Studiu Comparativ Contabilitate. Romania - Marea Britanie

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Spre deosebire de multe alte profesii moderne, contabilitatea are o istorie care este, de obicei, discutata in termenii unui eveniment decisiv si anume inventia sistemului dublei inregistrari. O privire inapoi in trecut, ajuta la iluminarea acestuia in general. Insa, probabil cel mai convingator argument este acela ca ajuta la explicarea dezvoltarii fenomenale a profesiei contabile pe parcursul a mii de ani. Aceasta dezvoltare se datoreaza in primul rand aparitiei si dezvoltarii continue, a scrisului, a inventiei numerelor si a comertului.
Contabilitatea a aparut pur si simplu de la sine ca urmare a nevoilor civilizatiei de a tine o evidenta cat mai corecta si cat mai simpla a avutiei sale. Arheologii au descoperit prin cerectarile lor, ca, contabilii au contribuit la dezvoltarea termenilor de comert, oras, bani si operatiuni bancare, avutie si numere, inventia scrisului si dubla inregistrare care este asociata cu Renasterea italiana. Trasaturi comune se regasesc in contabilitatea din fiecare tara, insa, datorita diferentelor de cultura, politice si economice exista si multe trasaturi specifice. In general, putem diferentia doua tipuri de sisteme mari de contabilitate, cel anglo-saxon dezvoltat de Anglia si SUA si cel continental dezvoltat de Franta si Germania.
Un studiu comparativ intre doua tari si anume Marea Britanie si Romania care fac parte din aceste sisteme de contabilitate, am considerat ca este important, in primul rand datorita faptului ca Marea Britanie face parte din sistemul anglo-saxon, si a contribuit semnificativ asupra dezvoltarii contabilitatii de azi si a profesii contabile, iar Romania, insa, din cel continental, primul fiind caracerizat prin simplitate si libera judecata a profesiei contabile, iar cel continental fiind caracterizat prin rolul statului in normalizare, iar originalitatea sistemului o consituie Planul contabil general.
Intr-o economie de piata, furnizorii, angajatii, managerii, investitorii, creditorii si statul au nevoie de un flux constant de informatii pentru a-i ajuta la indeplinirea rolului fiecaruia dintre cei mentionati.
Entitatile de orice natura ar fi acestea , trebuie sa se incadreze in anumite reguli generale, iar una dintre aceste reguli este transparenta. Situatiile financiare intocmite de companii trebuie sa ofere o imagine.
Situatiile financiare au aparut prin secolul al XIX lea, cand societatile pe actiuni se multiplica, iar managerii aflati la distanta, aveau nevoie de a fi informati in permanenta de rezultatele companiilor ce le detineau .
Furnizarea informatiilor de natura economico-financiara privind activitatea entitatilor este rezultatul existentei si functionarii unui sistem informational economic. Cea mai mare parte a informatiilor de natura economica se gaseste in sfera de preocupari a contabilitatii. Aceasta le furnizeaza utilizatorilor prin intermediul situatiilor financiare anuale(bilant, cont de profit si pierdere, tabloul fluxurilor de trezorerie, situatia modificarii capitalurilor proprii si notele explicative la situatiile financiare). In situatiile financiare anuale informatiile trebuie sa aiba anumite caracteristici cum ar fi inteligibilitatea, relevanta,fiabilitatea si comparabilitatea. 
Unul din punctele comune, si unul semnificativ, ale celor doua sisteme de contabilitate este raportarea financiara, intocmirea, obligatorie, de situatii financiare anuale. Prin realizarea acestei lucrari, imi propun sa efectuez un studiu comparativ privind situatiile financiare din Marea Britanie si Romania, delimitant principalele deosebiri si asemanari dintre cele doua sisteme.
Motivatia mea in realizarea acestei lucrari, este dorinta de a cunoaste in detaliu contabilitatea din Marea Britanie. Aceasta dorinta a aparut in urma unei vizite la Londra, ce m-a determinat sa ma intorc, pe un termen mai lung, pentru a aprofunda contabilitatea nu numai teoretic, ci si practic, intr-o tara, unde profesia contabila cunoaste o libertate ce ofera posibilitatea de a-ti pune creativitatea in aplicare. 
Lucrarea este structurata pe trei capitole, in care am urmarit, sa fie cuprinse cele mai importante aspecte din raportarea financiara din Marea Britanie si Romania.
Primul capitol are drept obiectiv prezentarea principalelor repere istorice din contabilitatea britanica si cea romaneasca, prezentarea organismelor normalizatoare, a profesiei contabile si a surselor de drept din cele doua tari.
Cel de-al doilea capitol dezvolta cadrul general de intocmire a situatiilor financiare din tarile alese pentru cercetare.
Capitolul al treilea trateaza, prin exemple reale si comparative, intocmirea si prezentarea situatiilor financiare de catre doua companii, una din Marea Britanie si cealalta din Romania
Capitolul I
Contabilitatea in Marea Britanie si Romania
Sistemele contabile ale lumii sunt determinate de mediul cultural, financiar, politic, economic. Pentru a defini caile de armonizare a contabilitatii internationale, este important sa se constate si sa se realizeze o analiza a asemanarilor si deosebirilor a diferitor sisteme contabile.
Intre culturile contabile mai sunt si numeroase relatii, asadar, inafara de deosebiri mai pot fi remarcate si asemanari. O analiza istorica permite scoaterea in evidenta a mai multor sisteme care detin sau au detinut caracteristici economice, politice, sociale la fel, la un moment dat al istoriei lor.
1.1. Scurt istoric al contabilitatii britanice
Pentru a intelege contabilitatea unei tari sau contabilitatea in general, din punctul meu de vedere, trebuie sa studiem evolutia ei de la origini. Este important sa aflam si sa raspundem la intrebarile cand a aparut contabilitatea? Cum? Si de ce? Afland raspunsurile la aceste intrebari, ne este mai usor sa intelegem contabilitatea de astazi. 
Crestaturile pe oasele diferitor animale, au reprezentat o forma veche a contabilitatii. Doua cercuri aveau semnificatia de doua perechi de vite si douasprezece semne ovale 
Cand vine vorba de Marea Britanie, vorbim de o tara care a contribuit enorm la dezvoltarea contabilitatii si a profesiei contabile. Marea Britanie a reusit sa ia de la italieni sistemul dublei inregistrari si sa dea celorlalte tari metode si concepte contabile concepute si gandite de contabili britanici de referinta: Samuel Price, Edwin Waterhouse, William Welch Deloitte si George A. Touche .


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ Contabilitate. Romania - Marea Britanie.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!