Strategii de Dezvoltare Economica si Turistica - Statiunea Calimanesti-Caciulata

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I - Dezvoltarea turismului in cadrul statiunilor balneo-climaterice 6
1.1. Turismul si mediul inconjurator 6
1.2. Ecoturism - definitie, principii de promovare 7
1.2. Ecoturism pe plan mondial 8
1.2. Ecoturism in Romania 9
1.3. Impactul turismului asupra mediului 10
1.3.1. Impactul ecologic 12
1.3.2. Impactul asupra solului 12
1.3.3. Impactul asupra resurselor de apa 12
1.3.4. Impactul asupra florei si faunei 12
1.4. Amenajarea turistica - o strategie de dezvoltare a ofertei turistice 13
1.5. Statiunea turistica - cadrul dezvoltarii activitatii turistice 15
1.6. Impactul economic al amenajarii statiunilor turistice 17
1.7. Gestiunea economica a statiunilor turistice 18
Capitolul II - Studiu de caz cu privire la Statiunea Calimanesti-Caciulata 20
2.1. Prezentare generala 20
2.2. Atractii turistice 21
2.3. Posibilitati de tratament 24
2.4. Analiza bazei tehnico-materiala a ofertei de servicii in statiune 26
2.4.1. Activitatea de cazare 27
2.4.2. Activitatea de alimentatie 30
2.4.3. Baze de tratament 31
2.4.4. Instalatii de agrement 32
2.5. Propuneri de valorificare si dezvoltare a turismului in statiunea Calimanesti-Caciulata 32
2.6. Promovarea hotelului ,,HOTEL PAUSA****" si a parcului tematic ,,Calimanesti-Caciulata" in Germania 38
Concluzii si propuneri 43
Bibliografie 45


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Cu toate ca majoritatea specialistilor considera turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la sfarsitul secolului al XIX lea. Dezvoltarea rapida a acestui domeniu s-a datorat realizarilor oferite de revolutia tehnico-stiintifica contemporana ce au constat in dezvoltarea si modernizarea mijloacelor de transport, a unitatilor de cazare si de alimentatie.
Analizandu-i evolutia, turismul se contureaza ca un fenomen dinamic, aflat intr-o continua expansiune, detasandu-se prin trasaturile sale ca o ramura distincta a economiei nationale ce apartine sectorului tertiar. La nivel mondial, inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere.
Sectorul turistic se delimiteaza fata de alte sectoare economice prin anumite particularitati menite sa evidentieze rolul si importanta acestuia in economia nationala si in viata sociala. Astfel, turismul face parte din sectoarele economice cu mari posibilitati de dezvoltare pe termen lung. Prin veniturile aduse si prin schimburile interumane, turismul reprezinta un mijloc de dezvoltare pe plan economic si social. Prin turism se valorifica potentialul natural si antropic al unei localitati, zone, judet, tara. Este singurul sector de activitate care valorifica in regim economic potentialul turistic antropic in dezvoltarea durabila. Este un sector pluridisciplinar deoarece antreneaza mai multe activitati din domeniul economic, cultural, sportiv, social, cu un rol important in schimburile interumane.
Pe plan social, turismul reprezinta un instrument activ de instruire, de ridicare a nivelului de instruire, cultura si civilizatie, avand un rol semnificativ in utilizarea timpului liber al oamenilor.
Romania este o tara binecuvantata de Dumnezeu cu cele mai variate si pitoresti forme de relief: mare, fluviu, delta, munti, dealuri si podisuri, campii si lunci, o tara cu bogatii si frumuseti, o tara cu o civilizatie multimilenara, cu un patrimoniu istoric si cultural considerabil, o tara unica prin farmecul si ospitalitatea locuitorilor sai, denumita de marele scriitor roman Alexandru Vlahuta "Romania pitoreasca" in una din operele sale, care poarta chiar acest nume. Fiind asezata geografic in zona sud-estica a Europei, frumoasa si bogata Romanie a fost deopotriva admirata si ravnita.
In acest context, turismul romanesc ar trebui sa reprezinte o importanta ramura a economiei nationale datorita potentialului turistic de care dispune tara noastra. Pe teritoriul ei se regasesc unele dintre cele mai diverse forme de relief, armonios imbinate, cu flora si fauna bogata, cu numeroase monumente istorice, de arta si arhitectura, cu o clima ce permite practicarea turismului in tot timpul anului. Inzestrata cu toate aceste elemente, Romania poate satisface prin turismul montan, balnear, religios, litoral, de agrement si cultural cerintele unor segmente largi de calatori de pretutindeni. Insa, statisticile turistice plaseaza Romania printre ultimele tari din Europa Centrala si de Est potrivit unui studiu al Societatii Academice Romane. Specialistii in domeniu apreciaza ca potentialul turistic romanesc nu este suficient promovat, iar privatizarea intarziata in acest sector a incetinit evolutia turismului comparativ cu statele vecine. In acest context, in urmatorii ani, turismului romanesc i se acorda mari sanse de expansiune pe plan intern si international. Se preconizeaza cresterea veniturilor in valuta din turism, cresterea numarului de turisti straini, prezenta in Romania a cca 14 lanturi hoteliere, cresterea investitiilor anuale in noi unitati de cazare si alimentatie si cresterea numarului de angajati din turism.
