Situatia Politica si Religioasa in Vremea Imparatului Alexios I Comnenul(1081-1118)

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. Introducere.pag.
2. Capitolul I: Familia Comnenilor. Urcarea pe tron a lui Alexios. pag.
3. Capitolul II: Dituatia politica a imperiului sub Alexios I Comnenul.pag.
II.1. Politica interna. pag.
II.2. Politica externa. .pag.
II.2.2. Cruciada I. pag.
II.2.3 Turcii Selgiucizi. .pag.
II.2.4 Pecenegii si Cumanii.pag.
II.2.5 Dobrogea. pag.
4. Capitolul III: Biserica in timpul lui Alexios I Comnenul. pag.
III.1. Pavlicianismul. pag.
III.2. Bogomilismul. pag.
III.3.Condamnarea lui Ioan Italos si a ucenicului sau Eustratie. pag.
III.4. Reforma privind clerul si viata morala a acestuia. .pag.
5. Capitolul IV: Arta si cultura in timpul lui Alexios I Comnenul (1081-1118). pag.
6. Incheiere. pag.


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Imperiul Bizantin a dominat secole de-a randul rasaritul Europei, influentand populatiile din aceasta zona, fiind la randul sau influentat de popoarele invecinate. Nicolae Iorga spunea : ,,Bizantul e consolidare ca pentru toate vremile: batranetea lui e numai aparenta. El e o conceptie ce poate primii toate natiile: e ideea romana, biserica ortodoxa, cultura clasica greceasca si pe langa toate elementele acestea, el prezinta si posibilitatea de conlucrare a tuturor raselor . Toata epoca bizantina nu este decat o epoca de colaboratie. N-a existat unul dintre statele acestea care sa nu exercite influenta asupra celorlalte si n-a existat natiune care sa nu dea elemente de gandire celorlalte. " 
Imperiul Bizantin are o data de nastere: Crearea de catre Constantin cel Mare al noii Rome(330). El nu dorea crearea unui nou imperiu dar aceasta s-a intamplat chiar daca in structura sa s-au pastrat o serie de norme din edificiul imperial roman. Acest imperiu a cunoscut perioade de inflorire care au alternat cu perioade de declin, culminand cu prabusirea sa in 1453, atunci cand a fost cucerit de turci. 
Imperiul Bizantin a avut un rol deosebit in istoria europeana si in cea a poporului roman, dar si in dezvoltarea crestinismului, care si-a formulat dogmele si normele sale de baza in cadrul acestui imperiu, fiind influentat de ceea ce se intampla in cadrul sau. Bizantul a fost numit de catre bizantinologul Steven Runciman: ,,imperiul lui Dumnezeu pe pamant, o palida imagine a imparatiei lui Dumnezeu din Cer." 
In ceea ce priveste periodizarea imperiului bizantin, cei mai multi specialisti vorbesc despre trei perioade, si anume: prima perioada este perioada romana tarzie sau perioada protobizantina (324-632). A doua perioada, numita perioada evului mediu bizantin, se intinde de la 632 pana la 1204, dar are doua etape: 632-1025, perioada evului mediu bizantin timpuriu si de la 1025 pana la 1204, perioada medievala tarzie. Cea de-a treia perioada a imperiului incepe in 1204 si se sfarseste odata cu prabusirea Imperiului Bizantin in 1435. 
In lucrarea de fata vom vorbi despre evul mediu bizantin tarziu, mai exact despre situatia Imperiului sub domnia imparatului Alexios I Comnenul(1081-1118). Inainte de a ne referi la aceasta perioada vom analiza, pe scurt situatia Imperiului pana la urcarea pe tron a fondatorului dinastiei Comnenilor si anume decaderea pe care a resimtit-o imperiul dupa moartea imparatului Vasile II Makedon (976-1025).
G. Ostrogorsky caracterizeaza aceasta perioada de dupa 1025 ca o perioada de relativa pace cu vecinii, dar de slabire a oranduielilor din interior in care structura economica si cea sociala au suferit radicale transformari. Este o perioada caracterizata de conflicte intre nobilimea senatoriala din Cetate si cea militara din provinciile Imperiului. Aceste conflicte au avut loc ca urmare pe de o parte , inflorirea culturala a Capitalei, iar pe de alta parte, decaderea militara a imperiului. 
Mostenitorul tronului lui Vasile II a fost Constantin VIII (1025-1028), batran, bland, fricos si podagros, autocrat fara simtul responsabilitatii, care a cheltuit pe banchete, spectacole pe hipodrom si pe numeroase daruri, tezaurul statului. El defavorizeaza paturile mijlocii si de jos in favoarea feudalitatii. 
Aflat pe moarte , Constantin al VIII casatoreste pe fiica sa Zoe cu Romanos zis Arghiropol, dupa ce mai inainte se gandeste la patriciul Constantin Dalassenos. 
ROMANOS III ARGHIROS (1028-1034) era un filosof, cunoscator al limbii latine, caruia ii lipsea, insa, simtul de a chivernisi. In timpul domniei sale generalul Gheorgheos Maniakes obtine, in Mesopotamia, mai multe victorii, iar in 1032 cucereste Edessa . Romanos III abandoneaza politica sociala a lui Vasile II abolind allelenghionul. In acest fel, marea proprietate va absorbii micile proprietati, atragand dupa sine mcsorarea potentialului ostasesc. 
Imparatul a indepartat-o pe cumnata sa Teodora, sora lui Zoe, de la tron, exiland-o intr-o manastire. El nu tinuse sa asocieze la tron pe Zoe, iar boala imparatului a fost pusa pe seama unei razbunari a acesteia. Uciderea sa in baie, a facut populatia Capitalei sa afirme ca nu a fost decat o grabire, cu cateva luni a inevitabilei sale morti naturale. Asasinul sau ar fi fost un tanar pripasit la Curte, Mihail, originar din Paflagonia, introdus de fratele sau. 
Patriarhul Alexios (15 decembrie 1025 - 20 februarie 1043) a fost constrans sa vina la palat, in noaptea Joii celei Mari, si sa casatoreasca pe Zoe, in varsta de 60 de ani, cu Mihail. 
Se deschide astfel o era de decadere a autoritatii imperiale, datorita starii de decadere, chiar de nulitate, a celor ce vor exercita functia de imparat.
MIHAIL IV PAFLAGONIANUL (1034 - 1041) a fost un suveran capabil si un valoros general, dar din cauza crizelor de epilepsie, imperiul este condus de catre fratele sau, eunucul Ioan Orphanotrophul.
Fiscalismul bizantin nemultumeste populatia si duce chiar la razvratirea sclavilor balcanici. In 1035, Stefan Voislav al Zetei s-a razvratit si s-a emancipat de sub tutela Bizantului. In 1040 izbucneste revolta lui Petru Delian care se proclama tar la Belgrad. Imparatul porneste impotriva lui si-l invinge; insa, la intoarcere, el era bolnav de moarte, si in decembrei 1041 moare. In 1038 Maniakes cucereste de la arabi partea orientala siciliana cu Messina si Siracuza.
Inainte de moarte el pune pe Zoe sa adopte un nepot de-al sau, Mihail V, pe care poporul l-a poreclit Kalaphates, smolitul, din cauza meseriei practicate de tatal sau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatia Politica si Religioasa in Vremea Imparatului Alexios I Comnenul(1081-1118).docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!