Studiu privind Urmarirea si Controlul Impozitelor si Taxelor la Nivelul Judetului Mures

Cuprins disertatie Cum descarc?

MOTIVATIA ALEGERII LUCRARII 3
MOTIVATION FOR CHOOSING THIS TOPIC 4
INTRODUCERE 5
CAPITOLUL 1 
PREGATIREA INSPECTIEI FISCALE 7
1.1 CONTEXTUL INSPECTIEI FISCALE 7
1.1.1 MISIUNEA INSPECTIEI FISCALE 7
1.1.2 TIPURI DE INSPECTIE FISCALA SI CRITERIILE DE ALEGERE 9
1.2 COLECTAREA INFORMATIILOR FISCALE 11
1.3 ANALIZA COERENTEI DOSARULUI 13
1.3.1 COERENTA INTERNA A DECLARATIILOR 13
1.3.2 COERENTA INTERNA A DECLARATIILOR LA PERSOANELE AFILIATE 14
1.3.3 CONTROLUL VENITURILOR PERSOANELOR FIZICE 16
CAPITOLUL 2 
DESFASURAREA CONTROLULUI 17
2.1 COMPETENTA TERITORIALA IN EFECTUAREA CONTROLULUI 17 
2.2 EMITEREA AVIZULUI DE INSPECTIE FISCALA SI CARTA 17
2.2.1 CADRUL JURIDIC...... 17 
2.2.2 AMANAREA INSPECTIEI FISCALE 24
2.3 OPERATIUNILE LA FATA LOCULUI 25
2.3.1 LOCUL SI DURATA INSPECTIEI FISCALE 25
2.3.2 COMPORTAMENTUL PROFESIONAL 26
2.4 ACTELE DE INSPECTIE FISCALA 29
2.4.1 ACTE INTOCMITE IN URMA INSPECTIILOR FISCALE 29 
2.4.2 RECURSUL ADMINISTRATIV 32 
2.4.3 RECURS CONTENCIOS IN FATA INSTANTELOR 34
CAPITOLUL 3 
PROCEDURI PENTRU VALORIFICAREA REZULTATELOR INSPECTIEI FISCALE 39
3.1 PROCEDURA DE INTOCMIRE SI VALORIFICARE A PROCESULUI VERBAL................................................................................................... 39
3.2 PROCEDURA DE INTOCMIRE SI VALORIFICARE A PROCESULUI VERBAL DE CONSTATARE SI SANCTIONARE A CONTRAVENTIILOR 40
CAPITOLUL 4 
RAPORT DE INSPECTIE FISCALA INCHEIAT LA SC TUDOR SRL 45 
CONCLUZII 78
BIBLIOGRAFIE 80


Extras din disertatie Cum descarc?

