Studiu Privind Metodele de Evaziune Fiscala Depistate in Judetul Bistrita-Nasaud

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I 3
EVAZIUNEA SI FRAUDA FISCALA 3
1.1 Conceptul de evaziune si frauda fiscala. Evolutie. Tendinte 3
1.2 Legatura de cauzalitate dintre presiunea fiscala si evaziunea fiscala 5
CAPITOLUL II 7
FORME, METODE SI TEHNICI DE EVAZIUNE FISCALA 7
2.1 Formele evaziunii fiscale 7
2.2 Metode de evaziune fiscala 9
2.3 Tehnici de evaziune fiscala 10
CAPITOLUL III 13
STUDIU PRIVIND METODELE SI MANIFESTAREA FENOMENULUI DE EVAZIUNE FISCALA IN JUDETUL BISTRITA-NASAUD 13
3.1. Particularitati privind metodele de evaziune fiscala utilizate 13
3.2. Masurarea si dimensiunea fenomenului de evaziune fiscala in judetul Bistrita-Nasaud 13
3.3. Metode de evaziune fiscala recent depistate.Studiu de caz 18
CAPITOLUL IV 27
CONCLUZII 27
BIBLIOGRAFIE 30


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
EVAZIUNEA SI FRAUDA FISCALA
1.1 Conceptul de evaziune si frauda fiscala. Evolutie. Tendinte.
Evaziunea si frauda fiscala exista inca de la aparitia statului si a fost strans legata de evolutia acestuia, dar s-a manifestat ca atare doar in epoca moderna odata cu stabilirea obligatiilor fiscale necesare acoperirii cheltuielilor tot mai mari ale statului. Odata cu aparitia statului modern au aparut cheltuieli sporite, necesare mentinerii functiunilor statului, dublate de protectia si asistenta sociala acordate de stat persoanelor cu venituri modeste, aflate in nevoie. 
Astfel, se poate spune ca evaziunea fiscala a aparut ca o reactie fireasca la presiunea fiscala exercitata de catre stat prin impozitele, taxele si contributiile instituite.
Guvernantii de pretutindeni, independent de starea de sanatate a economiilor nationale ale acelor state, au instituit regimuri punitive inflexibile, deseori dure pentru datornici, rau platnici, evazionisti, - de la pedepse corporale la cele privative de libertate.
Primele reglementari in domeniul fiscalitatii in tara noastra se regasesc in Regulamentele organice ale Moldovei si Munteniei, care au inlocuit haosul si arbitrariul preexistente in asezarea si strangerea darilor cu un sistem financiar intemeiat pe principii moderne.
Conceptul de evaziune si frauda fiscala pleaca de la ideea ca oamenii incearca sa ocoleasca impozitele, mai ales atunci cand povara fiscala este greu de suportat.
Privita in sens larg, evaziunea fiscala inseamna sustragerea, pe o cale sau alta, de la plata impozitelor sau, dupa cum spunea cineva, ea reprezinta arta de a evita caderea in campul de atractie al legii fiscale. Maurice Duverger releva si el sensul larg al notiunii, dupa care termenul desemneaza generic totalitatea manifestarilor de fuga din fata impozitelor.
Dupa unii autori ,,evaziunea fiscala se poate defini ca fiind totalitatea procedeelor ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag in totalitate sau in parte materia lor impozabila obligatiilor stabilite prin legile fiscale" 
Alti autori detaliaza precizand ca ,,evaziunea fiscala consta in sustragerea contribuabililor de la plata obligatiilor fiscale ce le revin, in mod partial sau total utilizand lacunele legislative sau recurgand la manevre ingenioase in scopul ascunderii materiei impozabile " 
In tara noastra, aceast fenomen a fost recunoscut in anul 1929 cand s-a introdus o lege pentru reprimarea evaziunii fiscale, bazata pe ideea responsabilitatii fiscale fara a interzice expres anumite operatii contabile ce servesc la disimularea veniturilor, apoi prin Legea contributiilor directe din 1933 care ingloba si norme de reprimare a sustragerii.
Dupa anul 1989, trecerea la o economie concurentiala a determinat regandirea si reasezarea intregului sistem de venituri ale statului, ceea ce, in final, la adoptarea de norme juridice specifice de prevenire si combatere a fenomenelor de evaziune fiscala, initial prin Legea nr.82/1991 a contabilitatii, apoi prin Legea nr. 87/1994 privind combaterea evaziunii fiscale. Aceasta lege a fost in activitate pana in anul 2005 cand a fost abrogata prin Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Legea nr. 87/1994, defineste evaziunea fiscala ca " sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite in cuprinsul legii" Este vorba aici nu numai despre impozitele datorate statului sau administratiilor locale, ci despre ansamblul prelevarilor obligatorii catre fondurile statului. 
Notiunea este generica si nu cuprinde in amanunt toate modalitatile de manifestare ale acestui fenomen el fiind descris in cuprinsul legii prin norme ce impun contribuabililor un anumit "comportament" fiscal, nerespectarea acestuia atragand sanctiuni penale si contraventionale in func#ie de gravitatea faptelor.
Cu privire la frauda fiscala, in doctrina de specialitate s-a apreciat ca reprezinta un ,,cancer" ce afecteaza societatea civila si politica si care, dupa unele opinii, ar fi de circa 25% din valoarea bugetului unei tari dezvoltate, ajungand insa la procente impresionante in tarile in curs de dezvoltare. 
Se considera ca prima cauza a fraudei este insusi sistemul fiscal in cadrul careia se dezvolta, bazat pe principiul declarativitatii contribuabilului ce beneficiaza de o prezumtie de sinceritate si care este o ,,incitatie la disimulare". De asemenea, tehnica impozitarii, cu numeroase derogari (reduceri si deduceri) explica dezvoltarea fraudei. Astfel spus, fiecare impozit contine el insusi bazele propriei fraude.
Contribuabilul are astfel impresia ca este supus permanent la spoliere, motiv pentru care are o atitudine ostila fata de organele fiscale si incearca sa fraudeze folosind numeroase tehnici , de la cele mai elementare la cele mai sofisticate, de la cele artizanale la cele industriale.
Frauda artizanala se manifesta sub forma simplei omisiuni voluntare a contribuabilului care ,,uita" sa declare fie veniturile, fie cifra de afaceri ori alte beneficii.
Frauda industriala implica o organizare si proceduri mai complexe si coordonate cum ar fi: cumpararile fara factura, oamenii de paie etc. Manoperele frauduloase sunt alaturate combinatiilor juridice in vederea eludarii impozitului, apelandu-se cel mai adesea la personal ,,specializat".


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Metodele de Evaziune Fiscala Depistate in Judetul Bistrita-Nasaud.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!