Studiu de caz - procedura darii in urmarire

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Prezenta lucrarea de disertatie analizeaza o tema ce constituie parte integranta a dreptului procesual penal, partea speciala, mai exact procedura darii in urmarire.
Am ales aceasta tema datorita importantei deosebite pe care o are atat din punct de vedere teoretic, cat mai ales practic, dar si din interesul de a-mi aprofunda cunostintele in legatura cu procedura exacta la care este supusa persoana ce urmeaza sa fie adusa in fata organelor judiciare.
De-a lungul timpului, in special de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana in zilele noastre, perfectionarea luptei impotriva fenomenului infractional a constituit o puternica necesitate atat pentru societate, cat si pentru juristi si celelalte categorii de persoane implicate in lupta impotriva infractionalitatii. 
Evolutia societatii si progresele din ce in ce mai accentuate si mai evidente din majoritatea ariilor sau domeniilor umane i-au determinat pe acestia din urma, increzatori in aportul real al stiintei la aflarea adevarului, sa recurga la mijloace cat mai eficiente in scopul aflarii adevarului.
In vederea atingerii scopului legii penale, legiuitorul roman a instituit o serie de norme juridice integrate in codul de procedura penala si in legile speciale ale domeniului, norme care au menirea de a disciplina desfasurarea procesului penal.
Procesul penal este activitatea reglementata de lege, desfasurata de organele competente, cu participarea partilor si a altor persoane, in scopul constatarii la timp si in mod complet a faptelor ce constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nicio persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala. 
Actuala legislatie, urmarind sa realizeze o reglementare unitara a desfasurarii procesului penal, contine dispozitii aplicabile in mod obisnuit in rezolvarea oricarei cauze penale, care alcatuiesc procedura de drept comun. 
In anumite situatii, pentru atingerea scopului procesului penal, este absolut necesara adoptarea unui regim juridic cu caracter special, aplicabil numai unor anumite cauze penale, normele respective fiind denumite proceduri speciale. Acest fapt se datoreaza insuficientei eficacitati a procedurii obisnuite, care nu poate conduce la aflarea adevarului si instrumentarea tuturor cauzelor penale.
Existenta unor reglementari speciale poate fi interpretata si ca o preocupare a legiuitorului pentru asigurarea unor garantii procesuale suplimentare, in desfasurarea procesului penal. 
Pentru a putea constitui o procedura speciala, normele derogatorii trebuie ca, prin continut, sistematizare si mod de aplicare, sa formeze un complex de norme cu caracter complementar si derogatoriu, ceea ce presupune ca procesul penal se desfasoara dupa normele comune numai in masura in care nu exista dispozitii speciale care au prioritate. 
Astfel, voi defini procedurile speciale ca un complex de derogari cu o intindere variabila, dar care pastreaza intotdeauna un caracter complementar si derogatoriu. De aceea, oriunde procedura speciala nu reglementeaza expres anumite situatii, va fi aplicabila procedura obisnuita. De asemenea, daca o anumita situatie este reglementata atat de procedura obisnuita, cat si de procedura speciala, reglementarile derogatorii se vor aplica cu prioritate.
In legislatia procesual penala romana in vigoare, procedurile speciale, putine la numar, pot fi intalnite atat in realizarea tragerii la raspundere penala, cat si cu ocazia rezolvarii pe cale jurisdictionala a unor aspecte adiacente sarcinilor fundamentale ale procesului penal. 
Exista nenumarate situatii cand unii infractori, dupa ce au savarsit o infractiune, se sustrag de la executarea masurii preventive, masurii educative privative de libertate, masurii internarii medicale, a expulzarii sau a pedepsei stabilita de instanta de judecata, prin parasirea domiciliului sau resedintei .
De asemenea, se intampla ca un infractor sa evadeze din penitenciarul unde trebuia sa-si execute pedeapsa ori din locul unde trebuia sa-si execute masura preventiva, sa fuga dintr-un centru educativ, centru de detentie sau din unitatea in care se executa masura internarii medicale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de caz - procedura darii in urmarire.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru Pintea, Drept procesual penal. Partea speciala, Ed.Sintech, Craiova, 2010
2.Bogdan Micu, Drept procesual penal. Partea speciala, Editia 3, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2013
3.C. S. Paraschiv, Drept procesual penal, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2002,
4.Gh.Theodoru, L.Moldovan, Drept procesual penal, Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1979
5.Ion Neagu, Drept procesual penal. Indreptar de practica judiciara, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1992
6.Ion Neagu, Tratat de procedura penala, Ed. Pro, Bucuresti, 1997
7.Ion Neagu, Tratat de procedura penala. Partea generala, Editia 3, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2013
8.Ion Neagu, A.Crisu, A.Ciobanu, A.Zarafiru, Drept procesual penal, Curs selectiv pentru licenta, Ed.All Beck, Bucuresti 2003
9.Ion Neagu, Mircea Damaschin, Tratat de peocedura penala. Partea speciala, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2015
10.Gh.Theodoru, L.Moldovan, Drept procesual penal, Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1979
11.Gheorghita Mateut, Lucian Criste, Mirel Toader, Procedura penala. Partea speciala- Editia I, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2016
12.M.-C. Ivan, Gh. Ivan, Consideratii asupra arestarii preventive cu speciala referire la conditiile de aplicare, in ,,Dreptul" nr. 3/2015
13.Mihail Udroiu, Drept penal. Partea speciala. Editia 3, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2016
14.Nicolae Volonciu, Andreea Simona Uzlau, Raluca Morosanu, Victor Vaduva, Daniel Atasiei, Cristinel Ghigheci, Corina Voicu, Georgiana Tudor, Teodor-Viorel Gheorghe, Catalin Mihai Chirita, Noul Cod de procedura penala comentat, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2014
15.Nicu Jidovu, Drept procesual penal- Editia a-2-a, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007
16. Vasile Pavaleanu, Drept procesual penal. Partea speciala -  volumul II-, Ed. Lumina lex, Bucuresti, 2007
17.Noul Cod penal;
18.Noul Cod de procedura penala;
19.Monitorul Oficial al Romaniei;
20. https://legeaz.net
21.www.legalis.ro
22.www.rolii.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!