Strategii Discursive in Comediile Domnului Ion Luca Caragiale

Extras din disertatie Cum descarc?

MOTTO:
,,Si cate adevaruri ar trebui spuse la noi! Si cate pareri adevarate stau inchise de frica in atatea oale de os! Si, ce e mai trist, nu ne bantuie numai frica de a ne spune parerea, ci si frica de a asculta, exprimata cu indrazneala de catre altcineva, parerea noastra proprie...
Tremuram ca nu cumva glasul acelui altcineva sa para a fi al nostru; ne ingrozim sa nu tradam cumva, printr-o clipire de ochi fara voie, prin cea mai neinsemnata miscare reflexa, prin chiar mutismul nostru, ca ceea ce se aude un moment asa de rar este gandirea noastra de toate zilele, adanca noastra convingere de multa vreme.
Trecem pe langa absurditate, si nu ridicam macar o spranceana revoltata; auzim neghiobia, si nu zbarcim nici macar dintr-o nara dezgustata; vedem impostura si ticalosia, si zambim frumos, ca la intalnirea celor mai bune cunostinte."
I. L. Caragiale [Pareri libere] (1900)
ARGUMENT
Motto: ,,Nu stiu, ma, cand am hartia alba dinaintea ochilor, 
ma apuca asa ca o ameteala si o spaima...
Mi se pare ca cineva in spatele meu, 
care-mi pune mana pe umar, poate chiar eternitatea, 
si se uita sa vada ce scriu."
(I. L. Caragiale)
Atunci cand incerci sa te apropii de Ion Luca Caragiale, te confrunti de la bun inceput cu o serie de truisme si clisee: ,,scriitorul cel mai controversat si contradictoriu", ,,clasic al literaturii", ,,cel mai mare dramaturg", ,,spirit ludic", ,,spirit histrionic" etc.
,,Caragiale satiricul, maestru al ,,realismului critic"; Caragiale precursor al ,,literaturii absurdului"; Caragiale ,,textualist", promotor al ,,deconstructiei", conventiilor literare; Caragiale pe post de ,,placa turnata" a literaturii romane; Caragiale ,,duplicitar", ,,existentialist"; Caragiale ,,cel negru" al unui univers uman cosmaresc; Caragiale c'est moi. Si cate feluri de Caragiale mai sunt?
Aceasta intrebare seamana cu aceea pe care a formulat-o Serge Doubrovski, confruntat cu aparitia exploziva a studiilor despre Racine, un Racine devenit intr-un singur deceniu reperul zero al criticii literare. ,,Si unde mai e Racine in toate astea?"
,,...Si cate feluri de Caragiale mai sunt, dom'le? este strigatul aproape exasperat al finalului cartii lui Liviu Papadima, Caragiale, fireste, strigat care ne aduce aminte ca nenea Iancu are darul, mai mult decat alti scriitori, de a-i supune pe exegetii sai la o profunda confruntare cu sine, care poate naste un altfel (sau alt fel?) de Caragiale. Indiferent din perspectiva din care este revendicat, un lucru este cert: Caragiale a castigat pariul cu eternitatea acea eternitate pentru care era constient ca scrie:
,,Nu stiu, ma, cand am hartia alba dinaintea ochilor, ma apuca asa ca o ameteala si o spaima...Mi se pare ca cineva in spatele meu, care-mi pune mana pe umar, poate chiar eternitatea, si se uita sa vada ce scriu."
Pe de alta parte, privind harta universalului Caragiale, vezi atatea semne pe ea incat ai senzatia ca prezenta ta nu-si mai poate gasi locul. I. L. Caragiale s-a constituit un subiect fata de care fiecare s-a simtit dator sa fie prezent. De la Titu Maiorescu si Gherea, la ultimele carti si articole bibliografice, Caragiale pare sa copleseasca. Si Calinescu, si Vianu, si Ibraileanu, si Lovinescu, si Pompiliu Constantinescu, si Streinu, si Stefan Cazimir s.a.
Studii, carti, analize, mai moderne, mai traditionale, noi documente, investigatii biografice, meditari, mai populare sau mai stiintifice.
Fisierul crestin, in valuri, caci diferite aniversari sau comemorari, cum ar fi ,,Anul Caragiale", creeaza impulsuri ce se vor mai domoli apoi pentru a-si dezvalui din nou energiile niciodata epuizabile. Se joaca Caragiale, mai clasic-traditional sau mai modern-experimental, se dramatizeaza proza, se fac filme, se discuta la TV si se scriu numere de revista, ,,Caragiale e cu noi", ,,Lumea lui Caragiale" si alte truisme. Liber-schimbismul a avut un partid, iar acesta un imn, o revista, ,,Academia Catavencu", il mentine in circulatia publicistica, A. Plesu i-a publicat fragmente din articole.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii Discursive in Comediile Domnului Ion Luca Caragiale.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!