Sistem Informatic de Evaluare a Cunostintelor pentru Admitere la Studii Superioare de Masterat

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere.4 
Capitolul 1. Analiza situatiei in domeniul sistemelor informationale.6
1.1. Rolul sistemelor informationale in diferite domenii.6
1.2. Directiile de dezvoltare si aplicare a sistemelor informationale in sfera educationala.7
1.3. Formularea problemei.12
1.4. Tehnologiile utilizate.13
1.4.1. Limbajul de programare Java.13
1.4.2. Sistemul de gestionare a bazelor de date MySQL.16
1.4.3. Conectarea bazei de date prin JDBC la serverul MySQL.20
Capitolul 2. Prezentarea aplicatiei.21
2.1. Prezentarea generala.21
2.1.1. Proiectarea intrarilor.23
2.1.2. Proiectarea prelucrarilor.24
2.1.3. Proiectarea iesirilor.25
2.2. Descrierea diagramei cazurilor de utilizare.25
2.3. Descrierea diagramei claselor.26
2.4. Modelul conceptual al bazei de date.28
2.5. Structura si functionalitatea sistemului informatic.30
Capitolul 3. Concluzii.37
Bibliografia.38
Anexe.40


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Problema evaluarii educationale este una dintre cele mai actuale si controversate probleme. Nu exista sistem educational sau act educational fara evaluare. Este greu de conceput valorizarea activitatilor umane si a rezultatelor acestora fara stabilirea unei aprecieri cu certificarea abilitatilor si competentelor. 
In timpul de fata evaluarea prin testare electronica este aplicata ca metoda de evaluare in invatamantul preuniversitar si universitar. Astfel, aceasta metoda de evaluare poate fi implementata pentru orice disciplina din programul de studiu preuniversitar: istorie, geografie, matematica si informatica, etc. Aceasta forma de evaluare cu succes se aplica si pentru orice curs din planul de studiu universitar la orice specialitate. Evaluarea asistata de calculator este utilizata la scara larga in sistemele educationale din tarile dezvoltate si prezinta o serie de avantaje evidente fata de evaluarea traditionala.
Testarea electronica permite monitorizarea rapida a progresului unui numar mare de cursanti; utilizarea unor banci de teste, cu mixarea intrebarilor si raspunsurilor care pot preveni copierile la examene; includerea unui numar mare de diverse tipuri de intrebari intr-un test, acoperind mai bine materia studiata. Sistemul informatic de evaluare permite ca testul sa fie sustinut simultan de toti candidatii. 
Obiectivul general al sistemului informatic de examinare reprezinta una din masurile destinate asigurarii transparentei. Aceasta modalitate de examinare elimina toate suspiciunile cu privire la colaborarea dintre candidat si examinator. 
Scopul realizarii sistemului informatic este proiectarea si implementarea unui sistem informatic pentru evaluarea cunostintelor la admitere la studii superioare de masterat, ciclu II la disciplina "Tehnologii informationale".
Testarea prin intermediul unor teste cu raspunsuri grila este o metoda practica de evaluare a candidatilor ce se prezinta la un anumit examen. Testele pot fi rezolvate direct pe calculator, acest lucru permitand corectarea automata a acestora. 
Actualitatea temei se explica prin faptul ca are loc in continua crestere modernizarea metodelor de evaluare si utilizarea noilor tehnologii in procesul de studiu in sistemul de invatamant si nu numai. In majoritatea cazurilor sistemele informationale si ale organizatiilor se sprijina pe utilizarea tehnologiilor informatiei iar evaluarea performantilor utilizatorilor este legata de obicei de perspectiva unei investigatii prin informatizare.
Motivatia realizarii unui astfel de sistem de evaluare se explica prin idea personala de a implementa aceasta forma de evaluare in institutia in care activez si din necesitatea utilizarii unei metode noi de evaluare si diferite de cel traditionale (scris sau oral), de asemenea reducerea timpului necesar pentru evaluarea si notarea lucrarilor, pastrarea confidentialitatii instruitului in timpul evaluarii, prezentarea feedbackului imediat.
Prin implementarea sistemului informatic, se preconizeaza obtinerea urmatoarelor rezultate:
- introducerea acestui sistem informatic modern ar duce la formarea unei imagini pozitive admiterii in Cadrul Universitatii de Stat "B.P. Hasdeu" din Cahul si cu noi metode de evaluare;
- usurarea procesului de verificare a candidatilor, oferindu-le o modalitate placuta de evaluare;
- inlocuirea vechiului sistem de evaluare prin evaluare orala sau scrisa, rapid si sigur;
- scurtarea timpului de evaluare si a numarului de examinatori, prin testarea unui numar mai mare de candidati in aceeasi zi.
