Stabilirea Prioritatilor in Asistenta Sociala cu Privire la Problematica Drogurilor, Realitate sau Deziderat

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Inca din vremuri trecute, oamenii din diverse motive (religioase, medicale, recreative sau din motive existentiale) au recurs la consumul de droguri care distrug mintea si comportamentul uman. 
Poate daca am lua in considerare cat de multe sunt variabilele, trairile, schimbarile care afecteaza un om, am gasi care sunt cauzele care pot sa duca o persoana la nevoia de a consuma anumite substante, am putea ajunge sa intelegem mai bine responsabilitatile care ii revin fiecaruia dintre noi si implicit modul in care societatea ar trebui sa intervina in stoparea acestui fenomen. 
Omul este el insasi un sistem format din elemente ( psiho-biologice, experiente de viata, istoric personal, speranta de viata, nivel spiritual) care apartine unui sistem complex numit familie. In cadrul familiei omul trebuie inteles in conformitate cu distributia de roluri, sanatatea membrilor ei, legaturi interpersonale, istoric familial, venituri si administrarea banilor, educatia membrilor familiei, participarea altor persoane, ideologii si credinte. De asemenea fiecare persoana este parte din alte sisteme, in functie de mediul in care traieste, sistem scolar, de serviciu, cartier, oras, etc. Fiecare persoana interactioneaza astfel cu sisteme ale altor persoane. 
Suma totala a acestor interactiuni determina o anumita societate. In cadrul acestei societati exista alte tipuri de sisteme, in care individul participa, sunt sisteme care contin idei si actiuni, de exemplu sistemul economic, sistemul de valori etice, actiunile anumitor institutii, educatia, normele unei societati, dreptul la libera exprimare. La randul lor aceste sisteme intra in contact cu sisteme de globalizare. 
Intr-o lume cu societati contradictorii, dintre care multe nu ofera posibilitati de participare, nici proiecte pentru viitor, sau care vad individul ca pe un obiect al politicilor nationale si internationale , individ care poate traieste intr-o familie disfunctionala, este confuz, vulnerabil, simte o presiune foarte mare din partea societatii, exista o posibilitate foarte mare ca el caute drumul spre consumul de droguri. 
Problematica legata de consumul de substante care "fabrica visuri" a devenit un subiect de actualitate deoarece acest fenomen este extrem de greu de controlat, chiar daca se fac eforturi pentru prevenirea si combaterea sa. 
Daca acum cativa ani Romania era o tara de tranzit, in prezent a devenit o tara de consum. Societatea romaneasca contemporana se confrunta cu transformari majore in toate sferele vietii sociale, care au un impact negativ asupra membrilor societatii. Aceste schimbari au generat o insecuritate sociala, suspiciune, frustrare, sentimente de descurajare, de excludere sociala, discriminare, si chiar de inadaptare. Deschiderea frontierelor de stat, pozitia geografica, au facut ca Romania sa devina un segment important al rutei balcanice de traficare a drogurilor, ajungandu-se in prezent ca tara noastra sa devina o piata profitabila de desfacere a drogurilor.
Efectele negative ale consumului de droguri au consecinte asupra starii de sanatate a individului, familiei, grupul de prieteni, societate. De aceea consumul de droguri reprezinta o provocare majora cu care se confrunta societatea contemporana romaneasca, un fenomen demn de luat in calcul in cadrul politicilor sociale din Romania. Un astfel de sistem privind politicile sociale de combatere a consumului de droguri ar trebui sa cuprinda masuri de prevenire a oamenilor privind inceperea consumului de substante, interventii rapide privind comportamentele de risc, un sistem de asigurari sociale mai puternic, asigurarea de programe de tratament conform ultimelor informatii stiintifice, care sa ofere toata gama de masuri terapeutice existente, asigurarea de programe de reabilitare si reintegrare sociala.
Actualitatea temei in lumea reala:
? este anume problema ce tine de persoanele dependente de droguri care sunt o categorie a populatiei evident dezavantajata fata de alte categorii de oameni, aceasta fiind una din problemele majore si ea poate fi solutionata numai prin intelegere, solidaritate, toleranta prin efortul comun al tuturor oamenilor de buna credinta din toate domeniile: politica, social, afaceri, stiinta, cultura;
? atitudinea fata de persoanele dependente de droguri din partea societatii, adaptarea si reintegrarea sociala a acestei categorii, sa devina unul din obiectivele principale ale societatii;
? potrivit estimarilor internationale consumul de droguri, infractionalitatea si in special criminalitatea organizata, pot fi privite drept "institutii fara frontiere" ale caror raspandire si arie de cuprindere pot rivaliza cu cele mai dezvoltate structuri ale organismelor internationale;
? se deregleaza climatul psihologic in familie datorita problemelor financiare, sociale, conflictelor;
? programele de tratament, masurile terapeutice, programele de reabilitare si reintegrare sociala sunt insuficiente pentru numarul mare de persoane dependente de droguri, sunt foarte scumpe si din pacate nu se gasesc sub o forma completa care sa acopere intreg procesul terapeutic de reabilitare;
? abuzul de stupefiante, afecteaza procesele economice si sociale. Astfel se intra intr-un cerc vicios. Drogurile exercita un efect distructiv asupra stabilitatii familiale, a rezultatelor scolare, a pastrarii locului de munca, a coeziunii si sigurantei comunitare, nationale. Acestea pun in pericol intai consumatorul, apoi apropiatii acestuia si in final ceilalti membrii ai societatii. In ultimii ani, a crescut numarul consumatorilor, respectiv al dependentilor de droguri si a celor care sunt victimele bolilor infectioase datorate abuzului de substante, precum si rata infractionalitatii legate de acest comportament.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilirea Prioritatilor in Asistenta Sociala cu Privire la Problematica Drogurilor, Realitate sau Deziderat.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!