Statutul Juridic al Minoritatilor Nationale din Ucraina

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAP. I
NOTIUNI INTRODUCTIVE 
1.1. Repere istorico-statistice 05
1.2. Precizari conceptuale si de definitie 08
1.3. Drepturi individuale-drepturi colective 16
CAP. II
STATUTUL JURIDIC AL MINORITATILOR NATIONALE DIN UCRAINA 
2.1. Statutul persoanelor apartinand minoritatilor nationale in sistemul general de drepturi si obligatii 
2.2. Continutul statutului minoritatilor nationale din Ucraina 21
2.3. Reglementari in domeniul culturii 34
2.4. Problemele autonomiei national-teritoriale 37
2.5. Participarea la viata publica 39
2.6. Garantiile de protectie a drepturilor minoritatilor nationale 42
2.7. Unele consideratii privind comunitatea romaneasca din Ucraina in contextul legislativ si institutional pentru minoritatile nationale (cazul regiunii Cernauti) 
2.8. Tratatul ucraineano-roman si problema minoritatilor 52
CONCLUZII 55
BIBLIOGRAFIE 57


Extras din disertatie Cum descarc?

REZUMAT SI CUVINTE CHEIE
Cuvinte cheie: resortisanti, minoritati, straini, apatrizi, ICNUR, drept de veto, relatii interetnice.
Rezumat: Lucrarea intitulata ,,Statutul juridic al minoritatilor nationale din Ucraina" este constituita din doua mari capitole urmate de concluzii si bibliografie selectiva reprezentativa.
In primul capitol am analizat drepturile si libertati egale pentru toti cetatenii tarii precum si egalitatea acestora in fata legii, mentiune care este prezenta in Constitutia Romaniei si in Legea privind minoritatile nationale (art. l). Am considerat important sa mentionam ca tot prevederile constitutionale (art.22(3)) interzic adoptarea de noi legi sau modificari la cele existente care ar putea sa restranga continutul si volumul drepturilor si libertatilor existente. Pentru minoritati un asemenea "veto" constitutional isi are o valoare aparte in sensul ca actele normative intrate in vigoare anterior adoptarii Constitutiei (28 iunie 1996) prin elaborarea unui mecanism eficient de aplicare a lor si totodata completarea cu altele - cu conditia unei mai mari deschideri politice - pot crea un cadru propice de protectie a acestei categorii de persoane.
In partea a doua am mentionat drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale ca "parte integranta a drepturilor general - recunoscute ale omului", care sunt reglementate atat prin legile Ucrainei cat si prin tratatele internationale in domeniu la care Ucraina este parte. Recunoscand in mod oficial urmarile dezastruoase pe care le-a produs regimul sovietic asupra identitatii nationale a popoarelor si minoritatilor nationale din tara, statul ucrainean s-a obligat sa deschida "o noua etapa in dezvoltarea relatiilor interetnice", Ucraina urmand sa asigure "o libertate deplina pentru dezvoltarea tuturor limbilor si culturilor nationale".
In concluzie am mentionat dorinta ferma de a promova "principiile sfinte ale libertatii, umanismului, echitatii, sociale, egalitatii in drepturi pentru toate grupurile etnice din Ucraina", care "impreuna cu ucrainenii constituie poporul Ucrainei" se contine si in Declaratia drepturilor nationalitatilor Ucrainei din 1 noiembrie 1991, adoptata in preajma referendumului privind independenta de stat. 
CAP. I
NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. Repere istorico-statistiee
Preocupari pentru crearea unui cadru legislativ referitor la protectia minoritatilor nationale in Ucraina au existat si mai inainte.
Complexitatea istoriei, trecutul dramatic din imperiul rus a facut ca odata cu destramarea acestuia sa se inteleaga mai bine nevoia gasirii unei solutii echitabile pentru problema nationala. La scurt timp dupa proclamarea statului ucrainean, guvernul presedintelui Grusevski a emis in 9 ianuarie 1918 legea autonomiei national-personale. Pentru natiunile rusa, evreiasca, poloneza, statutul creat prin aceasta lege era acordat chiar prin prevederile exprese ale art.2. Celelalte etnii, lista carora de asemenea era nominalizata - bielorusa, ceha, moldoveneasca, germana, tatara, greaca si bulgara puteau beneficia de acest statut in urma unei cereri semnate de 10.000 cetateni ai statului, membri ai etniei respective. Etniile date urmau sa se constituie in asa-numitele "uniuni nationale" (art.3) investite cu anumite competente de ordin legislativ care priveau viata comunitatii.
Lipsa, insa, a unui mecanism clar de realizare a acestor prevederi dar si, mai ales, instaurarea intr-un timp scurt a regimului sovietic au facut ca legea sa cada in desuetudine.
Perioada anilor '20-'30, sub aspectul problematicii minoritatilor, a marcat un fenomen deosebit de interesant de revigorare a vietii nationale ca element al politicii sovietice de stat. Atat ucrainizarea centralizata cat si sprijinirea altor etnii, prin intermediul structurilor specializate centrale si locale, initiate in 1921 s-au terminat ca atare in 1933, iar formal printr-o serie de hotarari ale organelor de partid centrale si republicane emise intre anii 1933-1937. De pilda, in anul de invatamant 1929/30 in Ucraina isi desfasurau activitatea 1539 de scoli ruse, 786 - evreiesti, 628 - germane, 121 - moldovenesti, 73 - bulgare, 10 <<armene, 8 - tatare, 2 - asiriene, etc. Un fapt si mai semnificativ, atat sub aspect istoric cat si ca posibila sursa de inspiratie pentru dezvoltarea pe mai departe, a cadrului legislativ in domeniu, il constituie crearea unitatilor administrativ-teritoriale nationale. Acestea se formau in localitatile unde minoritatile alcatuiau mai mult de 50% din populatia totala, avand ca scop satisfacerea intereselor national-culturale ale comunitatilor date.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statutul Juridic al Minoritatilor Nationale din Ucraina.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!