Studiu Privind Potentialul Turistic al Statiunii Balneoclimaterice Baile Felix

Cuprins disertatie Cum descarc?

2. Introducere. 3 
3. Date generale. 6 
3.1. Istoricul locului si cercetarii. 6
3.2. Relieful. 7
3.3. Clima. 8
3.4. Hidrografia. 10
3.5. Componenta biogeoografica. 11
2.5.1. Flora. 11
2.5.2. Fauna. 13
3.6. Constitutia geologica
4. Potentialul turistic. 17
4.1. Potentialul turistic natural. 17
4.1.1. Potentialul turistic bioclimatic. 17
4.1.1.1. Temperatura aerului. 17
4.1.1.2. Umezeala aerului. 18
4.1.1.3. Nebulozitatea. 18
4.1.1.4. Durata de stralucire a soarelui. 19
4.1.1.5. Precipitatiile atmosferice. 19
4.1.1.6. Vantul. 20
4.1.2. Potentialul turistic biogeografic. 21
4.1.2.1. Zona de padure. 21 
4.1.3. Turismul si protectia mediului . 23
4.1.4. Potentialul turistic balnear. 24
4.1.5. Posibilitati de drumetie prin zona Felix si regiunea limitrofa. 27 
4.2. Potentialul turistic antropic. 30
4.3. Determinarea gradului de atractivitate a statiunii. 34
5. Infrastructura turistica. 40
5.1. Caile de comunicatie. 40 
5.2. Baza de cazare si alimentatie. 41 
5.3. Amenajari speciale. 48
6. Concluzii si posibilitati de amenajare si dezvoltare. 51 
Bibliografie. 55


Extras din disertatie Cum descarc?

