Studiul Acidului Ascorbic

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
La raspantia dintre mileniile II si III a crescut interesul fata de fructele de Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot si Hippophae rhamnoides L. bogate in compusi naturali. Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor de aronie este oferita de principiile biologic active, reprezentate prin diferite clase de compusi fenolici, vitamine, acizi organici, substante minerale, hidrati de carbon [Calalb T]. Gratie acestei compozitii chimice, produsul medicinal vegetal oficinal Aroniae fructus [ Farm Ru], reprezinta o sursa de medicament cu valoroase virtuti terapeutice: vasoprotectoare, hipotensiva, antioxidanta [Jakobek L, Kask], chimiopreventiva, antiinflamatoare, antiarterosclerotica, antimutagenica, hipoglicenmianta, antimicrobiana si antivirala [Valcheva-Kuzmanova, ????????? ?, Kask K ].
Fructele de catina de rau contin urmatorele clase de compusi naturali: vitamine (C, B1, B2 P, E ), carotenoide, flavonozide, taninuri, minerale. Produsele medicinale officinale Hippohae oleum si Hippophae fructus [ ] datorita compozitiei chimice au un spectru mai larg de aplicare terapeutica: tonifiant general, astringent, vermifug, bactericid, antidiareic, cicatrizant, depurativ, fungicid, galactogog, hepatic, hipoglicemic, spasmolitic, stomahic si actiune puternic antiscorbutica [Brad I 1995].
In ultimile decenii fructele de aronie si catina de rau sunt solicitate pe piata mondiala in calitate de produs comercial diuretic, binevenit in rationul alimentar zilnic pentru profilaxia, fortificarea organismului si promovarea modului sanatos de viata [????????? ?, Iuliana Crisan, Ing,] si ca sursa de coloranti naturali alimentari [Iuliana Crisan, Ing]. Studiile medico-biologice si evidenta statistica recenta arata, ca fructele de aronie au fost cele mai frecvente obiecte de investigatii pe parcursul ultimilor 15 ani [T.Calalb]. Conform informatiei ,,Mintel International's Global New Product Database", in ultimul deceniu A. melanocarpa (Michx.) Elliot a fost introdusa in multiple proiecte interstatale de cercetare intr-o continua ascensiune, de la 2, in 1997, pana la 30, in anul 2008, fiind considerata planta producatoare de fructe bogate in substante fenolice cu cele mai mari perspective in alimentatia sanatoasa [Jakobek L, Oszmianski J].
H.rhamnoides este considerata una dintre plantele cu proprietati nutritive de exceptie datorita multiplelor beneficii de sanatate pe care ni le ofera datorita continutului bogat in vitaminele C, B1, B2, acid folic, substante carotenoide, acizi grasi nesaturati si fitosteroli. [http://centruldio.net/wordpress/?p=5366, ????????? ?, Plante medicinale]. In scopul promovarii unei plante cu un potential nutritiv de exceptie, Centrul de cercetare pentru Materiale Macromoleculare (Romania) a efectuat numeroase cercetari stiintifice, iar rezultatele obtinute cu aspect aplicativ au fost brevetate. O parte din rezultatele biochimice au stat la baza elaborarii unor formule noi atat pentru preparate de uz farmaceutic si cosmetic, cat si pentru ratia alimentara sanatoasa [Brad I., Brad L]. Un scop similar a fost urmarit de catre cercetatorii Centrului International de Cercetare si Perfectionare Profesionala privind catina de rau (abreviat in limba engleza ICRTS), cu sediul la Beijing, exprimat in solutionarea unor probleme de sanatate de dimensiuni globale [http://www.cttecotech.ro/referinte.htm].
A.melanocarpa (Michx.) Elliot este o planta originara din America de Nord si datorita calitatilor gustative si curative ale fructelor a fost cultivata pe arii extinse, atat in tarile europene nordice (Finlanda, Danemarca, Belgia, Norvegia, Olanda, Anglia, Lituania, Letonia, Estonia) si centrale (Polonia, Bulgaria, Germania, Romania, Moldova), cat si in cele asiatice (Rusia, Japonia, China). Pentru satisfacerea necesitatilor mereu crescande de fructele de A.melanocarpa (Michx.) Elliot au fost fondate plantatii, adaptate la tehnologii mecanizate de ingrijire si recoltare a fructelor, care, cu regret, au impact negativ asupra viabilitatii plantelor. 
In Republica Moldova plantatiile de A.melanocarpa (Michx.) Elliot in ocolurile silvice ocupa o suprafata de 157,8 ha. Conform Agentiei de Stat pentru Silvicultura "Mold!silva" anual se colecteaza circa 1900 chintale de A.melanocarpa (Michx.) Elliot, iar in ultimii ani recolta este destul de modesta [T.Calalb, 2010]. 
H.rhamnoides are un areal imens in flora spontana, care se intinde de la Oceanul Atlantic pina la Oceanul Pacific, iar in Asia ajunge pina la Oceanul Indian, localizata in Asia - 23? latitudine, in Europa (Norvegia) se ridica pana la 67? latitudine [Revista Hofigal, nr 18, iunie/iulie 2009; p.22]. In cultura catina de rau a fost introdusa atat pentru valorificarea industriala a materialului vegetal (fructele), cat si in scopul fortificarii solului - plantele contribuie la combaterea eroziunii solului, iar gratie nodozitatilor cu bacterii fixatoare de azot participa la circuitul natural al azotului, astfel contribuind la imbogatirea solului cu azot. []
Primele plantatii de catina de rau au fost infiintate in Rusia (regiunea Altai), mai tarziu, datorita compozitiei care abunda in substante biologic active, catina de rau a fost cultivata si in Germania, Polonia, Ungaria [ ??????? ?]. In Rominia primele plantatii experimentale s-au infiintat la I.C.P.P. (Maracineni-Pitesti) si Institutul Agronomic (Iasi) [ Revista Hofiga]. In Moldova catina de rau spontan se intalneste in partea de sud a Moldovei, in luncile raurilor Nistru si Prut [??????? ?.?.], iar cultivata doar in gradinile particulare, in colectiile Gradinii (Institut) Botanice a ASM si Dendrariului (Chisinau), in parcuri si scuaruri.
Catina de rau prezinta un interes deosebit pentru agricultura ecologica, datorita specificului biologic, radacinile acestei plante dezvolta nodozitati in care se localizeaza bacteriile fixatoare de azot atmosferic, facandu-l accesibil plantelor. Astfel, plantatiile de catina ar contribui enorm la imbogatirea solului cu azot, ceea ce ar exclude fortificarea solului cu ingrasaminte chimice. Aceasta serveste si o sursa pentru sintetizarea proteinelor, prin ce si sunt marcate fructele si in deosebi semintele de catina de rau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Acidului Ascorbic.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!