Terapia Cognitiv-Comportamentala in Depresia Postpartum

Extras din disertatie Cum descarc?

ARGUMENT
In viziunea contemporana, sarcina ramane un eveniment medical care a suferit o mica schimbare de-a lungul timpului, de la ,,doctorul stie cel mai bine", la alegerea informata. In timp ce majoritatea oamenilor intampina sarcina cu bucurie, o analiza a literaturii psihologice, de-a lungul ultimilor 30 de ani, sugereaza o crestere a concentrarii pe sanatatea mentala, pe tulburarile alimentare, re-experimentarea abuzului sexual anterior, anxietate si depresie. De asemenea, s-a mentionat o gama larga de riscuri legate de HIV/SIDA si alte boli transmise pe cale sexuala, fumat, diabet, obezitate, sarcini neplanificate si nedorite (in special in cazul mamelor adolescente). Potentialele hazarduri investigate de psihologi se refera la ingrijorari duale pentru statutul sanatatii mamei si al nou-nascutului. Grupuri de femei, cum ar fi adolescentele si mamele mai in varsta, sunt cele cu un istoric de tulburari psihiatrice, depresie sau anxietate mai pregnant decat celelalte femei.
Sarcina insa nu este o boala. Si totusi, in aceasta perioada pot aparea numeroase tulburari psihice, trecatoare sau mai durabile, antrenand uneori simptome depresive si dificultati relationale cu bebelusul. 
Dintr-o perspectiva comuna, fiecare femeie isi indeplineste destinul atunci cand devine mama, gasind in ea toate raspunsurile necesare, de parca ar fi inevitabile, tinute secrete pentru a fi scoase la iveala atunci cand este momentul. 
Sarcina si nasterea, in sine, sunt apanajul femeilor. Dar cat de mult, a deveni mama, indeplineste destinul femeii? Capacitatea de a avea copii se leaga intr-o maniera psihologica de dragostea instinctiva/atasamentul fata de copil?
Sprijinul pentru ,,implinirea destinului" a devenit o versiune ,,popularizata" a psihanalistilor freudieni care sugereaza ca sarcina, nasterea si maternitatea transforma dorinta femeii de a face alte lucruri, cum ar fi cariera. Cu toate acestea, psihologii feministi au aratat ca insusi Freud nu a sustinut ca biologia este in sine un destin, dar vorbea despre femei si barbati ca avand sansa de a urma cai feminine si masculine in viata. In mod similar, socio-biologia si psihologia evolutionista au fost folosite pentru a justifica acceptiunea conform careia, creierul femeii este ,,construit" sa aiba si sa creasca copii. 
Tranzitia la maternitate presupune o perioada de vulnerabilitate psihologica crescuta iar pentru unele femei poate fi mai complicat si poate cauza mult stres. Un raspuns la tranzitie poate fi depresia. Prevenirea depresiei postnatale ar trebui sa inceapa inca din timpul sarcinii.
Depresia postpartum poate afecta capacitatea mamei de a avea grija de copil. Ii poate lipsi energia, poate avea probleme in a se concentra, sa fie iritata si nu ii poate indeplini nevoile copilului de dragoste si afectiune. Ca rezultat, se poate simti vinovata sau isi poate pierde increderea in sine ca mama, ceea ce poate inrautati depresia.
Exista o serie de studii care evidentiaza eficacitatea tratamentelor nonfarmacologice in cazul depresiei postpartum, acestea referindu-se la terapii, cele mai des utilizate si, implicit, cele mai eficiente, s-au dovedit a fi terapia interpersonala si terapia cognitiv-comportamentala. 
Tema aleasa pentru aceasta cercetare vine sa contribuie la tendintele actuale, atat pe plan national, cat si mondial, terapia cognitiv- comportamentala fiind una din formele de terapie utilizata in multe studii clinice si care si-a dovedit eficienta si in depresia postpartum. 
CAPITOLUL I
PSIHOLOGIA GRAVIDEI
I.1. SARCINA
Sarcina si perioada de dupa nastere reprezinta o perioada de tranzitie majora in viata, cu schimbari si provocari. Distinctia dintre raspunsul natural la aceasta tranzitie si o tulburare care necesita tratament poate fi dificil de detectat, atat pentru noua mama cat si pentru oamenii din jurul ei. Pentru multe femei, este o perioada de vulnerabilitate psihologica ridicata si de distres, cu o gama larga de reactii si consecinte asupra starii de bine a femeii, asupra legaturii mame-copil si asupra intregii familii.
Cercetarile academice asupra maternitatii si destinului emotional au palit dupa 1970, desi ceea ce am stiam ramane important; de exemplu, sarcina si maternitatea sunt evenimente cheie de tranzitie pentru femei in perioadele lor de dezvoltare, deci a deveni mama creste simtul femeii ca intra in viata adulta si ofera un simt al apartenentei in lume.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terapia Cognitiv-Comportamentala in Depresia Postpartum.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!