Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere

Disertație
8/10 (1 vot)
Conține 8 fișiere: doc, docx
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 13403
Mărime: 1.04MB (arhivat)
Puncte necesare: 12
Facultatea de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului
Universitatea "Aurel Vlaicu", Arad

Cuprins

  1. INTRODUCERE .
  2. CAPITOLUL 1. Legislația europeană privind siguranța alimentară, note introductive.
  3. 1.1. Legislația europeană privind produsele biologice.
  4. 1.2. Legislația romană privind produsele biologice.
  5. CAPITOLUL 2. Studiu de caz, sucul biologic .
  6. 2.1. Descrierea firmei, date .
  7. CAPITOLUL 3. Studiu de caz, sucul biologic. Analiza și interpretarea datelor .
  8. 3.1. Analiza și interpretarea datelor pe anul 2016.
  9. 3.2. Analiza și interpretarea datelor pe anul 2017.
  10. CONCLUZII .
  11. RECOMANDĂRI.
  12. BIBLIOGRAFIE .

Extras din disertație

INTRODUCERE

Într-o lume în care trăim într-un ritm amețitor, oamenii au început să fie din ce în ce mai preocupați de sănătatea lor și prin urmare de alimentația lor, de produsele pe care aceștea le consumă, vor să afle cat mai multe informați despre produsele bio. Suntem conștienți că sănătatea este în stransă legatură cu ceea ce mancăm, corpul și mintea depind în totalitate de ceea ce noi le oferim prin alimentație.

Putem să spunem căci calitatea hranei consumată de un om este în concordanță directă cu calitatea vieții pe care acesta o are. O mare parte din populația globului își pierde viața anual, datorită consumării unor produse alimentare neconforme, produse care au la baza fabricării lor numeroase chimicale, îngrășăminte chimice, aditivi și coloranți alimentari necorespunzători. Toate aceste lucruri au facut omenirea să se trezească la realitate și să sesizeze faptul că, pentru a prelungi speranța de viață, se impune necesitatea luării unor măsuri urgente pentru îmbunătățirea tehnologiilor de obținere a unor materii prime agricole, atât de origine animlă cât și vegetală.

În lumea de consum, bio este marca produselor naturale, nemodificate genetic, fără îngrășăminte chimice, aditivi sau conservanți de sinteză. Un produs alimentar bio este un produs în compoziția căruia se folosesc ingrediente care provin din agricultura ecologica în proporție de 95%, comform legislației europene. Alimentația bio a devenit o tendință globală, fiind reprezentată de alimente obținute în urma unor largi restricții care au scopul de a scoate produse cât mai naturale.

Am ales ceastă tema deoarece pița sucurilor naturale nu este atât de cunoscuă pe cât ar trebui și meriă să fie exploatată având în vedere că sunt o sursă importantă de hidratare și vitaminizare a organismului, au îmbunătățit substanțial viața fiecăruia și au salvat vieți.

Consumul de sucuri naturale a crescut de la an la an din mai multe motive, precum: creșterea interesului consumatorilor pentru o viață mai sănătoasă, apariția unor noi companii pe piață și multitudinea de sortimente noi, influențarea deciziei de cumparare prin publicitate, mass-media cât și la punctele de vanzare.

Lucrarea de față își propune să întarească teoriile care susțin importanța pe care o are alimentația corectă asupra sănătăți consumatorului. Proiectul este structurat pe trei capitole: Legislație europeană privind siguranța alimentară, studiul de caz, sucul biologic și analiza și în cele din urmă interpretara datelor.

În cadrul primului capitol sunt prezentate noțiuni cu privire la legislația europenă și romană în ceea ce privește produsele biologice.

În capitolul doi este prezentat studiul de caz, respectiv sucul biologic unde sunt detaliate informați despre firma producătoare cât și despre produsul supus analezei pieței.

Modul în care consumatorul abordează luarea deciziei de cumpărare și metodele utilizate sunt prezentate în capitolul trei. În cadrul acestui capitol s-a demarat o anchetă prin interogare, au fost folosite două chestionare cu ani diferiți, respectiv anul 2016 și anul 2017 pentru aflarea preferințelor consumatorilor în cea ce privește consumul de băuturi răcoritoare.

Prin intermediul chestionarului, ca instrument de lucru în cercetarea de piață, sunt preluate și interpretate informații legate de preferințele consumatorilor în ceea ce privește decizia de cumpărare a sucurilor naturale. Aceste informații vor fi analizate în strânsă legatură cu obiectivele propuse, iar în final, pe baza aprecierilor rezultate din chestionar vor fi elaborate concluziile.

CAPITOLUL 1. Legislația europeană privind siguranța alimentară, note introductive

1.1. Legislația europeană privind produsele biologice

Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și abrogarea a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 CONSILIUL UNIUNII EUROPENE, având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37, având în vedere propunerea Comisiei, având în vedere avizul Parlamentului European, întrucât:

Producția ecologică este un sistem global de gestiune agricolă și de producție alimentară care combină cele mai bune practici de mediu, un nivel înalt de biodiversitate, conservarea resurselor naturale, aplicarea unor standarde înalte privind bunăstarea animalelor și o metodă de producție care respectă preferințele anumitor consumatori pentru produse obținute cu ajutorul unor substanțe şi procese naturale. Astfel, metoda de producție ecologică joacă un dublu rol social, deoarece, pe de o parte, alimentează o piață specifică ce răspunde cererii consumatorilor de produse ecologice, iar, pe de altă parte, furnizează bunuri publice, contribuind la protecția mediului și la bunăstarea animalelor, precum și la dezvoltarea rurală .

