la asistenta juridica 84
4.5 Dreptul de a convoca si interoga martorii 88
4.6 Dreptul la un interpret 93
BIBLIOGRAFIE 95


Extras din disertatie Cum descarc?

1 INTRODUCERE

Notiunea de ,,proces echitabil" este una aproape imposibil de definit datorita conditiilor speciale in care a aparut intre constantele drepturilor si libertatilor fundamentale in sistemele juridice contemporane. Evolutia pe care au cunoscut-o garantiile procedurale a fost mai intai opera instantelor britanice si americane pentru ca, mai apoi, Curtea si Comisia europeana a drepturilor omului sa adauge aspecte noi la cele cunoscute anterior .
In mod evident insa, ideea de proces echitabil trimite la ideea de stat de drept, a carui prima si esentiala caracteristica consta in eliminarea arbitrariului si domnia legii. Aceste doua obiective ale oricarui stat democratic sunt echivalente cu oferirea unor garantii din ce in ce mai largi in materie procesuala, atat prin extinderea notiunii de proces asupra unor domenii ce tin de instantele administrative ori disciplinare, cat si prin delimitarea cat mai exacta a liniei de echilibru care trebuie sa exista intre protectia drepturilor fundamentale si alte interese ale statelor .
In lipsa unei posibile definitii, notiunea de ,,proces echitabil" este frecvent utilizata de organele jurisprudentiale de la Strasbourg pentru a desemna ansamblul drepturilor oferite justitiabililor prin art. 6 al Conventiei europene a drepturilor omului , expresia vizand ansamblul garantiilor procedurale care permit punerea in valoarea drepturilor protejate prin Conventiei . Importanta acestor reguli de procedura nu trebuie subestimata deoarece nu este suficient a enumera anumite drepturi substantiale protejate asa cum o fac mai multe conventii si tratate internationale, ci trebuie gasite si mecanismele de procedura prin care acestea sa fie aparate . Curtea este pe deplin constienta de aceasta afirmand ca prin protejarea dreptului la un proces echitabil, art. 6 din Conventiei vizeaza protectia principiului preeminentei dreptului, indisolubil legat de notiunile de societate democratica si stat de drept .
Practica releva rolul central pe care il joaca art. 6 in cadrul sistemului Conventiei: este vorba despre dispozitia cea mai frecvent invocata in fata organelor Conventiei si, probabil, in fata instantelor nationale . In acest context, Curtea admite ca notiunea de proces echitabil a cunoscut in jurisprudenta sa una dintre cele mai remarcabile evolutii, marcata in principal de importanta acordata aparentei si de sensibilitatea crescuta a publicului fata de organizarea si administrarea justitiei .


Fisiere in arhiva (1):

  • Sinteza a Jurisprudentei CEDO cu Privire la Dreptul la un Proces Echitabil.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!