MOTIVATIA ALEGERII LUCRARII
Avand in vedere rolul important al impozitelor in economia de piata, am considerat ca imi va fi folositor acest studiu avand in vedere ca imi desfasor activitatea profesionala intr-o institutie publica. 
Pe de alta parte, consider ca majoritatea cetatenilor ar trebui sa aiba cel putin cunostintele de baza necesare calcularii impozitului pe venit, in special pe venituri de natura salariilor.
Progresele realizate in tara noastra pe linia armonizarii contabile cu normele europene si internationale m-au condus la concluzia ca exista o deschidere din ce in ce mai mare a administratiei catre cetateni, iar acestia nu vor mai fi priviti ca simpli contribuabili, ci vor fi considerati parteneri in colectarea si administrarea impozitelor-sursa importanta a bugetului de stat.
Constitutia Romaniei precizeaza obligatia cetatenilor romani de a contribui, prin intermediul impozitelor si taxelor, denumite <<contributii financiare>>, la cheltuielile publice. 
La alineatul (2) al aceluiasi articol, Constitutia Romaniei prevede ca "Sistemul legal de impunere trebuie sa asigure repartizarea justa a sarcinilor fiscale". 
Pe baza acestor principii constitutionale si a conceptiei moderne, democratice a statului si administratiei, inspectia fiscala are drept scop exclusiv corectitudinea fiscala, ceea ce inseamna ca stabilirea unei diferente de impozit nu este neaparat un obiectiv al inspectiei fiscale, ci unul din efectele sale si astfel, o contributie a administratiei pentru a asigura principiul impozitarii uniforme. Derivat din principiul egalitatii tuturor cetatenilor in fata legii, acest principiu are rang constitutional. 
Intr-un sistem declarativ, inspectia fiscala este un instrument indispensabil pentru asigurarea principiului constitutional al egalitatii impunerii pentru toti cetatenii. 
In continutul lucrarii voi prezenta procedura de realizare a controlului fiscal, actualizata pe baza actelor normative in vigoare, cu prezentarea concluziilor de imbunatatire si eficientizare a activitatii de inspectie fiscala.
MOTIVATION FOR CHOOSING THIS TOPIC
Taking into consideration the important role of taxes in the maket economy, I considered that this studywill be useful for me, seing that my professional activity is connected to a public institution.
On the other hand, I consider that most of the citizens should have at least the basic knowledge to calculate the income taxes, especially the taxes related to wages.
The progress made in our country regarding the harmonization of accounting with the European and intrenational standards made me belive that the opening of the public administration towards citizens is growing and they (the citizens) wouldn,t only be some simple taxpayers any more, they would be considered partners in taxes collection and management, which is an important source of the state budget.
Romanian,s Constitution points on the Romanian citizens obligation to contribute, through taxes called ,,financial contributions" at public expenses.
The second item of the same article in Romania,s Constitution prescribes that ,,the legal taxing system must assure the right repartition of fiscal heaviness".
According to this constitutional principiums and to the modern democratic conception of the state and of the administration, the fiscal inspection has the fiscal correctness as exclusive right scope, that means that the determination of a tax difference isn,t an objective of the fiscal inspection by all means, but one of its effects, a contribution of the administration to assure the principium of equally taxing. Derived from the principium that all citizens are egually in front of the law, this principium has a constitutional circle (rang).
In a system based on statements, the fiscal inspection is an unchallengeable instrument to assure the constitutional principium of equally taxing for all citizens.
In this topic I will present the procedure of realizing the fiscal control, actualiyed according to the enforced standards, presenting the conclusions regarding the improvement and the efficiency of the fiscal inspections activity.
INTRODUCERE
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND CONCEPTUL DE CONTROL
Controlul, in sens general inseamna verificare, supraveghere, interpretare atenta, a regularitatii unui act, a valabilitatii unui act. 
In Dictionarul Enciclopedic controlul inseamna "verificare permanenta periodica sau inopinata, facuta intr-un domeniu oarecare cu scopul de a cunoaste realitatile si modul cum se desfasoara activitatea in domeniul respectiv spre a preintampina sau a lichida eventualele lipsuri si a imbunatatii activitatea" 
Notiunea de control provine din expresia latina "contra rolus" care inseamna verificarea actului original dupa duplicatul care se incredinteaza in acest scop unei alte persoane.
Controlul este o necesitate atat obiectiva cat si subiectiva, dar nu ca un scop in sine, ci ca un mijloc de perfectionare a oricarei activitati si chiar a procesului de conducere, care inseamna ,,prevedere, organizare, comanda, coordonare si control" 
Controlul ca activitate de sine statatoare este omniprezent in oricare domeniu al societatii socio-umane si este impus ca necesitate de nevoia de cunoastere. Activitatea de control este indispensabila si reprezinta o functie de baza a conducerii activitatii, atat la nivel micro cat si la nivel macroeconomic, conducerea fiind un proces ce stabileste un raport social intre cei ce conduc si cei condusi si presupunand: cunoastere, actiune, perfectionare.
Controlul activitatilor economice-sociale ca sistem de cunoastere si actiune este structurat pe forme specifice si domenii cum sunt: controlul tehnic si tehnologic; controlul calitatii produselor; controlul comercial; controlul sanitar-veterinar; controlul calitatii mediului; controlul economic, controlul financiar etc.
Formele controlului intr-o activitate structurata se imbina strans si actioneaza convergent, se completeaza reciproc si alcatuiesc impreuna un sistem integrat general cu caracter umanitar asupra tuturor domeniilor de activitate economico-sociala, asigurand obtinerea unor rezultate superioare 
CONCEPTUL DE CONTROL FINANCIAR 
Primele forme de control financiar sunt legate de aparitia primelor formatiuni statale, care pentru efectuarea unor cheltuieli care priveau intreaga comunitate, respectiv a unor cheltuieli publice, a determinat aparitia finantelor.
Evolutia formatiunilor statale si formarea statelor moderne au extins sfera de manifestare a finantelor cuprinzand toate fenomenele financiare care reprezinta operatii si relatii banesti de mobilizare si repartizare a resurselor destinate actiunilor publice si afacerilor.
Aparitia unor elemente noi, cum sunt: creditul, asigurarile si protectia sociala, piata financiara, finantele internationale prin care se formeaza si se repartizeaza fonduri, au accentuat importanta functiei de control a finantelor care este prezenta in derularea tuturor acestor procese financiare.
Data fiind complexitatea proceselor economico-sociale, controlul a luat forma controlului economic, tehnic, al calitatii produselor, comercial, financiar, si a reprezentat si reprezinta o functie a conducerii acestor procese.
Conceptele pe domenii de manifestare ale controlului au evoluat si s-au delimitat odata cu cresterea gradului de complexitate al activitatii economico-sociale.
Accentuarea laturii preventive a controlului in raport cu descoperirea, constatarea si sanctionarea, deficientelor si abaterilor;
Imbinarea laturii de sprijin cu latura coercitiva pentru asigurarea unui echilibru simplu si eficient intre aceste doua;
Controlul trebuie finalizat prin accentuarea masurilor de inlaturare a neregulilor si deficientelor precum si stabilirea masurilor ce se impun pentru imbunatatirea in viitor a activitatilor verificate si asigurarea unei eficiente sporite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind Urmarirea si Controlul Impozitelor si Taxelor la Nivelul Judetului Mures.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!