Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România

Disertație
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 22176
Mărime: 1.44MB (arhivat)
Publicat de: Sorin Scarlat
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAPITOLUL I 3
  3. 1.1. Philip Morris International(SUA) 3
  4. 1.2.British American Tobacco (usa-uk) 4
  5. 1.3. Japan Tobacco International 6
  6. 1.4. Cadrul legal 7
  7. CAPITOLUL II 8
  8. ROMÂNIA, PIAŢĂ-ŢINTĂ PENTRU CORPORAŢIILE MULTINAŢIONALE DIN INDUSTRIA MONDIALĂ A TUTUNULUI. 8
  9. 2.1. Procesul competiţional din ţara-gazdă 8
  10. 2.1. Avantajele României ca locaţie pentru investiţiile corporaţiilor multinaţionale 9
  11. 2.2. Strategiile de intrarea pe piaţa românească a marilor giganţi mondiali din Industria Tutunului 11
  12. 2.3. Poziţionarea companiilor multinaţionale pe piaţa de ţigarete din România 13
  13. CAPITOLUL III 16
  14. STRATEGII COMPETITIVE ÎN MARKETINGUL INTERNAŢIONAL 16
  15. 3.1. Strategii competitive de comportamentul concurenţial pe pieţele internaţionale 18
  16. 3.1.1. Strategiile de marketing parţiale ale companiilor multinaţionale aplicate pe piaţa ţigaretelor din România. 21
  17. 3.1.2. Strategii de produs aplicate de companiile multinaţionale 22
  18. 3.2. Strategia de produs 28
  19. 3.2.1. Standardizare versus Adaptare 29
  20. 3.2.2. Strategii de preţ aplicate de companiile multinaţionale pe piaţa de ţigarete din România 34
  21. 3.2.3. Strategiile de comunicare ale companiilor multinaţionale 36
  22. 3.2.4 Strategii de distribuţie aplicate de companiile multinaţionale 36
  23. 3.3. Particularităţi ale strategiilor de marketing aplicate de companiile multinaţionale pe piaţa de tutun din românia 36
  24. 3.3.1. Evoluţia industriei de tutun din România 37
  25. 3.3.2 Analiză comparativă a strategiilor de marketing aplicate de companiile multinaţionale prezente în industria tutunului din România 39
  26. 3.4. Analiza firmei philip morris 46
  27. CAPITOLUL IV 53
  28. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 53
  29. Bibliografie 60

Extras din disertație

INTRODUCERE

Piaţa a apărut cu multe secole în urmă ca o punte de legătură între producţie şi consum. Alvin Toffler consideră că premisa ce a stat la baza apariţiei pieţei a fost sciziunea dintre producători şi consumatori ce este necesară atunci când se separă funcţia productivă de cea a consumatorului.

Piaţa poate fi definită în diverse moduri. În general, „este considerată locul de întâlnire dintre oferta vânzătorilor şi cererea cumpărătorilor, prima reprezentând forma de manifestare a producţiei în condiţiile economiei de piaţă, iar cererea cumpărătorilor reprezentând nevoia umană solvabilă, deci nevoia însoţită de capacitatea oamenilor de a cumpăra mărfurile dorite” (E.Ungureanu, 2003) .

Prezenta cercetare intitulată „Strategii de marketing ale companiilor multinaţionale pe piaţa produselor de tutun din România” are ca scop analiza Industriei de Tutun din România sub aspectul strategiilor de marketing aplicate de companiile multinaţionale prezente în cadrul acesteia, reprezentând un model de analiză ce poate fi folosit drept reper pentru orice altă industrie din România. Pentru realizarea acestui demers, lucrarea este structurată în patru capitole.

Trei dintre acestea abordează diferite aspecte ale temei cercetate, ultimul capitol conţine concluzii personale cu privire la strategiile de marketing ale companiilor multinaţionale pe piaţa produselor de tutun din România.

Primul capitol, cuprinde prezentarea celor mai importante companii multinaţionale prezente în cadrul acestei industrii, analiza structurala a producţiei şi ofertei de ţigarete, precum şi cadrul legislativ ce reglementează acestă industrie.