Pentru dezvoltarea aplicatiei s-a ales folosirea programarii orientata pe obiecet, limbajul de programare utilizat fiind Java, unul din cel mai popular limbaj de programare, conform datelor furnizate de TIOBE (Programming Comunity Index) limbajul Java se mentine in luna iunie 2014, pe locul 2 in topul celor 50 de limbaje de programare. Datele cu care lucreaza aplicatia sunt persistente prin memorarea lor in baza de date, iar sistemul de gestiune a bazelor de date este MySQL, au fost alese anume aceste produse pentru asigurarea portabilitatii sistemului soft.
Aceasta aplicatie este structurata in doua parti si anume: un modul ce se ocupa cu legatura la baza de date cu operatii specifice bazei de date: crearea, parcurgerea de baza de date, selectie a unor informatii, inserarea a unor noi inregistrari, stergerea a anumitor campuri etc. A doua parte a proiectului constituie administrarea resurselor masinii virtuale, o interfata grafica realizata in limbajul Java Swing, dezvoltata pe mediul vizual de programare NetBeans.
Metodele de cercetare utilizate au fost bazate pe aplicarea cunostintelor teoretice la elaborarea unei aplicatii practice utilizand cele mai noi limbaje de programare. 
Lucrarea este formata din introducere, 3 capitole, bibliografie si anexe.
In capitolul 1 " Analiza situatiei in domeniul sistemelor informationale" , se descrie rolul sistemelor informationale in diverse domenii de activitate, principalele componente a unui sistem informatic, relatia intre sistemul informational si sistemul informatic; directiile de dezvoltare si aplicare in sfera educationala, particularitatile sistemului informatic pentru evaluarea cunostintelor, atitudinea si motivatia utilizarii noilor tehnologii ca metode moderne de evaluare; evaluarea asistata de calculator reprezinta una din directiile de modernizare spre care se indreapta invatamantul, datorita a numeroase avantaje, sunt accentuate principalele avantaje a utilizarii unui sistem informatic de evaluare. In acest capitol este formulata problema propusa si directiile de solutionare.
In capitolul 2 " Prezentarea aplicatiei", se descrie detaliat aplicatia si posibilitatile acesteia, realizarea obiectivelor propuse in problema formulata, metodologia si tehnicile utilizate. S-au descris componentele Swing a limbajului Java utilizate la realizarea sistemului informatic, pentru a obtine o interfata placuta si respectarea principalelor reguli de elaborare a unei interfete grafice cu utilizatorul. Sunt enumerate etapele de realizare a sistemului informatic, sunt aratate digramele cazurilor de utilizare si diagramele claselor pentru sistemul informatic cat si descrierea modelului conceptual a bazei de date, relatiile dintre tabele si cardinalitatea dintre entitati. Tot in acest capitol sunt descrise in detaliu toate pachetele aplicatiei si toate componentele acestor pachete incepand de la fereastra principala si finisand cu fereastra de afisare a rezultatelor in cazul utilizatorului (candidatului) sau afisarea de rapoarte pentru administrator.
In capitolul 3, sunt formulate concluziile generale ale lucrarii si a aplicatiei realizate. Se evidentiaza rolul sistemului informatic elaborat, directiile de aplicare si dezvoltare ulterioara. Sunt aduse argumentele utilizarii unui astfel de sistem informatic si pozitia unui sistem informatic de evaluare a cunostintelor in prisma metodelor de evaluare moderne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistem Informatic de Evaluare a Cunostintelor pentru Admitere la Studii Superioare de Masterat.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Bontas Ioan. Pedagogie. Bucuresti, ALL, 1996.
