Studiu privind expertiza instalatiei de extractie tip mk 3.25 x 4 utilizata la putul cu schip - e.m. vulcan

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul I - CONSIDERATII GENERALE ASUPRA
INSTALATIILOR DE EXTRACTIE 4
1.1. Destinatia si clasificarea instalatiilor de extractie 4
1.2. Constructia de ansamblu a instalatiilor de extractie 6
1.3. Organe de infasurare si de deviere a cablurilor 10
1.4. Concluzii 15
Capitolul II - CONSTRUCTIA, CARACTERISTICILE SI CALCULUL
CABLURILOR DE EXTRACTIE 16
2.1. Constructia cablurilor de otel 16
2.2. Parametri cablurilor de extractie 29
2.3. Cabluri de extractie utilizate in Valea Jiului 32
2.4. Calculul cablurilor de extractie 39
2.5. Conditii tehnice de calitate, reguli si metode de verificare a calitatii
cablurilor 44
2.6. Concluzii 48
Capitolul III - STUDIU DE CAZ PRIVIND EXPERTIZAREA SI REGLAREA MASINII DE EXTRACTIE TIP MK 3.25, MONTATA LA PUTUL CU SCHIP E.M. VULCAN 51
3.1. Generalitati 51
3.2. Parametrii de baza al masinii 51
3.3. Parametrii actuali de exploatare 53
3.4. Reglajul si verificarea sistemului de franare 53
3.5. Reglajul si verificarea echipamentului electric de actionare si circuitului franei de siguranta 55
3.6. Controlul vitezei 56
3.7. Circuite de masura si semnalizare 57
3.8. Masuri de luat 57
3.9. Concluzii 58
CONCLUZII 59
BIBLIOGRAFIE 62
ANEXE


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In prefatarea acestei lucrari se considera oportun efectuarea unei scurte incursiuni in istoria construirii si utilizarii cablurilor de otel in componenta instalatiilor de ridicat, inclusiv a celor de extractie folosite in industria miniera.
La data de 3 februarie 1834, W.A.J. Albert introduce pentru prima data in tehnica masinilor de ridicat o portiune de cablu, confectionat din trei toroane, care la randul lor erau formate din trei sarme de diametru de 3,5 mm. Dupa 500 de cicluri de indoire facute cu acest cablu pe o roata cu diametru de 3,7 m s-a putut constata ca acesta a rezistat in bune conditii.
Una din componentele instalatiilor de extractiei, care in timpul exploatarii necesita o functionare sigura si economica, este cablul de extractie. Prin intermediul cablului de extractie, organul de infasurare actionat de motorul electric, pune in miscare vasele de extractie, realizand transportul pe verticala a substantei utile, a sterilului, a masinilor, utilajelor si materialelor necesare pentru desfasurarea procesului de productie, precum si a personalului.
Ruperea unui cablu de extractie duce la caderea vaselor de extractie si la avarierea deosebit de grava a putului. Functionarea neeconomica a unui cablu de extractie, care se constata in modul cel mai pronuntat prin scoaterea din functiune inainte de a ajunge la limita duratei de serviciu, influenteaza negativ asupra pretului de cost a tonei de util extrasa.
Durabilitatea cablurilor este determinata intr-o mare masura de alegerea si exploatarea lor rationala. Utilizarea celor mai potrivite tipuri de cabluri, gasirea cailor de imbunatatire a conditiilor de exploatare a lor, duce la cresterea durabilitatii acestora si la importante economii pentru industria miniera.
Lucrarea elaborata este de stricta actualitate, avand in vedere necesitatea imbunatatirii continue a constructiei cablurilor de otel in vederea maririi duratei de functionare a acestora, avand in vedere utilizarea lor in foarte multe aplicatii industriale.
Standardele de incercari utilizate in tara noastra au fost actualizate si puse in concordanta cu standardele internationale.
Reglajele si verificarile consemnate in prezentul protocol se incadreaza in prescriptiile tehnice din normativele in vigoare.
CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE ASUPRA INSTALATIILOR DE EXTRACTIE
1.1. Destinatia si clasificarea instalatiilor de extractie
Instalatiile de extractie sunt destinate extragerii din subteran a substantei minerale utile si a sterilului, precum si pentru transportul intre subteran si suprafata a personalului, materialelor si diferitelor utilaje miniere. Ele sunt cele mai mari consumatoare de energie electrica in cadrul unei exploatari miniere, avand costuri de intretinere ridicate, motiv pentru care, alegerea, exploatarea si intretinerea acestora are o importanta deosebita.
Clasificarea instalatiilor de extractie se face dupa mai multe criterii dintre care cele mai importante sunt:
a) destinatie: instalatii principale care extrag numai substanta minerala utila, figura 1.1; instalatii auxiliare sau secundare destinate transportului de personal, steril, materiale si utilaje, figura 1.2;
Fig. 1.1. Instalatie de extractie principala.
Putul cu schip EM Paroseni
Fig. 1.2. Instalatie de extractie auxiliara.
Putul auxiliar nr.2 EM Lupeni
b) pozitia putului in care functioneaza: verticale; inclinate;
c) locul de montare: montate la suprafata; montate in subteran;
d) tipul vasului de extractie: cu chible, utilizate in faza de sapare, amenajare, curatire a jompului, figura 1.3; cu colivii, pentru transport de materiale, personal, utilaje, echipamente, substanta minerala utila si steril, figura 1.4; cu schip, pentru transport de substanta minerala utila si steril, figura 1.5; cu vase mixte sau combinate (schip- colivie), pentru transportul substantei minerale utile, sterilului, personalului, pentru interventii sau situatii de avarie, figura 1.6;


