Stocarea Datelor in Baze de Date

Extras din disertatie Cum descarc?

Activitatea umana include o multime de activitati desfasurate pentru a satisface diverse necesitati, fie ele de natura materiala sau spirituala. Pentru desfasurarea acestor activitati s-au dezvoltat intreprinderi si organizatii speciale care, in vederea indeplinirii scopului propus, necesita manevrarea unui volum ridicat de informatii.
Au aparut si s-au dezvoltat sisteme informationale care ocupa astazi un loc important in functionarea complexului mecanism reprezentat de societatea moderna.
Sistemele informatice sunt sisteme de organizare, manevrare si exploatare a informatiilor (respectiv a datelor), specifice unui anumit domeniu de activitate, cu ajutorul calculatorului. Pentru a rezolva problemele legate de manevrarea informatiilor
reprezentate prin intermediul datelor, apare ca o necesitate existenta unor modele si mecanisme de organizare a datelor deoarece, de modul in care sunt organizate datele depinde eficienta sistemului informatic. Bazele de date, ca principale componente ale sistemelor informatice, ofera tocmai aceste modele si mecanisme de organizare a datelor. 
Conceptul de baza de date a aparut in 1969 cu ocazia prezentarii primului raport CODASYL in cadrul unei conferinte de probleme de limbaje de gestiune a datelor. Evolutia metodelor si tehnicilor de organizare a datelor a fost determinata de necesitatea de a avea un acces cat mai rapid si usor la un volum din ce in ce mai mare de informatii precum si de perfectionarea echipamentelor de culegere, memorare, transmitere si prelucrare a datelor.
Ideea principala a organizarii datelor in baze de date se sprijina pe existenta unui fisier de descriere globala a datelor prin care se realizeaza independenta programelor fata de date si a datelor fata de programe. 
Accesul oricarui utilizator la baza de date se realiza prin intermediul unui fisier de descriere globala a datelor. Fisierul de date continea colectiile de date si legaturile dintre ele. 
In esenta, conceptul de baza de date poate fi definit ca fiind una sau mai multe colectii de date aflate in interdependenta, impreuna cu descrierea datelor si a relatiilor dintre ele.
O baza de date astfel definita trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa asigure o independenta sporita a datelor fata de programe si invers;
- structura bazei de date trebuie astfel conceputa incat sa asigure informatiile necesare si suficiente pentru a satisface cerintele informationale si de decizie ale utilizatorului;
- sa asigure o redundanta minima si controlata a datelor;
- sa permita accesul rapid la informatiile stocate.
Bazele de date sunt extrem de variate in functie de criteriile de apreciere considerate. In continuare sunt prezentate cateva criterii de clasificare:
- dupa orientare: generalizate, specializate;
- dupa modelul de date folosit: ierarhice, in retea, relationale, orientate obiect;
- dupa amploarea geografica: locale, distribuite;
- dupa limbajele utilizate: autonome (cu limbaje proprii), cu limbaj gazda, mixte.
Arhitectura generala a bazelor de date a fost standardizata internatinonal si cuprinde urmatoarele elemente componente:
- baza de date propriu-zisa in care se memoreaza colectia de date;
- sistemul de gestiune al bazei de date, care este un ansamblu de programe ce realizeaza gestiunea si prelucrarea complexa a datelor;
- un set de proceduri manuale si automate, precum si reglementarile administrative, destinate bunei functionari a intregului sistem;
- un dictionar al bazei de date (metabaza de date), ce contine informatii despre date, structura acestora, elemente de descriere a semanticii, statistici, documentatie etc.
- echipamentele de calcul (hardware) utilizate (comune sau specializate);
- personalul implicat (categorii de utilizatori: finali sau de specialitate, analisti-programatori, gestionari, operatori).
Componentele bazei de date pot fi strucurate pe trei nivele, in functie de clasa utilizatorilor implicati:
- nivelul logic. Este dat de viziunea programatorului de aplicatii, care realizeaza programele de aplicatii pentru manipularea datelor si structura logica (subschema) corespunzatoare descrierii datelor aplicatiei;
- nivelul conceptual (global). Este dat de viziunea administratorului bazei de date, care realizeaza structura conceptuala (schema) corespunzatoare descrierii bazei dedate si administreaza componentele bazei de date pentru manipularea datelor;


Fisiere in arhiva (1):

  • Stocarea Datelor in Baze de Date.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!