Segmentul pe care îl ocupă sectorul agriculturii ecologice este în creștere în majoritatea statelor membre. Se remarcă îndeosebi creșterea cererii consumatorilor. Este posibil ca reformele recente din cadrul politicii agricole comune, care pun accent pe orientarea producției în funcție de piață și pe furnizarea de produse de calitate pentru a satisface cerințele consumatorilor, să stimuleze în continuare piața produselor ecologice. În acest context, legislația aplicabilă producției ecologice joacă un rol din ce în ce mai important în cadrul politicii agricole și este strâns legată de evoluția piețelor agricole.

Cadrul legal comunitar ce reglementează sectorul producției ecologice ar trebui să urmărească atingerea obiectivului asigurării unei concurențe loiale și a unei funcționări adecvate a pieței interne a produselor ecologice, precum și a menținerii și justificării încrederii consumatorilor în produsele etichetate drept ecologice. De asemenea, acesta ar trebui să vizeze crearea de condiții care să permită dezvoltarea acestui sector, în conformitate cu evoluția producției și a pieței.

Bibliografie

[1] Maggie Greenwood-Robinson - Hrană bună şi hrană rea, Editura Nicol, București 2011

[2] Rudolf Steiner – Bazale naturale ale alimentației, Editura Univers Enciclopedic Gold, București 2012

[3] Tărchilă Petru – Drept alimentar și legislație alimentară europeană, Editura Universității ”Aurel Vlaicu”, Arad 2017

[4] ***Ordin nr. 1253/2013 privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică (publicată în Monitorul Oficial nr. 687 /08.10.2013)

[5] *** Ordin nr. 252/2010 privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică (publicată în Monitorul Oficial nr. 252 /10.11.2010)

[6] ***Regulamentul nr. 834/2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, (publicat în Jurnalul Oficial nr.834/28.06.2007)

[7] ***Regulamentul nr. 882/2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor, (publicată în Jurnalul Oficial nr.882/29.04.2004)

[8] ***Regulamentul nr. 889/2008 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția biologică, etichetarea și controalele ( publicată în Jurnalul Oficial, 18.09.2008)

[9] *** http://www.meritabio.ro/suc-merita.html, 17.01.2017 ora 16:34

[10] *** http://www.madr.ro/agricultura-ecologica.html, 20.03.2017 ora 20:23

[11]***http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/RO/TXT/?uri=LEGISSUM%3Af86000, 20.01.2017 ora 14:15

[12]*** http://www.risco.ro/verifica-firma/agromec-cheresig-cui-8182323, 25.01.2017 ora 21:45

[13] ***Chestionar aplicat pe teren, Arad 2016

[14] ***Chestionar aplicat pe teren, Arad 2017

Preview document

Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 1
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 2
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 3
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 4
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 5
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 6
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 7
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 8
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 9
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 10
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 11
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 12
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 13
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 14
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 15
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 16
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 17
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 18
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 19
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 20
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 21
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 22
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 23
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 24
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 25
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 26
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 27
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 28
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 29
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 30
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 31
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 32
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 33
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 34
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 35
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 36
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 37
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 38
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 39
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 40
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 41
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 42
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 43
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 44
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 45
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 46
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 47
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 48
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 49
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 50
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 51
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 52
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 53
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 54
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 55
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 56
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 57
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 58
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 59
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 60
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 61
Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Capitolul 1.doc
  • Capitolul 2.doc
  • Capitolul 3.doc
  • Coperta.docx
  • Cuprins-dizertatie.doc
  • Introducere .doc
  • Pagina-de-garda.docx

Alții au mai descărcat și

Laptele vegetal

INTRODUCERE JUSTIFICAREA TEMEI ALESE În zilele noastre se îndreaptă atenția tot mai mult pe efectele fiziologice pe care le au alimentele asupra...

Obținerea și promovarea pe piață a unui produs de tip ruladă din cârne de rață

INTRODUCERE Carnea de rață a câștigat un interes redus din partea consumatorilor din întreaga lume, cu excepția Chinei, țărilor din sud-estul...

Grăsimi alimentare

Introducere Industria alimentară prezintă o serie de particularităţi faţă de alte ramuri industriale legate atât de natura materiilor prime...

Obținerea Sucurilor Naturale Ecologice

INTRODUCERE Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi...

Practici Comerciale Incorecte în Relațiile cu Consumatorii

Practici comerciale incorecte în relațiile cu consumatorii 1. Introducere „Ofertă excepţională, numai pentru 24 de ore! ”Cumpără două produse şi...

Tehnologia în Industria Laptelui

I. Laptele de consum 1.1. Generalități Laptele, care la început era utilizat numai la ocazii festive, astăzi a devenit un "produs de importanţă...

Analiza Apei din Diferite Sortimente de Ciocolată prin Metoda Karl Fischer

I. STUDIU DE LITERATURĂ 1.1.INTRODUCERE. PRODUSE ZAHAROASE Acestea sunt produse alimentare în care zahărul este utilizat ca materie primă de...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Ai nevoie de altceva?