Valcea se inscrie printre judetele cu fond balnear remarcabil, ceea ce a facut ca activitatea balneara sa aiba o veche traditie si sa cunoasca o ampla dezvoltare aici. Acest fapt a condus la crearea unei importante baze de cazare, servire si tratament in statiunile de pe Valea Oltului. Astfel, din punctul de vedere al capacitatii de cazare, judetul ocupa locul doi pe tara (dupa judetul Constanta), oferta turistica cuprinzand peste 11.000 de locuri de cazare in hoteluri, vile, pensiuni rurale si urbane.
Formele de turism practicate in Valcea sunt diverse, precum: turismul balnear, agroturismul, turismul religios, cultural, montan, sporturi extreme etc. Din cauza lipsei promovarii si dotarilor cu echipamente turistice de calitate, turismul montan are o pondere redusa in raport cu potentialul existent.
Dincolo de evolutia circulatiei turistice din ultimii ani determinata de factori conjuncturali, neconcludenti pentru tendintele pe termen lung ale turismului balnear, cercetarile si studiile efectuate asupra cererii turistice releva existenta unei importante cereri potentiale a populatiei romanesti pentru turismul de sanatate. 
Prin urmare, turismul balnear valcean are sarcina de a-si mentine traditia si renumele in conditiile unei concurente tot mai aprige, de a se dezvolta si adapta tendintelor internationale, pastrand insa produsul turistic balnear local nealterat. 
Pe plan international, turismul pentru intretinere si repunere in forma este inteles ca o notiune superioara, pentru o oferta de servicii ce inglobeaza atat domeniul turismului balnear cat si turismul recreativ, de odihna. 
a) In ceea ce priveste turismul balnear, pe piata europeana se constata noi tendinte:
- o indepartare de cura medicala traditionala, catre servicii ce vizeaza mentinerea sanatatii, fitness si intretinerea frumusetii;
- includerea in profilul statiunilor a serviciilor de sanatate ,,nebalneare", foarte scumpe in alte tari, cum ar fi tratamentele stomatologice, tratamentele cosmetice etc;
- specializarea unor statiuni pentru cura recuperatorie si profilaxie pe segmentele copii si sportivi. 
b) In privinta turismului recreativ, asociat acum, in mod obligatoriu turismului balnear, constatam schimbari importante in preferintele populatiei, astfel:
- se doreste combinarea activitatilor ,,cu specific balnear" cu plimbari in natura, scurte drumetii montane, cure de miscare si activitati sportive, plaja, baie, inot etc;
- sunt foarte cautate atat strandurile termale in aer liber, piscinele acoperite, saunele, terenurile de sport, dar si spatiile amenajate pentru picnic, bowling, discotecile, salile de spectacol, cazinourile etc.
Romania se afla printre tarile cu cele mai mari resurse de ape minerale si termale din Europa ce au efecte terapeutice miraculoase, o mare parte dintre acestea aflandu-se pe suprafata judetului Valcea. Astfel, principala atractie o reprezinta statiunile balneo-climaterice vestite pentru apele termale si peisajele inedite.
In urma unor studii efectuate asupra posibilitatilor de dezvoltare turistica a statiunilor romanesti, specialistii apreciaza ca, in urmatorii ani, Valea Oltului va lua locul Vaii Prahovei, devenind noul pol investitional.
Pornind de la toate aceste afirmatii, lucrarea de fata isi propune sa analizeze potentialul turistic prezent si de perspectiva al judetului Valcea, sa evidentieze rolul si importanta statiunilor balneo-climaterice in turismul romanesc si sa preconizeze directiile de dezvoltare a turismului in zona. De asemenea, pe baza acestora, se urmareste gasirea unor solutii de valorificare si elaborare a unor strategii de promovare turistica a statiunii balneo-climaterice Calimanesti-Caciulata, determinarea gradului sau de atractivitate, aceasta reprezentand una dintre locatiile cele mai cautate atat la nivel national cat si international pentru paleta larga de afectiuni ce pot fi tratate, dar si pentru istoria si resursele sale deosebite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Dezvoltare Economica si Turistica - Statiunea Calimanesti-Caciulata.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!