Uniunea Europeană

Extras din disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
Uniunea Europeana (UE) este o uniune economica si politica, care cuprinde 28 de tari europene. Ea are o populatie de 508 milioane de oameni, 24 de limbi oficiale si de lucru si aproximativ 150 de limbi regionale si minoritare.
Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si din Comunitatea Economica Europeana (CEE), formata din sase state in 1951 - Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Aceste tari s-au unit pentru a pune capat razboaielor care au devastat continentul european si s-au inteles sa imparta controlul asupra resurselor naturale necesare in razboi (carbunele si otelul).
Membrii fondatori ai CECO, au stabilit ca acest proiect european se va dezvolta nu doar pentru a avea resurse commune sau a preveni diverse conflicte in regiune. Asa ca, Tratatul de la Roma din 1957, a creat Comunitatea Economica Europeana (CEE), care a consolidate relatiile politice si economice intre cele sase state fondatoare.
De atunci pana astazi acest tratat a trecut printr-o serie de modificari, iar aderarea altor state a facut ca aceasta uniune sa creasca si sa se dezvolte in diverse domenii devenind Uniunea Europeana de astazi.
Competentele Uniunii Europene sunt conferite printr-o serie de tratate internationale pentru statele sale membre. Statele membre recunosc ca, prin adoptarea si punerea in practica a acestor principii fiecare stat si-a asigurat si aparat propria suveranitate, dar si o prosperitate economic intr-un mediu linistit si sigur.
UE este fundamentata pe baza unei serie de principii obligatorii pentru toate statele membre:
-  Respectarea drepturilor omului, a libertatilor fundamentale si a principiilor democratice;
-  Respectarea si egalitatea in fata legii;
-  Respectarea principiilor de suveranitate;
-  Principiile economiei de piata libere;
-  Principiilor bunei guvernari si de combatere a coruptiei;
-  Principiile de protectie a mediului;
-  Principiile pacii si stabilitatii la nivel regional si international.
Statul de drept este piatra de temelie a Uniunii Europene. Conform legislatiei UE, legea se afla deasupra politicii si a intereselor nationale, toate sunt supuse acesteia, inclusive si liderii nationali si politicienii.
Legile UE afecteaza anumite aspecte ale suveranitatii statelor membre. Cu toate acestea , in toate aceste cazuri, statele membre au transferat in mod voluntar parti din suveranitatea lor catre institutiile europene pentru a construi o Europa mai puternica si mai eficienta. Statele UE recunosc ca le este mai bine sa lucreze impreuna decat ca state independente si inafara UE.
Inima UE, este piata unica europeana. Aceasta este o zona economica cu politici comune privind reglementarea produselor, precum si libertatea de miscare a bunurilor, capitalului, serviciilor si fortei de munca.
Acest lucru a adus avantaje semnificative pentru intreprinderile europene prin asigurarea unui mediu concurential echitabil pentru toti si un set de norme si standarde comune.
De fapt, aceasta piata unica se extinde dincolo de UE si include alte trei state care nu sunt membre : Islanda, Liechtenstein si Norvegia. 
Uniunea Europeana este o organizatie extrem de complexa, de aceea nu mi-am propus prin intermediul acestei lucrari sa acopar fiecare aspect al acesteia. De fapt rolul acesteia va fi sa sintetizeze informatiile cele mai relevante despre modul de functionare UE.
CAPITOLUL 1
ISTORICUL CONSTRUCTIEI COMUNITARE
1.1. STRUCTURA INSTITUTIONALA A UNIUNII EUROPENE
La inceputul anului 1950, tarile europene incep sa se alieze, atat economic cat si politic, formand Comunitatea Europene a Carbunelui si Otelului, si care avea ca scop asigurarea unei paci durabile. Cele sase tari care au pus bazele CECO sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. 
Uniunea Europeana constituie forma actuala a constructiei comunitare, inceputa in anul 1952 si creata prin Tratatul privind Uniunea Europeana de la Maastricht (TUE) in 1993. Cei trei piloni care formeaza Uniunea Europeana sunt:
a) cele trei Comunitati europene: Comunitatea Europeana (CE, numita pana la semnarea TUE Comunitatea Europeana -  CEE); CEEA si CECA; primul pilon care constiuie forma cea mai dezvoltata a comunitarismului.
b) Politica externa si de securitate comuna (PESC); al doilea pilon care reprezinta politica externa si de securitate comuna.
c) Cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne (JAI); al treilea pilon care vizeaza cooperarea politiei si cea judiciara in realizarea unei actiuni comune in materia prevenirii si a luptei impotriva criminalitatii: terorism, tratamentul fiintei umane, traficul ilegal de droguri si arme, coruptia si frauda, rasismului si a xenofobiei, oferind tuturor cetatenilor un spatiu de libertate, securitate si justitie.
Simbolurile Uniunii Europene
Drapelul european este simbolul Uniunii Europene, al unitatii si identitatii europene. Cercul de stele aurii reprezinta solidaritate si armonie intre statele Uniunii Europene. Numarul stelelor nu are nimic de-a face cu numarul statelor membre. Sunt 12 stele pentru ca numarul 12 este in mod traditional simbolul perfectiunii; al implinirii si unitatii. Ca urmare, steagul nu va fi afectat de extinderea Uniunii Europene. 
Imnul este o parte a Simfoniei a 9-a, compusa in 1823 de Ludwig van Beethoven. Pentru ultima parte a acestei simfonii, Beethoven a pus pe muzica ,,Oda Bucuriei", scrisa in 1785 de Friedrich von Schiller. Acest poem exprima viziunea idealista a lui Schiller despre umanitate, in care toti oamenii sunt frati - o viziune agreata si de Beethoven. 
,,Unitate si diversitate": motto-ul european a fost ales in urma unei competitii organizate de un grup de cetateni europeni. Aproximativ 80.000 de tineri europeni, cu varste cuprinse intre 10 si 20 de ani, au participat la competitie.
Euro: Majoritate statelor membre U.E. au luat decizia sa inlocuiasca moneda lor nationala cu o moneda unica europeana. 
Ziua Europei: La 9 Mai 1950, Ministrul Afacerilor Externe francez, Robert Schuman, a inaintat propunerea pentru infiintarea unei Comunitati Economice Europene, bazata pe punerea in comun a productiilor de carbune si otel, pentru a evita ca statele din Europa sa mai intre vreodata in conflict. Aceasta propunere, cunoscuta sub numele de ,,Declaratia Schuman", este considerata a fi inceputul a ceea ce este acum Uniunea Europeana.
Data de 9 Mai este cunoscuta drept ,,Ziua Europei". 
Uniunea Europeana (UE), este o uniune politica si economica formata din 28 state membre, situate in mare parte in Europa.
Politicile UE, pun baza pe asigurarea liberei circulatii a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor in cadrul pietei interne, adaptarea legislatiei in domeniul justitiei si afacerilor interne si mentinerea unor politici comune, privind comertul, agricultura, pescuitul si dezvoltarea regionala.
Cetatenia UE si cea europeana a fost infiintata in anul 1993, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht.


Fisiere în arhivă (1):

  • Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!