Studiu Privind Modalitati de Valorificare a Judetului Hunedoara prin Prisma Turismului Rural si a Agroturismului

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 3
CAPITOLUL I - ASPECTE TEORETICE GENERALE PRIVIND TURISMUL, TURISMUL RURAL SI AGROTURISMUL
1.1Aspecte generale privind conceptul de turism rural 
1.2 Conceptul de agroturism 
1.3Unitati turistice specifice agroturismului 
CAPITOLUL II - PREZENTAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL JUDETULUI HUNEDOARA
2.1.Potentialul natural 
2.2.Potentialul antropic 
CAPITOLUL III - AGROTURISMUL SI TURISMUL RURAL IN ROMANIA
3.1Agroturismul si turismul rural in judetul Hunedoara 
CAPITOLUL IV- STUDIU DE CAZ-PENSIUNEA AGROTURISTICA PHOENIX
4.1Prezentarea Pensiunea turistica Pheonix - Simeria, Hunedoara 
4.2Localizarea pensiunii 
4.3Criterii de clasificare indeplinite 
4.4Servicii, atractii si activitati turistice ale pensiunii 
4.5 Planul de marketing 
4.5.1 Clienti potentiali 
4.5.2Piata si politica de pret 
4.5.3Concurenta 
4.5.4Politici de promovare, de produs si distributie 
4.5.5Analiza SWOT 
CAPITOLUL V-STRATEGII DE VALORIFICARE SI PROMOVARE A POTENTIALULUI TURISTIC RURAL SI AGROTURISTIC DIN JUDETUL HUNEDOARA 
CONCLUZII 36
BIBLIOGRAFIE 38


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Motivul pentru care am ales aceasta tema , pentru lucrarea de disertatie este potentialul turistic bogat al zonei ( relieful , clima , hidrografia zonei , flora si fauna precum si resursele turistice antropice ).
Prin dezvoltarea serviciilor de gazduire si valorificare a produselor proprii si locale, agroturismul ofera o solutie pentru gospodariile rurale. El este capabil sa valorifice excedentul de cazare existent in gospodaria taraneasca, pregatit si amenajat special pentru primirea de oaspeti si sa ofere o serie de activitati care graviteaza in jurul gospodariei taranesti spre consumul persoanelor care, pe o perioada determinata, vin in mediul rural pentru relaxare, odihna si agrement, cure terapeutice, tranzactii sau afaceri, pentru satisfacerea unui hobby, initiere in arta mestesugurilor traditionale, pentru studii si documentare, precum si alte activitati specifice.
Pe parcursul lucrarii am incercat sa evidentiez cele mai importante aspecte , care contribuie la valorificarea potentialului turistic, prin turism rural si agroturism , in judetul Hunedoara.
In primul capitol intitulat"Aspecte teoretice generale privind turismul,turismul rural si agroturismul" am prezentat principalele caracteristici ale turismului rural concept, evolutie si particularitatile acestuia.
Capitolul doi"Prezentarea potentialului turistic al judetului Hunedoara" cuprinde prezentarea resurselor turistice naturale si resurselor turistice antropice ale potentialului turistic al judetului Hunedoara.
Capitolul trei" Agroturismul si turismul rural in Romania" s-a realizat prezentarea evolutiei turismului rural si a agroturismului in Romania si in judetul Hunedoara.
Capitolul patru este studiu de caz pe tema ,, Pensiunea agroturistica Phoenix, Simeria, judetul Hunedoara''.
In acest studiu de caz am incercat sa demonstrez ca aceasta pensiune este o oportunitate in dezvoltarea unei afaceri in agroturism. Am ales anume aceasta regiune deoarece are un potential turistic foarte bogat,un loc pitoresc cu o multitudine de atractii turistice (castele, manastiri, parcuri naturale) de aceea fluxul de turisti este in crestere 
In capitolul cinci s-a incercat realizarea valorificari si promovari potentialului turistic rural si agroturistic al judetului Hunedoara, priviind mentionarea unor propuneri de valorificare a potentialului turistic prin turism rural si agroturism.
