Strategii de marketing în instituții culturale - centrul cultural Pitești

Cuprins disertație

CAPITOLUL I. CONCEPTE FUNDAMENTALE PRIVIND MARKETINGUL CULTURAL 3
1.1 Delimitari conceptuale si evolutia marketingului cultural 3
1.2 Locul marketingului in organizatiile culturale 8
1.3 Provocari ale organizatiilor culturale contemporane 16
CAP 2:PREZENTAREA GENERALA A CENTRULUI CULTURAL PITESTI 21
2.1 Scurt istoric, obiectul activitatii, misiune, obiective 21
CAP 3: ABORDAREA MARKETINGULUI IN ACTIVITATEA CENTRULUI CULTURAL PITESTI 38
3.1 Proiecte culturale ale Centrului Cultural Pitesti 38
3.1.1 Structura de personal a Centrului Cultural 39
3.2 Mix-ul de marketing al Centrului Cultural Pitesti 40
3.3 Posibilitati de imbunatatire a activitatii de marketing la Centrul Cultural Pitesti 41
BIBLIOGRAFIE 46


Extras din disertație

CAPITOLUL I. CONCEPTE FUNDAMENTALE PRIVIND MARKETINGUL CULTURAL
1.1 Delimitari conceptuale si evolutia marketingului cultural
In literatura de specialitate, precum si in practica economica, conceptul de marketing are mai multe acceptiuni. In functie de unghiul de abordare, prin termenul de marketing se pot desemna, deopotriva, atat un domeniu al stiintei, o disciplina, un demers socio-economic, cat si o activitate, practica sau o functie a unei organizatii (privata sau publica).Din punct de vedere etimologic, cuvantul "marketing" provine din limba engleza si desemneaza "piata", "comercializare", "targuiala", "vanzare/cumparare". Prin urmare, desi termenul de marketing a aparut inaintea aparitiei stiintelor economice ca stiinte, consacrarea lui in literatura de specialitate este indisolubil legat de evolutia stiintelor economice (evolutia gandirii si curentelor din domeniul stiintelor economice).
Din punctul de vedere al modului de definire a conceptului de marketing, de-a lungul timpului s-au conturat doua mari clase de definitii:
1.Potrivit vechiului concept de marketing, caracteristic primei jumatati a sec.XX-lea,principala sarcina a unei firme este aceea de a realiza o productie cat mai mare, de o cantitate si la un pret accesibile, rolul marketingului constand in dirijarea tuturor eforturilor spre vanzarea produselor deja existente.
Una din definitiile cele mai vechi si cunoscute ale marketingului este cea data de AMA in 1960:marketingul reprezinta realizarea activitatilor economice care dirijeaza fluxul de bunuri si sevicii de la producator la consumator/utilizator .
De altfel una dintre caracteristicile de baza a acestei clase de definitie il constituie faptul ca marketingul este privit si considerat exclusiv doar ca un mijloc de vanzare si de promovare.
2. A doua clasa de definitii, apare in cea de-a doua jumatate a secolului XX si revizuieste intr-o maniera destul de profunda termenul si intelesul de marketing. In acceptiunea celei de-a doua clase de definitii, marketingul apare legat de notiunea de "client" sau "consumator", abordarea conceptual fiind mult mai larga, procesuala/sistemica si interdisciplinara. De asemenea, drept caracteristica generala, aceasta clasa de definitii largeste sfera activitatilor legate de marketing, folosind acest concept nu numai la activitatile economice, ci si la activitatile sociale sau din sfera politicului (activitati si partide politice). Totodata, aceasta clasa de definitii pune accent pe evidentierea procesului de tranzactie/schimb valoric care apare in procesul de vanzare/cumparare de bunuri sau servicii.
Astfel, in cea de-a doua clasa de definitii intra urmatoarele definitii:
1. Marketingul este un intreg sistem de activitati economice referitoare la programarea, preturile, promovarea si distribuirea produselor si serviciilor menite sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali si potentiali ;
2. Marketingul reprezinta o activitate umana orientata in directia satisfacerii nevoilor si dorintelor prin intermediul procesului schimbului ;
3. Marketingul este procesul managerial responsabil cu identificarea, anticiparea si satisfacerea cerintelor clientilor in conditii de profitabilitate .
4. "Marketingul este un proces social si managerial prin care indivizii sau grupuri de indivizi obtin ceea ce vor si ce le sunt necesare prin intermediul crearii si schimbului intre ei de produse si valori . Aceasta din urma definitie evidentiaza pregnant legatura care exista intre conceptul de marketing si conceptul de tranzactie/schimb a produselor/valorilor (proces care presupune ca o organizatie sa ofere anumite produse si servicii in schimbul banilor furnizati de clientii care au trebuinta de astfel de produse/servicii).


Fisiere în arhivă (1):

  • Strategii de marketing in institutii culturale - centrul cultural Pitesti.docx

Imagini din acest disertație

Bibliografie

1 Asandei Mihaela(coord.),Enache Elena,Ciochina Iuliana,Morozan C., Gangone Andreea,Decuseara R. Marketing,Ed. Independenta Economica,Pitesti 2013
2 Danciu V. Strategii moderne de marketing, Independenta Economica,Pitesti,2005
3 Dumitru Ionel Marketing strategic,o abordare in perspective globalizarii,Ed Uranus,Bucuresti,2004
4 Kotler Ph.,Armstrong G.,Saunders J.,Wong V. Principiile marketingului,Ed.Teora,Bucuresti Ed.a III-a 2004
5 Kotler Ph. Kotler despre marketing, Curier Marketing. Bucuresti, 2003
6 Mc Donald M. Marketing strategic,Ed Codecs,Bucuresti,1998
7 Moldoveanu M., Ioan-Franc V. Marketing si cultura,Ed. Expert,Bucuresti,1997
8 PopN. Al.(coord) Marketing strategic,Ed.Economica,Bucuresti 2000
9 Pistol Gh., Asandei Mihaela, Ciochina Iuliana, Enache Elena, Iordache Carmen Marketing Ed. Independenta Economica,Pitesti 2001
10 Trout Jack Trout despre strategie. Cum sa cuceresti piata si sa ocupi un loc in mintea consumatorului, Brandbuilders Group, Bucuresti,2005


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!