Trasabilitatea Laptelui si a Produselor Derivate in Conditiile SC Ilvas SA

Cuprins disertatie Cum descarc?

Lista,Figurilor si Ilustratiilor 
Introducere. 6
PARTEA I -CONSIDERATII GENERALE 
CAPITOLUL 1. STADIUL ACTUAL AL CUNOASTERII IN DOMENIUL TEMEI. 7
1.1.Trasabilitatea in lantul alimentar. 9
1.2. Trasabilitatea laptelui si a produselor derivate. 14
CAPITOLUL 2. PREZENTAREAUNITATII. 17
PARTEA a II-a - CONTRIBUTII ORIGINALE 
CAPITOLUL 3.SCOPUL,OBIECTIVELE STUDIULUI,MATERIALUL SI METODOLOGIA CERCETARII. 21
3.1.Scopul si obiectivele cercetarii. 20
3.2.Materialul si metodologia cercetarii. 20
CAPITOLUL 4. FILIERA LAPTELUI DE CONSUM SI A PRODUSELOR DERIVATE. 22
4.1Tehnologia laptelui de consum. 22
4.2 Tehnologia laptelui de consum UHT 200 ml/1000 ml. 42
4.3 Tehnologia laptelui batut. 46
4.4 Tehnologia iaurtului. 50
4.5 Tehnologia branzei proaspete de vaca. 54
4.6 Tehnologia smantanii. 58
Concluzii. 63
Bibliografie. 64


