Urmele Instrumentelor de Spargere

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1 
CONSIDERATII GENERALE.6
1.1. CONCEPTUL DE EXAMINARE CRIMINALISTICA.6
1.2. DOMENIILE EXAMINARII URMELOR PRIN EXPERTIZELE CRIMINALISTICE.8
CAPITOLUL 2 
NOTIUNEA SI IMPORTANTA URMEI IN CERCETAREA CRIMINALISTICA.12
2.1. NOTIUNEA DE URMA.12
2.2. CLASIFICAREA GENERALA A URMELOR.13
2.3. IMPORTANTA EXAMINARII URMEI IN CERCETAREA CRIMINALISTICA.16
CAPITOLUL 3
Modalitati de savarsire a furtului prin efractie - moduri de operare folosite de infractori.17
3.1 Activitati intreprinse de infractori pentru pregatirea comiterii furturilor.19
3.2 Moduri de operare folosite de infractori la comiterea furturilor prin spargere.24
3.3 Moduri de operare folosite de infractori la comiterea furturilor prin
chei potrivite.32
3.4 Spargatorii se ,, imprumuta".36
CAPITOLUL 4
CATEGORII DE URME ALE 
INSTRUMENTELOR DE SPARGERE.38
4.1. NOTIUNI GENERALE.38
4.2. MODUL DE FORMARE SI DESCRIEREA URMELOR.39
4.2.1. Urmele formate prin apasare.39
4.2.2. Urmele formate prin frecare-alunecare.40
4.2.3. Urmele formate prin taiere.42
4.2.4. Urmele formate prin ardere si topire.43
4.2.5. Urmele formate prin lovire.47
4.2.6. Urmele formate prin intepare.47
4.2.7. Urmele create de chei potrivite.47
4.2.8. Urmelor materiale create prin detasarea unor fragmente din instrumente.50
4.3. DESCOPERIREA URMELOR.51
4.4. MIJLOACE TEHNICE DE EXAMINARE.51
4.5. INTERPRETAREA URMELOR.55
CAPITOLUL 5 
ETAPELE SI PROCEDEELE EXAMINARII CRIMINALISTICE A URMELOR
INSTRUMENTELOR DE SPARGERE.57
5.1. ETAPELE EXAMINARII CRIMINALISTICE.57
5.1.1. Examinarea separata.57
5.1.2 Examinarea comparativa.61
5.1.3. Obtinerea modelelor pentru comparatie.63
5.1.4. Demonstratia.65
5.2. INTREBARI CE SE POT PUNE EXPERTULUI.70
5.3. CONCLUZII LA CARE SE POATE AJUNGE IN EXPERTIZA CRIMINALISTICA A URMELOR INSTRUMENTELOR DE SPARGERE.71
5.3.1. Conceptul juridic de concluzie.72
5.3.2. Tipuri de concluzii.75
ANEXE.77
Bibliografie.88


Extras din disertatie Cum descarc?