În continuare, sunt prezentate în detaliu cele trei companii multinaţionale, selectate ca bază a cercetării (istoric, situaţia internaţională, portofoliul internaţional de mărci, coordonatele temporale ale pătrunderii pe piaţa românească, portofoliul de mărci cu care acestea sunt prezente în România).

Capitolul doi, denumit România, piaţă-ţintă pentru corporaţiile multinaţionale din industria mondială a tutunului”, tratează toate aspectele importante privind selectarea şi segmentarea pieţelor externe pe care compania multinaţională urmează să-şi extindă operaţiunile.

Capitolul trei, “ Strategii competitive în marketingul internaţional” analizează cele mai importante decizii strategice legate de produs, preţ, promovare, distribuţie ce alcătuiesc mix-ul de marketing internaţional.

Strategia de produs este cea mai importantă strategie a mix-ului de marketing, principalele decizii strategice legate de aceasta se referă la: adaptare vs. standardizare; strategia de marcă.

Principalele aspecte care merită atenţie în abordarea strategiilor de preţuri pe pieţele internaţionale sunt legate de : escaladarea preţurilor, preţurile de transfer, preţurile de dumping şi pieţele paralele. În literatura de specialitate există mai multe tipuri de strategii de preţ recomandate firmelor, ce acţionează pe piaţa internaţională: preţul standardizat global, preţuri adaptate la specificul fiecărei pieţe externe, determinarea preţurilor pe baza costurilor din fiecare ţară.

Promovarea este una dintre cele mai provocatoare zone ale marketingului internaţional. Este cea mai sensibilă variabilă a mixului de marketing la factorii socio–culturali, economici, tehnologici şi politici. Principalele decizii strategice privind comunicarea se referă la: standardizare vs. adaptare, obiectivele comunicării, cum se va realiza comunicarea.

Distribuţia internaţională reprezintă activităţile ce se desfăşoară şi relaţiile ce se stabilesc între parteneri situaţi pe pieţe naţionale diferite, în vederea punerii mărfii la dispoziţia consumatorilor sau utilizatorilor străini. Opţiunile strategice privind canalele de distribuţie sunt numeroase şi urmăresc diferite aspecte ale procesului de distribuţie, în ansamblul său: gradul de acoperire a pieţei, gradul de uniformizare strategică şi numărul de pieţe abordate, în funcţie de timp. În elaborarea strategiei de distribuţie, firma internaţională va opta pentru acele variante strategice ce se potrivesc cel mai bine cu obiectivele sale de marketing, cu situaţia din interiorul său şi cu elementele specifice fiecărei pieţe.

Ultimul capitol: Concluzii privind strategiile de marketing aplicate de companiile multinaţionale pe piaţa produselor de tutun din România, cuprinde mai multe puncte de vedere personale privind evoluţia Industria de Tutun din România şi a strategiilor de marketing aplicate de companiile multinaţionale ce acţionează în cadrul acestei industrii.

CAPITOLUL I

PRINCIPALELE COMPANII MULTINAŢIONALE CE ACŢIONEAZĂ ÎN INDUSTRIA TUTUNULUI DIN ROMÂNIA

1.1. PHILIP MORRIS INTERNATIONAL(SUA)

Philip Morris International este parte a grupului de firme Altria. Altria Group reuneşte mai multe companii:Kraft Foods North America; Kraft Foods internaţional; Philip Morris USA şi Philip Morris Internaţional. Însă practic, brandul Philip Morris, după 2002 nu a mai reunit toate operaţiile derulate de acest grup de companii, el fiind folosit doar pentru operaţiile cu ţigarete.

Philip Morris, a investit mult în redefinirea imaginii, pentru a deveni mai mult decât un producător de ţigarete. În acest sens a achiziţionat compania Nabisco, şi deţine gigantul de produse alimentare Kraft precum şi compania de bere Miller. Cu toate acestea, veniturile companiei sunt realizate în proporţie de 61,2% din operaţiile cu ţigarete.