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind expertiza instalatiei de extractie tip mk 3.25 x 4 utilizata la putul cu schip - e.m. vulcan.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Adam, C.D., Instalatii de extractie miniere , Partea I-a, II-a, Editura Universitas, Petrosani, 2008.
2. Boleantu, L., Dobre, I., Babeu, T., Cercetari privind cresterea durabilitatii si fiabilitatii cablurilor produse de Uzina Cablu Romanesc Ploiesti, Protocol IPTVT 1976.
3. Buzdugan, Gh., Rezistenta materialelor, Editura Tehnica, Bucuresti, 1980.
4. Cioclov, D., Degradarea cumulativa a otelurilor prin solicitari repetate cu amplitudini variabile, Litografia Institutului Politehnic Timisoara, 1970.
5. Constantinescu, V.P., Prescriptii de calcul pentru instalatii de extractie mono si multicablu, vol. I. ODPT, Bucuresti, 1972.
6. Constantinescu, V.P., Prescriptii de calcul pentru instalatii de extractie mono si multicablu, vol. II. ODPT, Bucuresti, 1973.
7. Gafiteanu, M., Mocanu, D., Pavelescu, D., Cretu, S., Pascovici, M., Racocea, C., Radauceanu, D., Tuleasca, C., Coca, D., Vornicu, I., Organe de masini, Volumul I, Editura Tehnica, Bucuresti 1981.
8. Jula, D. -  Metrologie, Editura Focus, Petrosani, 2008.
9. Magyari, A., Instalatii mecanice miniere, Editura Tehnica, Bucuresti, 1990.
10. Magyari, A., Achim, M.I., Instalatii de extractie miniere. Indrumator de proiect, Litografia Institutului de Mine Petrosani, 1990.
11. Magyari, A., Achim, M.I., Culegere de caracteristici tehnice pentru alegerea si proiectarea instalatiilor de extractie miniere, Litografia Institutului de Mine Petrosani, 1988.
12. Musca, G., Proiectarea asistata folosind Solid Edge, Editura Junimea, Iasi, 2006.
13. * * * , Catalog de cabluri de tractiune, Industria Sarmei S.A. Campia Turzii.
14. * * * , Catalog de cabluri Bridon, Balby Carr Bank, Doncaster, South Yorkshire Dn4 5JQ United Kingdom.
15. * * * , SR EN 10264-1:2003, Sarme de otel si produse din sarma, Sarme de otel pentru cabluri, Partea 1: Conditii generale.
16. * * * , SR EN 10264-2:2003, Sarme de otel si produse din sarma, Sarme de otel pentru cabluri, Partea 2: Sarme trase la rece din otel nealiat pentru cabluri de uz general.
17. * * * , SR EN 10264-3:2009, Sarme si produse trefilate din otel, Sarme de otel pentru cabluri, Partea 3: Sarme rotunde si sarme profilate din otel nealiat pentru aplicatii si solicitari puternice.
18. * * * , SR 13085/5-1993. Cabluri de otel pentru industria miniera. Cabluri de extractie, Tipuri constructive
19. * * * , SR EN 12385-6:2004. Cabluri de otel. Securitate. Partea 6: Cabluri cu toroane pentru exploatari miniere cu put.
20. * * * , STAS 13085/2-1992. Cabluri de otel pentru industria miniera. Cabluri rotunde cu toroane triedrice. Tipuri constructive.
21. * * * , STAS 13085/3-1992. Cabluri de otel pentru industria miniera. Cabluri plate de echilibrare.
22. * * * , STAS 13085/3-1992. Cabluri de otel pentru industria miniera. Cabluri plate de extractie, Tipuri constructive
23. * * * , STAS 13085/4-1992. Cabluri de otel pentru industria miniera. Cabluri rotunde cu toroane rotunde. Tipuri constructive.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!