Strategii de Dezvoltare a Turismului Valcean

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere .3
Capitolul I. Potentialul turistic al judetului Valcea .5
1.1. Scurt istoric .5
1.2. Resurse naturale .8
1.3. Resurse antropice .18
Capitolul II. Locul turismului valcean pe piata turistica din Romania .23
2.1. Baza tehnico - materiala .23
2.2. Circulatia turistica .28
2.3. Atractivitatea turistica
Capitolul III. Strategii de dezvoltare a turismului valcean .34
3.1. Analiza SWOT .34
3.2. Directii de dezvoltare pe forme de turism
3.3. Propunerea unui mix de marketing turistic viabil privind dezvoltarea turismului valcean
Concluzii
Bibliografie .39


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Ultimii ani au aratat ca Romania se afla la o rascruce definita in plan spatial, temporal prin trecerea de la un sistem economic specific societatii socialiste la altul mult mai dinamic al economiei de piata. Noul mileniu va insemna indeplinirea conditiilor de aderare la structurile politice, economice ale Uniunii Europene, optiune strategica care implica numeroase transformari. Unul dintre obiectivele procesului de aderare il constituie promovarea progresului economic si social, echilibrat si durabil, axat pe o valorificare mai eficienta a resurselor naturale, umane, antropice existente.
Un rol important in acest demers il au si unitatile administrativ teritoriale, reprezentate prin judete, percepute ca spatii geografice, cu structuri organizatorice, economice, sociale mai apropiate de nevoile cetatenilor. Alaturi de alte judete, judetul Valcea si-a propus sa elaboreze pe baza participarii tuturor factorilor interesati a unei strategii de dezvoltare economica durabila.
Strategia dezvoltarii durabile porneste de la aplicarea unor principii europene in elaborarea si aplicarea politicilor generale si sectoriale de dezvoltare, cum sunt: planificarea durabila si echilibrata a alocarii resurselor existente pentru a indeplini obiecte prioritare; descentralizarea, actiune care presupune luarea deciziilor conform conceptului de subsidiaritate; parteneriatul activ intre toti factorii implicati in dezvoltare, inclusiv participarea prin vot a populatiei pentru stabilirea obictivelor majore; cofinantarea pe baza de programe si proiecte prin care se asigura participarea financiara a tuturor factorilor interesati.
Privit in context national, judetul Valcea este una din unitatile administrativ teritoriale cu o evolutie dinamica pe toate planurile societatii umane, avand un grad mediu de dezvoltare economica, dar ridicat la nivel cultural si spiritual. Situat la interferenta dintre doua provincii istorice, Muntenia si Oltenia, acest judet si-a pastrat de-a lungul timpului aproximativ aceleasi limite spatiale si a impletit propria istorie cu cea a intregii tari.
Prin pozitia sa geografica, caracteristicile mediului natural deosebit de diversificat si pitoresc, prin varietatea si calitatea resurselor naturale, acest judet a beneficiat de conditii optime pentru sustinerea multor activitati economice. Economia ultimilor cincizeci de ani a pus accent pe dezvoltarea ramurilor industriale. In ultimii ani, ca urmare a schimbarilor survenite la nivel national, economia judetului a inregistrat multe restructurari. Una din problemele majore este data de existenta unui important numar de unitati industriale care au tehnologii si echipamente depasite, cu scaderi mari ale productiei, cu aparitia unui puternic somaj. Celelalte sectoare economice reprezentate de agricultura, transporturi, servicii au inregistrat si ele ritmuri reduse.
Noua dezvoltare economica se sprijina pe politica generala formulata de institutiile guvernamentale actuale care reprezinta orientare generala, un ghid de gandire si de actiune pentru toate componentele economiei nationale. Acestea se rasfrang la nivel teritorial prin respectarea unor principii si reguli de actiune care sunt puncte principale in realizarea oricarei strategii de dezvoltare.
In acest context, judetul prin toate institutiile sale publice si private este interesat sa realizeze o strategie de dezvoltare economica pe termen mediu si lung prin care sa-si puna in valoare toate resursele disponibile cu respectarea cerintelor de pastrare a calitatii actuale a mediului inconjurator.
In domeniul turismului valcean, strategia se doreste a fi un ansamblu de actiuni arientale spre realizarea unor obiective prioritare menite sa conduca la dezvoltarea si promovarea mai activa a acestui sector, cu respectarea conditiilor de durabilitate in timp si spatiu. Prezenta lucrare va incerca sa abordeze pe baza ultimelor date o scurta inventariere a resurselor turistice existente, sa arate nivelul actual de valorificare, sa prezinte cerintele actuale de dezvoltare si restrictiile datorate calitatii mediului ambiant. Totodata va realiza armonizarea activitatiilor turistice cu alte cerinte economice, va arata actiunile care sunt necesare pentru ca judetul Valcea sa devina o destinatie turistica cu servicii de calitate si mai bine cunoscuta pe plan intern si international.
CAPITOLUL I
POTENTIALUL TURISTIC AL JUDETULUI VALCEA
1.1. Scurt istoric
Turismul, ca fenomen social-economic, incepe sa fie consolidat in Europa inca din 1880, iar in 1905 se contureaza prima sa definitie in care se arata ca: "turismul este un fenomen al timpurilor noastre, bazat pe cresterea necesitatii de refacere a sanatatii si schimbarea mediului inconjurator, pe nasterea si dezvoltarea sentimentului de receptivitate pentru frumusetile naturii". 
Levaille-Nizeroille (1939), definea turismul "ansamblul activitatilor nonlucrative ale omului, in afara ariei de resedinta". 
Dictionarul enciclopedic roman (1966, vol. IV) propune urmatoarea definitie a turismului: "Activitate cu caracter recreativ si sportiv, constand din parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport, a unor distante, pentru vizitarea regiunilor pitoresti, a localitatilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice".
Turismul, in general, este privit ca o forma de petrecere in mod placut a unei parti din timpul liber al populatiei. Se poate aprcia ca astazi turismul semnifica acea activitate desfasurata in cea mai mare parte in perioada timpului liber care presupune deplasarea de la locul de resedinta spre alte locuri in vederea satisfacerii unei motivatii turistice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Dezvoltare a Turismului Valcean.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!