Sisteme de Plati in Romania si Impactul Lor in Contextul Integrarii Europene

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cuprins 1
Capitolul 1. Consideratii privind mecanismul platilor in Romania 2
1.1. Caracteristici ale mecanismului platilor in Romania in perioada de dupa 1990 2
1.2. Rolul BNR in organizarea si dezvoltarea sistemului de plati 6
Capitolul 2. Particularitati ale sistemelor de plati in Romania si in Uniunea Europeana 9
2.1. Sistemul National de Plati al BNR 9
2.1.1. Arhitectura Sistemului National de Plati DECONT*BNR 9
2.1.2. Componentele Sistemului National de Plati DECONT*BNR 11
2.1.2.1. Sisteme de transfer pe baze nete 12
2.1.2.2. Sisteme de transfer pe baze brute 13
2.2. Sistemul electronic de plati din Romania 13
2.2.1. Caracteristici ale sistemului electronic de plati din Romania 13
2.2.2. Sistemul de decontare pe baza bruta in timp real a platilor de mare valoare (ReGIS) 15
2.2.3. Sistemul electronic de decontare pe baza neta a platilor de mica valoare (SENT) 19
2.2.4. Sistemul de inregistrare, decontare si transferare a titlurilor de stat (SaFIR) 21
2.3. Particularitati ale sistemelor europene de plati 23
2.3.1. Sisteme europene de plati de valori mari 23
2.3.2. Sisteme europene de plati de valori mici 34
Capitolul 3. Impactul integrarii europene asupra sistemelor de plati din Romania 36
3.1. De la platile pe suport hartie la moneda electronica 36
3.2. Impactul Sistemului Electronic de Plati asupra sistemului bancar romanesc 44
3.3. Tendinte in evolutia platilor din Romania in contextul integrarii europene 45
Concluzii 49
Bibliografie 51


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul 1. Consideratii privind mecanismul platilor in Romania
1.1. Caracteristici ale mecanismului platilor in Romania in perioada de dupa 1990
In anii 1990, platile din economie au fost reorganizate pe principiile economiei de piata Principalele mutatii sunt generate de organizarea sistemului de plati.
In primii ani ai tranzitiei la economia de piata si-au facut aparitia bancile comerciale cu capital de stat si privat, inclusiv reprezentante ale unor banci straine. S-a format o piata concurentiala pe care au aparut servicii bancare moderne si diversificate.
Legile bancare din 1991 (Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancara si Legea nr. 34/1991 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei) au aluvionat pe parcursul multor inspiratii occidentale si ideea caselor de compensatie interbancara si a rolului de supraveghere functionala a platilor de catre banca centrala, fara insa sa se inregistreze masuri concrete cu efect macroeconomic notabile pana in 1995.
Prin Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancara, au fost stabilite reglementarile in domeniul sistemului de plati si decontari, iar in cursul anului 1994 au fost elaborate normele tehnice, normele cadru si argumentele privind noile instrumente de plata pe suport hartie (ordinul de plata, cecul, cambia, biletul la ordin) si au fost actualizate legile din 1934 privind utilizarea efectelor comerciale.
In perioada 1 ianuarie 1990 - 3 aprilie 1995, sistemul de plati din Romania a mentinut in linii generale trasaturile sistemelor de plati caracteristice economiilor centralizate 
Instrumentele de plata neadecvate economiei de piata, procedurile bancare de decontare greoaie, invechite si nediferentiate pe tipuri de plati fara numerar, descentralizarea conturilor curente ale bancilor, precum si existenta unei foarte complicate si dereglementate retele de conturi de corespondent au condus la aparitia unor intarzieri masive in realizarea decontarilor si la abuzul in practicarea de catre banci a metodei ,,float -ului".
Datorita acestei conjucturi, in perioada mentionata, Romania putea fi considerata ca fiind o societate dominata de numerar. Deoarece majoritatea platilor se realizau in numerar, cantitati enorme de bani ramaneau in afara sistemului bancar, fapt cu influenta deosebita asupra procesului decizional privind masa monetara. Devenise din ce in ce mai evident ca punerea in functiune a unui sistem de plati eficient si transparent ar fi insemnat pentru detinatorii de fonduri banesti cresterea si diversificarea posibilitatilor de utilizarea a acestora, ceea ce, in ultima instanta, s-ar fi concretizat in sporirea cantitatii de bani depozitata si circulata in sistemul bancar, facilitand astfel bancii centrale punerea in aplicare a politicii sale monetare 
Pana in 1995, decontarile se efectuau prin sisteme manuale de prelucrare a datelor intre banci si agentii economici, sisteme proprii instrumentelor de plata pe suport hartie utilizate - dispozitia legala, cecul cu/fara limita de suma.
Noile instrumente, adecvate relatiilor de plati din economia romaneasca, reclamau existenta unui sistem eficient de compensare. Regulamentul emis de BNR nr. 10/1994 privind compensarea interbancara a platilor fara numerar pe suport hartie, a stabilit mecanismul compensarii si schemele de circuit ale instrumentelor. Instrumentele de plata reprezentau simple formulare pe suport hartie, decontate manual, prin virarea sumelor in conturi.
Compensarea multilaterala interbancara reprezinta modalitatea de calcul a obligatiilor si creantelor fiecarui participant fata de toti ceilalti participanti la compensare, modalitate care sta la baza decontarii pe baza neta 
Odata cu aparitia unui mare numar de banci - de ordinul catorva zeci - era necesar un mecanism adecvat de compensare si decontare interbancara, instituit in 1995, odata cu noile instrumente de plata, Sistemul National de Plati DECONT BNR (a se vedea figura nr. 1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Plati in Romania si Impactul Lor in Contextul Integrarii Europene.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!