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Pe parcursul evolutiei sale istorice omul a dezvoltat multe tehnologii de prelucrare a alimentelor existente in natura,datorita modificarilor nutritionale suferite.
Pe langa dezvoltarea de tehnologii de prelucrare a alimentelor,el a reusit sa imbunatateasca si chiar sa perfectioneze aceste tehnologii pentru a obtine produse de calitate din ce in ce mai potrivita activitatii sale si cu proprietati superioare produselor eixstente in natura.
In cadrul unei industrii moderne de prelucrare a produselor lactate nu se pot obtine rezultate pozitive daca producatorii de materii prime nu realizeaza cantitati suficiente si de calitate superioara.
In contextul in care populatia globului a depasit 7 miliarde de locuitori,nevoia de hrana creste necontenit,industria prelucratoare fiind chemata sa asigure impreuna cu agricultura suveranitatea,securitatea si siguranta alimentara a populatiei.
Laptele constituie unul dintre alimentele de baza pentru toate categoriile de varsta si materia prima pentru o gama extrem de diversificata de produse,atat uzual,cat si de uz industrial.
Am ales ca in acest proiect sa prezint trasabilitatea laptelui prin:caracteristicile de calitate ale produsului,procesul tehnologic de obtinere, modalitatile de ambalare, transport si depozitare, pentru ca in final sa stabilim cat de important este sa avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata in care sa includem zilnic un aliment atat de pretios precum laptele
Practica de productie a fost realizata la SC ILVAS SA Vaslui unde am beneficiat de sprijinul pentru realizarea proiectului de disertatie.
In partea I-Consideratii generale,in Capitolul 1-Stadiul actual al cunoasterii,se face o trecere in revista a trasabilitatii,trasabilitatii in lantul alimentar precum si al trasabilitatii laptelui si a produselor derivate.Se prezinta importanta,functiile,elementele si componentele trasabilitatii asa cum rezulta ele din literatura stiintifica.In capitolul 2- Prezentarea unitatii,se prezinta unitatea SC ILVAS SA Vaslui,precum si portofoliul de produse.
In partea a II-a-Contributii originale,incepe cu Capitolul 3-Obiectivele studiului,materialul si metoda de cercetare,in care se prezinta scopul si obiectivele cercetarilor. In Capitolul 4.Filiera laptelui si a produselor derivate,se prezinta trasabalitatea pe flux de la receptie lapte si pana la comercializare.Lucrarea se incheie cu concluziile si propunerile rezultate in urma studiului si bibliografia consultata.
PARTEA I
CONSIDERATII GENERALE
CAPITOLUL 1 STADIUL ACTUAL AL CUNOASTERII
IN DOMENIUL TEMEI
Trasabilitatea reprezinta capacitatea de a parcurge drumul inapoi al unui aliment, nutret, animal (care este folosit pentru productia de alimente destinate consumului uman) sau substanta, prin toate etapele de productie sau distributie. Etapele de productie si distributie includ si importul, pornind de la productia primara pana la locul de vanzare. In cazul industriei alimentare, multe companii au optat pentru implementarea sistemului de management al calitatii, pe baza cerintelor ISO 9001:2000, care are ca cerinta stabilirea unui sistem de inregistrare, care sa permita trasabilitatea produselor. Cerintele pentru documentarea pe suport de hartie au fost revizuite. Astfel inregistrarile pe suport electronic pot fi, in prezent, folosite ca o dovada a conformitatii fata de cerinte. Implementarea unui sistem de trasabilitate cu acuratete, reduce semnificativ expunerea la risc a agentilor economici din respectivul lant alimentar, prin faptul ca ajuta la identificarea, izolarea si corectarea problemei aparute (de exemplu, contaminare) intr-un mod eficient si rapid. Astfel se garanteaza siguranta alimentara, iar impactul economic negativ al unui astfel de incident este mult minimalizat. De asemenea, se garanteaza diferentierea pe piata a produselor agroalimentare cu diferite atribute (de exemplu, produse din agricultura ecologica) intr-o maniera documentata, de incredere si transparenta.(Mona P.,2010)
Trasabilitatea pe lantul alimentar, care stabileste legatura informationala intre diferite entitati, nu poate fi realizata fara o integrare bazata pe o abordare pe verticala a informatiilor. In acest sens este necesara o planificare riguroasa, inca din primele etape de dezvoltare, care sa ia in considerare trei elemente principale, esentiale pentru asigurarea succesului oricarui sistem de trasabilitate: 
1) compatibilitate, 2) informatii standardizate, 3) definirea resursei care va face obiectul trasabilitatii si a unitatii trasate. 
In productia primara, trasabilitatea a fost definita ca abilitatea de a identifica istoria produsului de-a lungul lantului alimentar, incepand cu locul si momentul productiei, incluzand identificarea input-urilor si a operatiilor de productie folosite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trasabilitatea Laptelui si a Produselor Derivate in Conditiile SC Ilvas SA.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Banu C. Manualul inginerului de Industrie alimentara volumul II, Editura Tehnica 1992, Bucuresti 2002
2. Moraru C. - Biochimia produselor alimentare, Ed.Tehnica , Bucuresti 1972 . 
3. Chintescu Gheorghe - indrumator pentru tehnologia produselor lactate
4. Grigore St. - Ed. Tehnica , Bucuresti 1982. 
5. Scortescu Gh - Ed Tehnica , Bucuresti 1981.
6. Chintescu Gh. - Tehnologia laptelui si a produselor lactate , 
7. Vacaru Opris I. - Contributii la cunoasterea contaminarii cu antibiotice a laptelui de vaca - Revista "Cercetari agricole in Moldova " nr 3, Iasi 1979.
8. Popescu. N, G. - Determinari fizico-chimice de laborator pentru produsele alimentare si originea animala.
9. Popa V. - Ed. Ceres, Bucuresti 1986 
10. Dima Dumitru,"Marfuri alimentare si securitatea consumatorului" ,Ed.Economica Bucuresti, 2006
11. Dinu Vasile,"Fundamentele stiintei marfurilor"
12. Diaconescu Ion,"Analiza senzoriala in unitatile comerciale",Ed.ASE, 2004
13. www.insse.ro
14. www.lapte-romania.ro
15. www.piata-agricola.ro
16. www.revista-ferma.ro
17. www.revista-piata.ro
18. ro.wikipedia.org


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!