Sisteme Durabile in Productia Animala

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. INTRODUCERE 3
2. SISTEME TEHNICE FOLOSITE PENTRU CONVERSIA ENERGIEI SOLARE 5
2.1 Notiuni generale privind conversia fotovoltaica 8
2.1.1 Jonctiunea p-n 9
2.1.2 Materiale utilizate in constructia celulelor fotovoltaice 12
2.1.3 Dimensionarea si componentele unui sistem fotovoltaic 14
2.2 Notiuni generale privind conversia termica 17
2.2.1 Tipuri de colectoare solare plane 19
2.2.1.1 Colectoare solare plane cu aer 19
2.2.1.2 Colectoare solare plane cu apa 21
3. APLICATII ALE CONVERSIEI ENERGIEI RADIATIEI SOLARE 25
3.1 Aplicatii ale conversiei fotovoltaice 27
3.2 Aplicatii ale conversiei termice 34
4. LEGISLATIA PRIVIND FOLOSIREA SURSELOR REGENERABILE DE ENERGIE IN ROMANIA 39
5. CONCLUZII 43
BIBLIOGRAFIE 45


Extras din disertatie Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Energia solara este cea mai importanta sursa de energie a Pamantului. Aproape fiecare forma de energie pe care oamenii o folosesc astazi, provine din transformarea si inmagazinarea energiei solare. Dupa evenimentele de pe piata energetica mondiala, in special cea a resurselor minerale, a devenit clar faptul ca schimbarile de baza trebuie sa conduca Ia reglarea intregului sistem de aprovizionare cu energie. Prin studii si cercetari intensive s-a ajuns la inlocuirea partiala a pretioaselor rezerve de energie fosila cu surse noi ca soarele si vantul.
Unitatile din zootehnie, agricultura si industria alimentara sunt consumatori importanti de energie. In structura energiei consumate ponderea cea mai mare in consum o are utilizarea sub forma de energie termica (abur, apa calda), procentul fund de 84,6% din totalul consumului energetic, restul energiei utilizandu-se sub forma de energie electrica. 
In cadrul zootehniei si industriei alimentare se cunosc o serie de actiuni menite sa asigure extinderea solutiilor cunoscute precum si largirea sferei aplicatiilor energiei solare in cadrul acestui important sector al economiei. Introducerea energiei solare ca o sursa semnificativa de energie in zootehnie si industria alimentara a tarii noastre constitue o sarcina delicata. Sistemele agricole existente pana in prezent se bazeaza pe o serie de principii energetice, care pun in evidenta atat caracterul energo-intensiv al zootehnie cat si utilizarea combustibililor conventionali.
Datorita miscarii Pamantului si datorita unor factori meteorologici, energia solara la nivelul scoatei terestre este o sursa energetica dependenta de timp. In general, necesitatile de energie pentru cele mai multe domenii de aplicatii sunt de asemenea dependente de timp, insa intr-o maniera diferita fata de modul in care are loc furnizarea energiei solare. In consecinta, daca se urmareste ca anumite necesitati de energie sa fie asigurate folosind energia solara, este necesar ca instalatiile solare respective sa fie prevazute cu elemente corespunzatoare de stocare (acumulare) a energiei. 
Problema stocarii energiei trebuie analizata privind instalatia termoenergetica ca un sistem compus din urmatoarele elemente principale: colectorul de energie solara, unitatea de stocare a energiei, aparatura (sau masina) de conversie a energiei, instalatia consumatoare de energie, consumatorii auxiliari de energie, sistemul de automatizare si control. Caracteristicile si randamentul fiecaruia dintre aceste elemente sunt legate de cele ale celorlalte ele!mente componente din instalatie. 
Astfel, deoarece randamentul colectoarelor solare depinde de temperatura, aceasta atrage dupa sine faptul ca si randamentul intregului sistem va fi dependent de temperatura. De exemplu intr-o instalatie termoenergetica solara, daca se foloseste un sistem de sto!care a energiei termice care este caracterizat printr-o cadere mare de tem!peratura intre intrarea si iesirea fluidului purtator de caldura, aceasta va conduce la necesitatea unei temperaturi ridicate in colector si deci la un randament scazut al acestuia; de asemenea, va conduce la o temperatura scazuta a sursei calde a masinii termice si in consecinta la un randament scazut al acesteia.
Stocarea energiei solare se poate face in diverse moduri, de exemplu sub forma de:
- caldura sensibila a unui mediu solid sau lichid;
- caldura latenta la schimbare de faza a unor sisteme chimice;
- energie chimica a produselor rezultate dintr-o reactie chimica reversibila.
Daca energia solara este transformata in energie mecanica, aceasta poate fi transformata in energie potentiala si stocata sub forma de energie poten!tiala a unui fluid (de exemplu, prin pomparea apei din aval in amontele unui baraj de acumulare).
Alegerea modului de stocare a energiei solare depinde de natura procesului care se urmareste in instalatia solara. De exemplu, pentru incalzirea apei, este practica folosirea stocarii energiei solare prin caldura sensibila a apei. Daca se folosesc captatoare solare cu incalzirea aerului, se poate utiliza pentru stocarea energiei solare caldura sensibila a unui pat de pietre in schimbatoare de caldura de tip regenerativ. Daca in instalatia solara se folosesc celule fotovoltaice sau fotochimice, cea mai indicata forma de sto!care a energiei este, in acest caz, energia chimica.
Producerea energiei electrice din energie solara, fie pe cale fotovoltaica, fie prin ciclu clasic termodinamic cu turbina si generator electric, ridica o problema foarte importanta care, din pacate, nu este inca rezolvata satisfacator. Anume, este vorba despre faptul ca necesarul de energie electrica are de obicei doua varfuri de consum, dimineata si seara, adica tocmai la ore cand energia solara nu este disponibila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Durabile in Productia Animala.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!