Studiu privind metodele de igienizare orală în rândul pacienților cu lucrări protetice

Extras din disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
Sanatatea orala inseamna mult mai mult decat un zambet placut. Problemele dentare netratate pot avea urmari grave nu doar pentru sanatatea bucala, ci si pentru intregul organism. Astfel, in multe situatii, starea de sanatate orala indica starea generala a organismului. Majoritatea bolilor din organism se manifesta si la nivelul cavitatii bucale -  ceea ce inseamna ca medicul stomatolog poate sa atraga atentia asupra unei probleme de sanatate.
Neglijenta oamenilor si nepasarea cu care trec in fiecare zi peste acest aspect, de mentinere a igienei oro-dentare, extrem de important al ingrijirii zilnice, a condus de-a lungul timpului la agravarea constanta a problemelor cavitatii orale. 
Datorita numeroaselor afectiuni ale dintilor si sistemului lor de sustinere (parodontiul marginal), disfunctionalitatea cu incidenta cea mai mare este edentatia (lipsa dintilor). Necesitatea refacerii integritatii aparatului dento-maxilar a generat dezvoltarea unei noi ramuri in cadrul medicinei dentare -  protetica. 
Protetica este o ramura a medicinii dentare ce abordeaza rezolvarea problemelor sistemului stomatognat prin realizarea de lucrari fixe, reprezentate de coroane sau punti, sau prin lucrari mobile, reprezentate de proteze partiale mobile si proteze totale mobile; confectionarea acestora fiind posibila datorita tehnicianului dentar.
In ultimul timp, in cabinetele stomatologice intra tot mai multi pacienti care sunt nevoiti sa recurga la un tratament prin intermediul acestor lucrari dentare. Pentru ca lucrarea sa aiba o viata cat mai lunga, iar gingiile sa isi pastreze sanatatea, este nevoie de o igiena corespunzatoare fiecarui tip de restaurare protetica. 
Existenta unei bune comunicari intre medicii dentisti -  tehnicieni dentari - pacienti poate duce la constientizarea acestora din urma, in privinta importantei igienei dentare corespunzatoare, contribuind esential la mentinerea starii de sanatate orala si a organismului.
CAPITOLUL I
IGIENA ORALA -  PROCES AMPLU SI COMPLEX
Sanatatea cavitatii orale nu se datoreaza numai alimentatiei echilibrate ci, mai ales, unei igiene corect efectuate. Curatarea danturii se incepe inainte de aparitia primilor dinti de lapte, fiecare varsta impunand anumite particularitati de ingrijire a danturii, in vederea sustinerii structurale si functionale a evolutiei dintilor si cavitatii bucale, in general, pe tot parcursul vietii.
I.1. Sanatatea orala la copii
O igiena orala corespunzatoare la copii incepe chiar inainte de aparitia primilor dinti. Chiar daca dintii micutului nu au erupt inca, nu inseamna ca ei nu sunt acolo. Dintii bebelusului incep sa se formeze chiar din al doilea trimestru de sarcina. La nastere, bebelusul are deja douazeci de dinti primari, dintre care unii sunt complet formati la nivelul maxilarului. Stergerea gingiilor bebelusului cu un prosop umed dupa alaptare previne acumularea bacteriilor. Rutina igienei bucale trebuie formata din primii ani pentru a dura de-a lungul intregii vieti. Odata cu aparitia dintilor se poate folosi o periuta de dinti cu par moale si pasta de dinti fluorurata de dimensiunea unui bob de mazare. In ultimii ani au aparut si pe piata romaneasca periute de dinti speciale pentru copiii de diferite varste, dotate cu fire extrafine si uneori cu dispozitiv ortodontic. (fig.1)
Fig.1
Periuta cu fire extrafine si dispozitiv ortodontic.
Pasta de dinti poate lipsi la varste foarte fragede, intrucat la copii riscul de supradozaj cu fluor este foarte mare; insa se pot folosi paste speciale fara fluor. In plus la copii, periajul dentar se face numai sub supravegherea unui adult care va urmari ca acesta sa nu inghita pasta de dinti, deoarece ingerarea unei cantitati necontrolate de fluor este periculoasa pentru organism. La varsta de doi-trei ani copilul poate fi deja invatat tehnici de periaj corect, iar controalele dentare pot fi programate chiar de la varsta de un an. 
Periuta ar trebui sa aiba un maner ce va permite sustinerea ei atat de parinte, cat si de copil in acelasi timp. Acestea trebuie realizate din fibre moi, rotunjite, iar manerele sa fie perfect ergonomice. Opritorul de protectie are rolul de a nu permite introducerea periutei prea adanc in cavitatea bucala. Capatul inferior al periutei asigura atat un masaj al gingiilor sensibile, cat si o curatare ideala a limbii. (fig. 2)


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu privind metodele de igienizare orala in randul pacientilor cu lucrari protetice.docx

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!