Stigmatizarea Rasiala

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Precizari ale conceptului de rasa 5
3. Rasism 12
3.1. Sensurile termenului 12
3.2. Formele rasismului 16
4. "Egalitatea raselor": adevarat sau fals? 19
4.1. Defavorizarea favorabila 24
4.2. Principii egalitariste si replici 26
4.3. Cateva exemple de organizatii egalitariste 26
5. Caracteristici ale gandirii rasiste din Franta, Marea Britanie, Germania si S.U.A. 28
6. Exemple istorice ale stigmatizarii si a exterminarii rasiale 32
6.1. Evreii 33
6.2. Amerindienii 36
6.3. Rromii. 42
7. In loc de concluzie


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Din cele mai vechi timpuri, in regiunile de convietuire a cel putin doua triburi, popoare, natiuni sau rase au existat conflicte fie latente, fie manifeste intre acestea. Datorate, initial, cuceririi teritoriilor fertile, ulterior - obtinerii bogatiilor minerale si a fortei de munca, si in sfarsit - cauzate de existenta diferentelor culturale, religioase si morale, confllictele internationale vor exista, probabil, totdeauna, acolo unde se vor intalni doua natiuni sau rase. O solutie in eliminarea acestora a fost propusa de Francis Carsac, scriitor science-fiction, in una din nuvelele sale - mutarea raselor diferite pe planete diferite, pacat ca solutia este de inspiratie futurista si momentan de neindeplinit. Astfel omenirea se va intalni totdeauna cu problema raselor, rasismului si a stigmatizarii rasiale intr-o forma sau alta.
Subiectul tezei de dizertatie a fost inspirat din lectura lucrarii "Rasa si realitate", scrisa de David Duke (in timp ce autorul, dupa cum precizeaza el insusi, la inceputul cartii, s-a inspirat din "Race and Reason: "A Yankee View" de Carleton Putnam, care a fost imboldul sau in cercetarea subiectului respectiv ani in sir). Fiind un subiect foarte interesant, stigmatizarea rasiala, rasismul si consecintele acestuia care au fost resimtite de la Hristos pana in zilele noastre, a fost destul de abordat de cercetatorii stiintelor umane, dar si a celor ale naturii. Este un subiect controversat si complex, deseori confundat cu ura si dispretul altor rase umane decat celei careia apartinem. 
O alta problema in ceea ce priveste rasele umane o reprezinta clasificarea lor, care este si ea dificila datorita faptului ca: pe de o parte, nu exista doar un singur criteriu de clasificare, ci o multitudine de criterii independente intre ele, si pe de alta - ca exista o suprapunere a trasaturilor considerate caracteristice raselor diferite. Pe de o parte variabilitatea genetica dintre rase este foarte apropiata cu cea existenta in interiorul acestora, pe de alta, nu putem vorbi de existenta raselor "pure", idealul invocat de nazistii germani care imparteau populatia Terrei in arieni (cei de rasa "pura") si ne-arieni (cei care au macar un stramos evreu), si nici de existenta limitelor precise de demarcatie intre ele. 
Din aceasta cauza, in ultimul timp, cercetarile dedicate raselor si relatiilor inter-rasiale au devenit tot mai rare, fiind vorba de o problema "etica": e destul de problematic sa vorbim despre caracteristicile fizice si mai ales despre cele psiho-morale ale membrilor unei rase sau, mai mult, despre superioritatea / inferioritatea unei rase fata de alta. Dar, cred ca problema superioritatii / inferioritatii raselor este prea complicata pentru a fi solutionata dihotomic (de genul: da sau nu), putand sa existe si raspunsuri partiale. De exemplu: cred ca exista anumite diferente fizice (ceea ce este evident si pentru necunoscatori ai problemei), dar exista si anumite diferente intelectuale, culturale si de dezvoltare intre membrii raselor diferite. Insa ca explicatie a acestui fapt propun nu parerea adeptilor rasismului - inferioritatea cantitativa si calitativa a creierului la negri, de exemplu, ci faptul ca albii, negrii si asiaticii se afla, de fapt, in etape diferite de dezvoltare a civilizatiei. Istoric vorbind, atat negrii, cat si amerindieni au fost cuceriti, colonizati si transformati in sclavi de catre si pentru populatiile albe, europene - astfel fiind privati mult timp de posibilitatea de a invata si de a se dezvolta; ceea ce nu putem sustine si pentru rasa alba care totdeauna a avut o parte a membrilor sai liberi, dornici de dezvoltare personala si colectiva cat si de dezvoltarea civilizatiei. Azi, avand aceasta posibilitate, se pare ca ei sunt nevoiti sa "sara" peste cateva etape de dezvoltare a civilizatiei lor si trebuie sa recupereze acele secole intregi care le favorizau pe albi si nu pe ei. In mod intamplator, tarile capitaliste dezvoltate au majoritatea populatiei alba ceea ce ne poate duce la o concluzie pripita a "superioritatii" rasei albe asupra celorlalte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stigmatizarea Rasiala.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!