Philip Morris se confruntă practic cu două probleme. În primul rând, ţigaretele reprezintă astăzi o afacere fără viitor. Astfel, schimbarea brandului Philip Morris reprezinta o necesitate. În al doilea rând legislaţia din ce în ce mai restrictivă cu privire la promovarea ţigaretelor practicată la ora aceasta pe foarte multe pieţe naţionale a fost un alt motiv pentru care a trebuit construit un nou brand care să îl înlocuiască pe cel de Philip Morris ce este asociat în întreaga lume cu marca Marlboro. Această redefinire de imagine a gigantului PM vine să susţină previziunile pe termen lung asupra industriei tutunului la nivel mondial.

Preview document

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 1
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 2
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 3
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 4
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 5
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 6
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 7
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 8
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 9
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 10
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 11
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 12
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 13
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 14
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 15
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 16
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 17
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 18
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 19
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 20
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 21
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 22
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 23
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 24
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 25
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 26
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 27
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 28
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 29
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 30
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 31
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 32
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 33
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 34
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 35
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 36
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 37
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 38
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 39
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 40
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 41
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 42
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 43
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 44
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 45
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 46
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 47
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 48
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 49
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 50
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 51
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 52
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 53
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 54
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 55
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 56
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 57
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 58
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 59
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 60
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 61
Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața Produselor de Tutun din România - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Strategii de Marketing ale Companiilor Multinationale pe Piata Produselor de Tutun din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Strategii asociate mixului de marketing internațional - studiu de caz SC Italcars SRL

INTRODUCERE Faptul că am ales această temă nu este unul întâmplător. Ideea de la care a plecat acest proiect, cea care a constituit punctul de...

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Fundamentarea Strategiei de Distribuție la JTI Internațional

INTRODUCERE Problematica distribuţiei mărfurilor, prin complexitatea sa, trebuie abordată într-un context mai larg, pentru a putea evidenţia...

Auditul în Marketing

CAPITOLUL 1 1. Introducere in auditul de marketing 1.1.Funcţia de audit 1.1.1.Misiunea funcţiei Definirea misiunii auditului intern a...

Analiza pieței țigărilor

MOTIVATIE La baza alegerii industriei tutunului ca obiect al proiectului nostru au stat mai multi factori precum preferintele personale,...

Philpip Morris - Politici de Marketing

ISTORIC Philip Morris International, parte a grupului de companii Altria, este una din cele mai mari companii de tutun din lume. În prezent...

Analiza pietii țigărilor

Introducere Piata reprezinta sfera economica in care productia de bunuri si servicii apare sub forma de oferta de marfuri, iar nevoile solvabile...

International marketing plan - launching Fruttia 100% natural juice in United Kingdom

EXECUTIVE SUMMARY International Marketing Plan is concerned with the structuring of the relationship between a business and the global sector. The...

Te-ar putea interesa și

Companiile internaționale în contextul globalizării

CAP.1 LOCUL ŞI ROLUL COMPANIILOR MULTINAŢIONALE ÎN CONTEXTUL GLOBALIZĂRII 1.1]-Începutul globalizării Globalizarea economică -ca si concept- a...

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Fabricarea produselor din tutun

Introducere Secole în șir se credea că tutunul are proprietăți curative extraordinare, mestecându-l se credea că poți vindeca durerea de dinți....

Campanie Marlboro

Capitolul 1 Elemente teoretice privind comunicarea în marketing 1.1. Comunicarea de marketing Organizaţiile economice au în vedere demersuri...

Analiza Mixului de Marketing la British American Tobacco

1. PREZENTARE British American TobacCo este al doilea grup ca marime din industria de tutun cotat la bursa, cu o cota de piata de peste 15% si...

Analiza mixului de marketing al companiei transnaționale Philip Morris Internațional

ABSTRACT. Obiectivul urmărit în cadrul acestei lucrări este analiza mix-ului de marketing elaborat pentru piaţa din România de compania Philip...

Ai nevoie de altceva?