Sistemul Juridic in Tarile Uniunii Europene

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cap. I Consideratii generale privind sistemul judiciar European 2
Cap.II Sistemul judiciar in statele fondatoare ale Uniunii Europene 6
Cap.III Sistemul judiciar in statele care au aderat la Uniunea Europeana 19
Cap.IV Sistemul judiciar din Romania 34
Concluzii 41
Summary 43
Bibliografie selectiva 45


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul I 
Consideratii generale privind sistemul judiciar European
Statele Unite ale Europei pe care le anticipa Winston Churcil in discursul tinut in septembrie 1944 nu mai sunt doar un concept demagogic care sa starneasca atentia studentilor sau curiozitatea unor politicieni. De la cele trei comunitati europene (a carbunelui, otelului si energiei atomice) si pana la Europa unita de astazi, statele batranului continent au parcurs un drum lung si, uneori, anevoios. Este, asadar, cu atat mai mare satisfactia astazi, cand Europa este in pragul infaptuirii ultimilor pasi pentru integrarea politica, prin dezvoltarea domeniilor de colaborare intre statele membre si consolidarea colaborarii in plan extern. Afirmarea calitatii de subiect de drept a Uniunii Europene in contextul international este subiectul unei amanuntite analize de ordin juridic. Astfel, implicarea Uniunii Europene ca unic subiect de drept la nivel mondial impune justificarea personalitatii juridice a acesteia, argumentarea prin elemente concrete a existentei posibilitatii acestui nou subiect de drept de a participa ca individualitate distincta la viata juridica, pretinzand si aparand drepturi proprii si asumandu-si in acelasi timp obligatii 
Uniunea Europeana este forma cea mai actuala a constructiei comunitare, care a inceput in anul 1952, o data cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Paris privind Comunitatea Europeana, semnat la 18 aprilie 1951. Tratatul de la Maastricht, cel care a creat Uniunea Europeana, a fost semnat la 7 februarie 1992, in localitatea al carui nume il poarta, si a intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993.
Uniunea Europeana, potrivit prevederilor tratatului sau institutiv, este constituita pe trei piloni: Comunitatile europene, Politica externa si de securitate comuna (PESC) si cooperarea politiei si judiciara in materie penala. In momentul optarii pentru aceasta structura sustinuta pe trei piloni doar Comunitatile europene prezentau suficienta siguranta pentru a sustine existenta Uniunii, ceilalti piloni fiind in constructie.
Intrarea in vigoare a Constitutiei europene si desavarsirea integrarii la nivel politic va inlatura impartirea pe cei trei piloni, insa mai inainte de finalizarea procesului de adoptare a constitutiei pentru Europa, Uniunea Europeana isi bazeaza existenta pe prevederile exprese ale tratatului institutiv, adica exclusiv pe structura templiera indicata de tratat.
Participarea la relatii sociale guvernate de norme de drept (raporturi juridice) are loc doar pentru subiecti de drept care au capacitatea recunoscuta de lege pentru a-si asuma raspunderea pentru faptele lor. Persoanele fizice si persoanele juridice dobandesc drepturi si isi asuma obligatiile in nume propriu in conformitate cu reguli stricte de drept, care reglementeaza institutia capacitatii juridice 
Capacitatea juridica generala reprezinta facultatea, posibilitatea, aptitudinea de a participa ca titular de drepturi si obligatii juridice, de regula, in orice raporturi juridice, legea neprohibind aceasta participare de nici o conditie. Capacitatea juridica special reprezinta aptitudinea recunoscuta de normele juridice de a participa, in calitate de subiect de drept in raporturile juridice, numai daca sunt indeplinite anumite conditii 
La nivelul vietii economice si sociale din interiorul unui stat, dobandirea capacitatii juridice pentru persoanele fizice si juridice este reglementata prin normele de drept ale statului angajat in virtutea cetateniei sau nationalitatii subiectului de drept implicat. Dimpotriva, pentru participarea la relatii sociale din sfera dreptului international, problema capacitatii juridice se pune in mod diferit.
Astfel, persoanele juridice reprezinta subiecte colective de drept, pentru care dobandirea capacitatii juridice are loc de la data infiintarii lor potrivit legii nationale. Acest moment este bine delimitat in timp, pentru ca respectivul subiect colectiv de drept sa se implice efectiv in raporturile juridice, suportand consecintele care decurg prin asumarea obligatiilor si exercitarea drepturilor in nume propriu si personal. Mai mult chiar, exista unele particularitati pentru capacitatea de exercitiu si capacitatea de folosinta.
Capacitatea de folosinta, definita ca aptitudinea generala si abstracta de a avea drepturi si obligatii este dominata in cazul persoanelor juridice de principiul specialitatii. Aplicarea acestui principiu ne conduce la ideea ca un subiect colectiv de drept poate avea doar acele responsabilitati care se circumscriu obiectului sau de activitate declarat. Activitatile care se situeaza in afara obiectului de activitate nu corespund scopului infiintarii subiectului colectiv de drept si nu au caracter legal.
Capacitatea de exercitiu, cea de-a doua componenta a capacitatii juridice in general, desemneaza aptitudinea subiectilor de drept de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatii personal. Pentru persoanele juridice, momentul dobandirii capacitatii de exercitiu coincide cu desemnarea organelor de conducere, care indeplinesc sarcinile executive ale subiectelor de drept. Subiectele colective de drept nu au posibilitatea de a-si exercita drepturile si asuma obligatiile decat prin intermediul organelor de conducere, care sa execute efectiv toate operatiunile inerente activitatii curente. Investirea unor persoane cu functie executiva coincide asadar cu momentul dobandirii capacitatii de exercitiu a persoanelor juridice.
Analizand capacitatea juridica a Uniunii Europene, se pot naste o serie de neconcordante. Astfel, Tratatul asupra Uniunii Europene (Maastricht, 1993) nu a recunoscut in mod expres personalitatea juridica pentru uniune, dar nici nu a exclus ideea ca Uniunea are personalitate juridica proprie si se manifesta ca un subiect de drept colectiv distinct de personalitatea juridica a membrilor sai. Prin prisma regulilor de drept, participarea ca subiect distinct la relatiile internationale presupune existenta elementelor necesare pentru recunoasterea capacitatii juridice, sub ambele forme ale sale, respectiv capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu 
Din dispozitiile Tratatului de constituire a Uniunii Europene rezulta clar ca uniunea nu se substituie Comunitatilor europene, contrar opiniilor afirmate in timpul negocierilor tratatului. Acest detaliu genereaza suspiciuni cu privire la capacitatea juridica a Uniunii Europene, atat timp cat elementele sale componente raman purtatoare ale unei capacitati juridice proprii si se manifesta ca subiect de drept autonom in viata internationala.
Prevederile Tratatului cu privire la Uniunea Europeana stabilesc mentinerea personalitatii juridice a Comunitatilor europene, cu toate prerogativele lor la nivel international. Principiul autonomiei, principiul aplicabilitatii directe a normelor dreptului comunitar si preeminenta dreptului comunitar asupra dreptului national sunt in detaliu reglementate pentru Comunitatile europene, insa nu se aplica si celorlalti doi piloni ai Uniunii Europene, pentru a deveni principii ale Uniunii Europene sub toate aspectele sale (toti cei trei piloni ai sai)


Fisiere in arhiva (3):

  • Sistemul Juridic in Tarile Uniunii Europene
    • a 2-a pagina.doc
    • lucrare.doc
    • PRIMA PAGINA.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!