2. Cristian Frasinaru. Curs practic de Java. Bucuresti, Matrix Rom, 2005, 462 p.
3. Ion Bolun, Ion Covalenco. Bazele Informaticii aplicate. Editia a III-a. Iasi, Bonitas, 2005, 727 p.
4. Marian Fotache. Proiecatrea bazelor de date. Iasi, Editura: Polirom, 2005.
5. Michael J. Hernandez. Proiectarea Bazelor de date. Bucuresti, Tehnica, 2003, 401 p.
6. Octavian Bisca. Baze de date. Bucuresti, BIC ALL S.A., 1997, 191 p.
7. Serbanescu, Luminita. Sisteme informatice pentru managementul resurselor umane. Craiova, Sitech, 2013.
8. Stefan Tanase, Cristian Olaru, Stefan Andrei. Java, de la o la expert. Iasi, Polirom, 2003, 837 p.
9. Vitalie Cotelea, Marian Cotelea. Microsoft SQL Server 2008. Chisinau, ASEM, 2009, 205 p.
10. Bosorogan (Bersan) Otilia Sandu. Teza de doctor, rezumat. Impactul metodelor alternative de evaluare educationala asupra nivelului performantelor scolare ale elevilor din ciclu gimnazial, 2011.
11. Cay S. Horstman, Gary Cornell. ???????? ????????????????. Moscova, Viliams, 2007, 1168 p.
12. Cay S. Horstman, Gary Cornell. ???????? ????????????????. Vol. I. Moscova, Viliams, 2007, 892 p.
13. I. N. Blinov, V.S. Romanci. JAVA 2, ???????????? ??????????. Minsk, UniversalPress, 2005, 408 p. 
14. Analiza sistemelor de evaluare digitale. Proiectare si realizare a unui studiu "Sistemul national de evaluare din invatamant preuniversitar" -https://insam.softwin.ro/fisiere/Analiza%20sistemelor%20de%20evaluare%20digitale_v5.pdf.
15. Aurel Stepan. Sisteme informatice si inteligenta artificiala in economie. Suport de curs. -http://file.ucdc.ro/cursuri/T_2_n25_Sisteme_informatice%20.pdf.pdf.
16. Adriana OLTEANU Radu Nicolae PIETRARU, Magdalena ANGHEL. Proiect pentru invatamant rural. Baze de date si utilizarea acestora, 2005.
17. Petrache Norocel, Mihaela Brut. Metode de testare on -line. -file:///E:/Tema%20de%20disertatie%20MAster/docuri%20imporatante%20pendtru%20continuul%20disertatiei/docuri%20recente/Petrache_Brut_TestareaOnLine.pdf.
18. Teodora Gherman. Metode interactive de evaluare pentru imbunatatirea calitatii instruirii. Conferinta Nationala de Invatamant Virtual, editia a VIII-a, 2010 -http://www.icvl.eu/2010/disc/cniv/documente/pdf/sectiuneaA/sectiuneaA_lucrarea11.pdf.
19. Teodora Vatuiu, Vasile Popeanga, Proiectarea unui sistem informatic de evaluare in contextul implementarii procesului de e-learning in invatamant superior. Conferinta Nationala de Invatamant Virtual, editia a IV-a, 2006, p. 159-164. -http://fmi.unibuc.ro/cniv/2006/disc/cniv/documente/pdf/sectiuneaB/9_4_vatuiu.pdf.
20. Sisteme informatice pentru administrarea publica. 2011 -http://www.feaa.uvt.ro/attachments/article/243/Sisteme-informatice-pentru-administratia-publica.pdf
21. http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/javax/swing/JComponent.html.
22. http://ru.scribd.com/doc/48166945/6752230-Dan-Potolea-Marin-Manolescu-Teoria-Si-Practica-Evaluarii-Education-Ale.
23. http://thor.info.uaic.ro/~mihaela/publications/articles/Petrache_Brut_TestareaOnLine.pdf
24. http://upm.ro/intranet/ecalin/cd_educational/cd/javac/cap1.htm.
25. http://www.academia.edu/1576530/EVALUAREA_INFORMATIZATA_ABORDARE_PSIHOPEDAGOGICA_SI_METODOLOGICA.
26. http://www.comm.pub.ro/master/ism/laborator3.pdf.
27. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/PROIECTAREA-UNUI-SISTEM-INFORM28.php.
28. http://www.scritub.com/profesor-scoala/EVALUAREA-EDUCATIONALA- aplicat54671.php.
29. http://www.seap.usv.ro/~sorinv/PSI.pdf.
30. http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html.
31. http://www.zota.ase.ro/simp/Sistem%20informational.pdf.
32. www.pexacons.ro/download.php?lang=en&f=downloads/Curs8.pdf.
33. http://www.tvet.ro/index.php/ro/proiecte-de-dezvoltare-a-invamantului-profesional-si-tehnic/proiecte-cofinantate-din-fonduri-structurale-europene.html.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!