Studiu asupra unor tehnologii de execuție pentru o piesă din tablă

Extras din disertație

Introducere
In domeniul prelucrarii materialelor, concomitent cu o cat mai buna organizare a muncii, se impune realizarea unor tehnologii si imbunatatirea celor existente, crearea de noi echipamente si utilaje tehnologice, care sa asigure reducerea consumului de materiale si energie, cresterea productivitatii muncii si obtinerea unor produse de calitate ridicata.
Printre tehnologiile moderne care pot si trebuie sa raspunda acestor cerinte sunt si cele de prelucrare prin deformare plastica la rece a metalelor. Aceste tehnologii prezinta o deosebita importanta deoarece permit realizarea unei game foarte largi de produse cu caracteristici constructive superioare in conditiile unui consum redus de materiale si fac posibila introducerea mecanizarii si automatizarii proceselor de prelucrare.
Tehnologiile de prelucrare prin deformare la rece ocupa un loc distinct intre celelalte tehnologii de prelucrare a metalelor atat in ceea ce priveste semifabricatele utilizate, procedeele de prelucrare, cat si echipamentele tehnologice si utilajele folosite.
Lucrarea de fata abordeaza aceste aspecte importante din domeniul constructiilor de masini si aparate si trateaza probleme principale, incepand cu stabilirea corespunzatoare a materialelor pentru prelucrare si modul de determinare cat mai precisa a formei si dimensiunilor semifabricatelor; posibilitatile de crestere a eficientei utilizarii materialului la prelucrarea prin deformare plastica la rece. In prezentarea problemelor tehnologice se porneste de la clasificarea si caracterizarea procedeelor de prelucrare, tehnologicitatea constructiei pieselor si principii de imbunatatire a acesteia si se continua cu tratarea aspectelor specifice fiecarei grupe de prelucrari prin deformare plastica la rece. Sunt date recomandari in vederea imbunatatirii tehnologiilor de prelucrare si se insista asupra acelora care sunt menite sa contribuie la imbunatatirea calitatii produselor si cresterii preciziei de prelucrare. In felul acesta sunt date elementele de baza specifice proiectarii tehnologiilor de prelucrare prin stantare si matritare la rece.
O atentie deosebita este acordata proiectarii stantelor si matritelor, dandu-se principiile generale ale proiectarii elementelor componente, proiectarea elementelor active din carburi metalice, calcule de verificare ale principalelor elemente si modul de asamblare al acestora pentru realizarea echipamentelor tehnologice in solutii constructive care sa asigure precizie ridicata si productivitate mare a prelucrarii. Un capitol separat este destinat aspectelor tehnico-economice ale prelucrarii prin deformare plastica la rece, indicandu-se modul de alegere a variantei optime.
Contextul tehnico-economic actual impune conceperea, realizarea si lansarea pe piata, in timp cat mai scurt, a unor produse cu o buna calitate si precizie, la un pret de cost minim si, nu in ultimul rand, cu asigurarea cerintelor de protectie a mediului si de utilizare cat mai judicioasa a resurselor materiale si energiei, probleme ce au devenit din ce in ce mai acute in ultimii ani. 
Competitivitatea industriala reclama asigurarea unor valori cat mai apropiate de optim pentru parametrii de iesire ai unui proces de prelucrare considerat, care, din punct de vedere tehnologic, inseamna:
-  timp minim de lansare in fabricatie;
-  productivitate crescuta;
-  precizie ridicata, dimensionala si de forma;
-  calitate buna a suprafetelor obtinute;
-  nivel redus de zgomot si vibratii;
-  consum redus de manopera;
-  consum redus de scule;
-  consum redus de materiale;
-  consum redus de energie;
-  nivel redus de poluare a mediului;
-  conditii optime de munca pentru operatori;
-  etc.
In asemenea conditii, sarcina inginerului specialist in TAF este de a cauta solutii de introducere a progresului tehnic in vederea asigurarii progresului economic, pentru o dezvoltare durabila.
Progresul economic exprima tendinta evolutiva de imbunatatire a performantelor globale ale functionarii economiei, reflectate asupra calitatii vietii si a nivelului de civilizatie. 
Prin urmare, progresul economic are in vedere schimbarea calitativa a continutului factorilor de productie si a relatiilor din viata economica pentru a se adapta la cerintele progresului social. 
Progresul economic este posibil numai prin progres tehnic si prin promovarea programelor strategice.
Progresul tehnic vizeaza rezultatele procesului creatiei tehnice, activitatea creatoare de inovare, incluzand cercetarea stiintifica, elaborarea tehnologiilor, crearea produselor noi. 
Din punctul de vedere al ingineriei industriale, este acceptat pe scara larga faptul ca urmarirea obiectivului crucial al dezvoltarii durabile trebuie sa plece de la asigurarea unei productii durabile.


Fisiere în arhivă (2):

  • Desertatie prezentare.ppt
  • Studiu asupra unor tehnologii de executie pentru o piesa din tabla.docx

Imagini din acest disertație

Bibliografie

1. M. Teodorescu, Gh. Zgura, s.a. - Elemente de proiectare a stantelor si matritelor, Editura didactica si pedagogica , Bucuresti, editia a doua.
2. Constantin Iliescu - Tehnologia presarii la rece, Editura didactica si pedagogica Bucuresti, 1984;
3. M. Al. Teodorescu - Prelucrari prin deformare plastica la rece vol. I, Editura tehnica Bucuresti, 1988;
4. M. Al. Teodorescu - Prelucrari prin deformare plastica la rece vol. II, Editura tehnica Bucuresti, 1988;
5. Radu Ioan -  Tehnologia presarii la rece, Universitatea Oradea, 2006;
6. I. Tapalaga, Gh. Achisam, H. Iancau -  Tehnologia presarii la rece, Institutul politehnic Cuj Napoca, 1985
7. Picos, C., s.a., - Proiectarea tehnologiilor de prelucrare mecanica prin aschiere, vol. l, ll, Chisinau, Editura Universitas, 1992;
8. Internet:
8.1 www.hasco.com
8.2 www.norelem.com
8.3 www.dirinler.com


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!