CAPITOLUL I
ASPECTE TEORETICE GENERALE PRIVIND TURISMUL, TURISMUL RURAL SI AGROTURISMUL
1.1. Aspecte generale privind conceptul de turism rural
Fenomenul turismului rural nu este unul nou. Dorinta de expansiune si petrecere a timpului liber si a vacantelor la ,,tara" constituind preocupari vechi mai ales ale impatimitilor de natura. Nou este modul in care a evoluat aceasta forma de turism atat cantitativ cat si calitativ in ultimele decenii, el tinzand sa devina un fenomen de masa.
Aceasta forma de turism s-a dezvoltat, valorificand caracteristicile deosebit de favorabile celor trei elemente principale ce concura la infaptuirea actului turistic:
- Spatiul rural (vatra si mosia satului) ca suport al procesului de vietuire si derulare a activitatilor specifice;
- Populatia rurala ca element al perenitatii de veacuri a obiceiurilor si traditiilor populare ale satelor, factor al transformarii mediului natural, a resurselor locale;
- Produse naturale (bogatii naturale) care satisfac cerintele personale si pe cele ale ofertei turistice, destinate persoanelor care vin in ospetie.
Turismul rural cuprinde activitatea turistica propriu-zisa (cazare, pensiune, circulatie turistica, derulare de programe, prestare de servicii de baza si suplimentare)- activitati economice (predominant agricole dar si practicarea unor ocupatii traditionale) precum si modul de petrecere a timpului liber, pentru cei ce solicita acest tip de turism. Turismul se dezvolta in mediul rural in stransa corelatie cu economia locala, ceea ce conduce la interdependenta dintre aceste doua laturi.
Dezvoltarea turismului rural a produs mutatii importante in viata satelor, cu deosebire a celor care dispun de o oferta turistica importanta, aducand elemente noi privind:
- valorificarea resurselor proprii specifice (balneare, naturale, vitipomicole, cinegetice, gastronomice, artizanale, etnografice si folclorice);
- transformari in plan edilitar si al dotarilor prin aparitia unor constructii specifice (ferme agroturistice, pensiuni), puncte de informare, brutarii, unitati de deservire (magazine, posta), amenajari pentru sport si echitatie, echipamente igienico-sanitare;
- modificari ale structurii culturilor agricole si ale septelului, in concordanta cu satisfacerea cerintelor turistice in plan gastronomic;
- evitarea procesului de depopulare rurala prin aparitia unor solutii noi de ocupare a fortei de munca, mai ales in localitatile rurale, in care turismul se poate practica tot timpul anului;
- dezvoltarea micii industrii rurale de valorificare primara a produselor agricole si revitalizarea mestesugurilor specifice zonei rurale;
- valorificarea resurselor de apa locale in scopuri energetice si, mai ales pentru piscicultura;
- abordarea unor solutii echilibrate privind dezvoltarea viitoare a sectorului agricol, zootehnic, silvic si agroturistic;
- combaterea poluarii mediului prin eliminarea surselor si conservarea pe aceasta cale, a unor conditii de viata optime in zonele agroturistice;
- creearea unor noi surse de venit in bugetele familiale, inclusiv prin dobandirea unor facilitati financiare privind investitii noi pentru turism sau extinderea celor existente.
Turismul rural se bazeaza, in majoritatea tipurilor de primire existente, pe dotarile ce se regasesc, in mare parte, in proprietatea privata a locuitorilor din spatiul rural, participanti (in calitate de prestatori) la activitatile turistice.
Reteaua turismului rural prezinta cea mai buna organizare in cadrul statelor Uniunii Europene. Aceasta datorita:
- conditiilor de organizare create;
- a organismelor neguvernamentale nationale si internationale existente;
- sprijinul primit din partea statului (credite pe termen lung, cu dobanda de 3-5% - Franta, Germania, Austria- scutite de impozit pe activitatea turistica, sprijin logistic, formare de cadre si indrumare), a UE, prin intermediul programelor PHARE;
- experientei castigate si dorintei de perfectionare manifestate permanent ( Nistoreanu, 1999).
In general, in domeniul turismului practicat in mediul rural, se utilizeaza in mod frecvent o terminologie diversa, dominata, in principal, de cele trei notiuni: agroturism, turism rural, ecoturism.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Modalitati de Valorificare a Judetului Hunedoara prin Prisma Turismului Rural si a Agroturismului.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!