Sistemul Finantelor Publice in Romania in Perspectiva Integrarii in Uniunea Europeana

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I - ISTORICUL FINANTELOR PUBLICE 
1.1.Scurt istoric al finantelor publice 5
1.2. Structura finantelor publice in Romania 7
1.3. Reglementari legale privind finantele publice 11
1.4. Elaborarea, aprobarea, executia si incheierea executiei bugetului de stat 16
1.5. Legea bugetului de stat
CAPITOLUL II - SITUATIA ACTUALA A FINANTELOR PUBLICE BUGETARE IN UNIUNEA EUROPEANA
2.1. Conceptul si formele integrarii economice 20
2.2 Formele integrarii europene 24
2.3. Fondurile destinate statelor membre si alte instrumente financiare ale UE 31
2.3.1. Fondurile structurale 36
CAPITOLUL III - CONSIDERATII PRIVIND PREVEDERILE 
TRATATULUI DE ADERARE REFERITOR LA FINANTELE PUBLICE
3.1.O perspectiva a integrarii europene in domeniul fiscalitatii 41
3.2. Baza legala a interventiilor la nivel comunitar in domeniul fiscal (Tratatele) 42
3.3 Momente semnificative in evolutia politicii fiscale la nivel comunitar 42
3.4 Adaptarea sistemului fiscal romanesc la reglementarile UE 46
3.5. Sprijinul financiar acordat de UE in etapa de pre-aderare Romaniei 49
Programul Phare in Romania 49
Programele Phare 2001-2006 51
Fondul ISPA - Instrumentul structural pentru pre-aderare 52
Programul SAPARD 54
1. Prezentare generala 54
2. Cadrul institutional pentru implementarea programului 55
3. Activitati eligibile pentru finantare 57
4. Conditii de finantare .58
5. Criterii de eligibilitate 
CAPITOLUL IV
CONCLUZII SI PROPUNERI 60
BIBLIOGRAFIE 61


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Aceasta lucrare este structurata pe cinci capitole si prezinta sistemul finantelor publice in Romania in perspectiva integrarii in UNIUNEA EUROPEANA.
In primul capitol al lucrarii este prezentat un scurt istoric al finantelor publice, respectiv necesitatea obiectiva a aparitiei finantelor publice in stransa legatura cu evolutia vietii sociale, aparitia proprietatilor private si scindarea in clase sociale, dezvoltarea fortelor de productie si a relatiilor marfa-bani, aparitia statului si crearea aparatului de constrangere cu scopul de a asigura conditii pentru acumularea de mijloace banesti necesare intretinerii aparatului de stat si indeplinirii functiilor sale. Este prezentat in continuare continutul economic al finantelor publice ca relatii banesti care se folosesc in procesul repartitiei produsului national brut concretizate in bugetul de stat, bugetele locale si asigurarile sociale de stat, care impreuna cu bugetele fondurilor speciale, cu bugetul Trezoreriei statului si bugetele institutiilor publice autonome formeaza bugetul public national. Sunt prezentate deasemenea prevederile legale care reglementeaza sistemul finantelor publice precum si elaborarea, aprobarea, executia si incheierea executiei bugetului de stat, pe baza clasificatiei bugetare elaborate de Ministerul Finantelor care cuprinde la venituri, capitole si subcapitole, iar la cheltuieli, parti, capitole, subcapitole, titluri si articole, precum si alineate, dupa caz. Sunt prezentate reperele strategice ale politicii financiare vizand tranzitia spre economia de piata si pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana ca o conditie esentiala a ruperii de un trecut marcat de totalitarism, de lipsa drepturilor fundamentale ale cetatenilor, demagogie, ineficienta in exploatarea resurselor materiale si umane. 
Capitolul al doilea al lucrarii prezinta situatia actuala a finantelor publice bugetare in UNIUNEA EUROPEANA, zona de pace, stabilitate si de prosperitate, in care conceptul de libertate a fost transpus in rezultate vizibile pentru cetatenii europeni si statele membre, concretizate in miscarea libera a bunurilor si serviciilor, capitalului si persoanelor, prin vointa politica a statelor membre de a accepta un sistem de valori si de a realiza obiective strategice, culminand cu formarea pietei unice si introducerea monedei unice - EURO. Sunt prezentate 17 dintre statele membre ale UNIUNII EUROPENE, formele integrarii europene, respectiv uniunea vamala. piata unica, uniunea economica si monetara, care au condus la formarea celui mai mare bloc comercial din lume, o zona fara frontiere interne in care sa fie asigurata miscarea libera a produselor, serviciilor, capitalului si persoanelor, inlaturarea incertitudinilor si a costurilor interne, tranzactiilor, comparabilitate totala a preturilor si costurilor in intreaga zona euro, adancirea gradului de integrare a pietei unice, stabilitatea monetara in zona euro, cresterea potentialului de competitivitate al spatiului european, in competitia cu celelalte forte economice mondiale, contribuind la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. Este prezentata ROMANIA in procesul integrarii europene, masura in care ROMANIA indeplineste criteriile de aderare, fondurile destinate statelor membre si alte instrumente financiare prin care UNIUNEA EUROPEANA isi propune sa-si realizeze structura si obiectivele fondurilor, fondurile uniunii europene pentru tarile candidate la aderare.
Capitolul trei isi propune sa faca o analiza a evolutiei veniturilor fiscale precum si a poverii fiscale asupra contribuabililor romani, prin prezentarea veniturilor bugetare, a obiectivelor sistemului veniturilor fiscale si a principiilor generale ale impunerii.Sunt prezentate de asemenea notiunile de impozit si taxa, elementele impozitelor si taxelor, perspectivele financiar-fiscale ale Romaniei in 2004. In vederea stabilirii modului in care sistemul veniturilor fiscale pot realiza obiectivele propuse au fost efectuate analize ale veniturilor fiscale din Romania in perioada 1990-2005, privind structura si dinamica acestora. In ceea ce priveste povara fiscala se analizeaza corelatia veniturilor fiscale cu evolutia indicelui preturilor de consum, a PRODUSULUI INTERN BRUT, cu indicele de crestere a castigurilor salariale nete, cu structura impozitelor directe si indirecte in totalul veniturilor fiscale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Finantelor Publice in Romania in Perspectiva Integrarii in Uniunea Europeana.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!