- CAPITOLUL 1 -
CONSIDERATII GENERALE
"Persoanele raspunzatoare de aplicarea legii trebuie sa se achite permanent de datoria pe care le-o impune legea, servind colectivitatea si protejand orice persoana impotriva actelor ilegale conform inaltului grad de responsabilitate pe care il cere profesia lor"1. Avand in vedere cele mentionate mai sus, desprindem ideea conform careia organele de cercetare penala reprezinta societatea care le-a investit, transferandu-le autoritatea sa morala ca aparatoare a libertatii persoanei. De asemenea, exprimarea la care ne referim, are un caracter generic cuprinzand toate organele de stat abilitate sa administreze, sa aplice si sa verifice corecta aplicare a legii, caci asa cum consfinteste si Constitutia Romaniei: "Nimeni nu este mai presus de lege". Plecand de la aceste considerente este necesar sa definim cat mai clar probele si mijloacele de proba.
Astfel, probele pot fi definite ca fiind acele elemente de fapt care, datorita informatiilor pe care le contin si care pot fi evidentiate in procesul probatiunii, servesc la realizarea scopului procesului penal, respectiv la constatarea la timp si in mod complet, a faptelor care constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o fapta de natura penala sa fie pedepsita conform vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala2.
Desi exista in afara procesului penal, probele privesc obiectul acestui proces capatand prin administrarea lor in cursul probatiunii - caracter procesual. Spre deosebire de mijloacele de proba care sunt destinate sa evidentieze elemente de fapt care constituie probe, probele au ca functie procurarea de 
1Codul de conduita pentru persoanele raspunzatoare de aplicarea legii adoptat de Adunarea Generala a O.N.U. in decembrie 1979, art. 1 in "Revue internationale de police criminelle" - nr. 358/1992 
2Codul de Procedura Penala a Romaniei art. 1, alin. 1
elemente informative care servesc la cunoasterea adevarului in solutionarea procesului penal.
In literatura juridica, scopul probelor este definit ca fiind justa solutionare 
a cauzelor penale si la fel ca mijloacele de proba, realizarea scopului procesului penal1. De asemenea, s-au tacut diverse clasificari ale probelor dupa diferite criterii: dupa caracterul procesual, dupa legatura cu obiectul probatiunii, etc.
Mijloacele de proba sunt acele mijloace legale prin care se administreaza probele. In literatura juridica, in sens larg, sunt incluse in mijloacele de probe atat proba propriu-zisa cat si modul probei. Dar proba si mijlocul de proba sunt doua notiuni distincte si prin urmare o imprejurare de fapt ce duce la o concluzie de vinovatie sau nevinovatie nu poate sa fie si nu trebuie confundata niciodata cu mijlocul prin care imprejurarea respectiva este cunoscuta sau demonstrata. Mijloacele de proba sunt realitati extraprocesuale ce capata caracter de categorie juridica prin reglementarea folosirii lor in procesul penal.
Prin numeroasele masuri destinate sa contribuie direct la cresterea eficientei luptei impotriva fenomenului infractional, un rol cu totul distinct il detine "scientizarea" procesului judiciar realizata in masura insemnata prin intermediul criminalisticii, stiinta cu un pregnant caracter judiciar de cunoastere, combatere si de prevenire a criminalitatii.
Pierre F. Ceccaldi2 directorul Laboratorului de identitate judiciara a Prefecturii politiei din Paris formuleaza principiul lui Locard potrivit caruia "Criminalistica se intemeiaza pe faptul ca un infractor, cel mai adesea, fara stirea sa, lasa intotdeauna urme la locul faptei; reciproc se preleva pe corpul sau, pe haine si pe obiectele purtate alte urme, toate indicii de obicei inperceptibile, dar caracteristice pentru prezenta sau actiunea sa".
Asa cum se afirma in literatura de specialitate, aria de raspandire a
1V. Berchesan si Ion N. Dumitrescu, "Probele si mijloacele de proba" Ed. MI. 1994 
2P. F. Ceccaldi, "La Criminalistique" Presses Universitaires de France 1962
criminalisticii se rasfrange asupra intregului proces penal incepand cu faza de urmarire si terminand cu cea de judecata.
In structura sa complexa, criminalistica detine o componenta de baza - tehnica propriu-zisa, ca fiind destinata asigurarii mijloacelor si metodelor stiintifice necesare descoperirii, fixarii, interpretarii si examinarii urmelor infractiunii si a mijloacelor materiale de proba in conditii de laborator.
Conexiunea celor trei planuri distincte: tehnica, tactica si metodica, vin sa intareasca intr-un mod unitar aportul criminalisticii la solutionarea cauzelor penale si civile.
Conceptul de prevenire si-a gasit pentru prima data aplicarea in tara noastra in anul 1956, cand prin ordin al Ministerului de Interne, s-a dispus aplicarea in practica a acestui principiu.
Rolul criminalisticii in prevenirea fenomenului infractional se realizeaza prin elaborarea si folosirea de metode si mijloace tehnice de natura sa impiedice savarsirea faptelor infractionale sau producerea urmarilor socialmente periculoase ale acestora, evidentierea si contributia la inlaturarea cauzelor si conditiilor care au generat sau favorizat comiterea infractiunilor, asigurarea unui grad sporit de operativitate si eficienta in descoperirea si probarea faptelor penale, in identificarea si prinderea faptuitorilor. Un rol important in prevenire il pot avea si alte activitati asa cum ar fi reconstituirea, ascultarea invinuitilor (inculpatilor) si martorilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Urmele Instrumentelor de Spargere.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!