2 INTRODUCERE
Exsta o sumedenie de statiuni balneoclimatice existente pe teritoruiul Romaniei. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pe teritoriul tarii noastre, datorita mai ales asezarii geografice si structurii geologice a scoartei pamantului. Astfel se gasesc numeroase elemente care reprezinta factori naturali de cura cum ar fi: ape minerale, mofete, namoluri, lacuri terapeutice. Pe teritoriul Romaniei, sunt prezente ape termale de aproape toate felurile: cu caracter oligomineral, alcaline, alcalino-teroase, iodurate, radioactive clorurate-sodice, carbogazoase, arsenicale, sulfuroase, etc. Din cauza prezentei acestor ape minerale si termale in subteranul Romaniei, tara noastra ar avea posibilitatea sa devina capitala tursimului curativ european. Desigur trebuie depuse eforturi pentru ca acest tip de turism sa fie valorificat la maximum. Numarul si compozitia chimica a apelor minerale din Romania, se regasesc greu in oricare parte a lumii am cauta. Cele mai raspandite resuse de apa minerale sunt cantonate in Campia Banato-Crisana, unde este localizata si statiunea Baile Felix. 
Aceste resurse sunt raspandite de asemenea pe aproape tot teritoriul tarii, facilitand creearea unor statiuni balneoclimatice. S-au dezvoltat statiuni de acest fel, care reprezinta un interes general pentru turisti, fiind intr-un numar foarte mare, Cateva exemple de astfel de statiuni sunt: Amara, Balta Alba, Balvanyos, Bezna, Baile Govora, Baile Herculane, Baile Olanesti, Baile Tusnad, Baltatesti, Borsec, Busteni, Buzias, Baile Felix, Baile 1 Mai, Calacea, Calimanesti-Caciulata, Covasna, Euforie Nord, Euforie Sud, Geogiu-Bai, Malnas-Bai, Lipova, Moneasa, Neptun, Techirghiol, Tinca, Valcele, Stana de Vale, Sovata, Slanic, Slanic Moldova, Ocna Sibiului, Venus, Mangalia, Sarata Moteoru, Rodbav, Puicioasa, Vata de Jos, etc. Majoritatea statiunilor enumerate aici, indeplinesc, cel putin din punct de vedere al resurselor curative de care dispun, cerinte superioare unor statiuni foarte cunoscute din Europa, cum ar fi Baden-Baden ( Germania ), Vichy ( Franta ) sau Karlovy Vary ( Cehia ). Un alt tip de statiuni balneoclimatice sunt cele care prezinta interes pe plan local. Enumeram cateva dintre acestea: Bala, Baita, Turda, Cojocna, Danesti, Baile Drinceni, Homorod, Bizusa, Nicolina, Sangeorgiu de Mures, Jigodina Bai, Lacu Sarat, Fisici, Praid, Ocna Sugatag, Sugas, Someseni, Strunga si alte statiuni de interes local. 
In alegerea mea privind subiectul pe care il voi dezbate sub forma lucrarii de licenta, mi-am propus numeroase teme dintre care castig de cauza a avut tema: Studiu privind potentialul turistic al statiunii balneoclimaterice Baile Felix. Alegerea mea a fost sustinuta de valoarea deosebita a statiunii din punct de vedere turistic, Baile Felix fiind recunoscuta pe plan international. Totodata am hotarat sa redactez aceasta tema pentru a reflecta conditiile in ceea ce priveste bazele de cazare existente, serviciile oferite turistilor, caile de comunicatie din zona, pecum si potentialul turistic natural si potentialul turistic antropic fin zona. Aceasta alegere de tema a fost de asemenea avantajata de faptul ca, statiunea Baile Felix este considerata o statiune de interes international, fiind clar favorizata de apropierea de granita cu Ungaria ( vama Bors ), aflata la doar 22 de km de localizarea statiunii.
Pe parcursul cercetarilor pe care le-am efectuat am avut in vedere lucrari cu caracter stiintific care se regasesc in bibliografia lucrarii, parcurgerea statiunii cap coada pentru identificarea infrastructuriilor turistice precum si a principalelor obiective, colectarea informatiilor despre continutul apelor termale, discutii cu localnicii pentru adunarea informatiilor cu privire la istoria locului si nu numai, discutii cu angajatii de la unitatile de cazare si alimentatie din zona si nu in ultimul rand emiterea unor teorii privind posibilitati de dezvoltare a celor doua statiuni. . Un alt factor care m-a determinat sa aleg statiunea Baile Felix, a fost posibilitatea de implementare in viitorul apropiat al unui proiect, cu privire la constructia unui "Aqua Park" pe teritoriul statiunii, un proiect care dupa parerea mea, va fi totusi destul de dificil de pus in aplicare.
Rolul turismului balnear din localitatea Baile Felix, este accea de a oferi atat populatiei locale cat si turistilor posibilitatea de refacere in urma unor leziuni suferite sau doar o simpla relaxare si refacere din punct de vedere psihic, relaxare care contrabalanseaza viata stresanta, de zi cu zi din marile orase. Astfel putem afirma ca turismul balnear nu se adreseaza exclusive celor cu probleme medicale, ci si celor dornici de relaxare, celor care vor sa-si recapete vitalitatea si conditia fizica, mentala si spirituala. Un alt rol important al statiunii este crearea locurilor de munca pentru populatia locala si nu numai, numeroasele unitati de cazare si alimentatie publica avand nevoie iminenta de forta de munca. 
Localitatea suburbana a Oradiei ( Baile Felix ) se alfla la circa 8 km de centrul orasului. Este desigur cea mai apreciata statiune balneara de pe teritoriul Romaniei si totodata una recunoscuta si pe plan international. Ca asezare mai exacta din punct de vedere al teritoriului Romaniei, situam Baile Felix in partea de N-V al tarii, totodata in N-V-ul Muntilor Apuseni, la contactul dintre Dealurile Vestice si Campia de Vest., in Campia Crisurilor. Locaitatea este strabatuta de paraul Hidisel, marginita la sud de dealurile Cordaului si la vest de dealurile Apateului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Potentialul Turistic al Statiunii Balneoclimaterice Baile Felix.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!