Utilizarea Sistemelor Informatice Colaborative in Domeniul Sanatatii

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cuprins
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1 - SANATATEA ASISTATA DE TEHNOLOGIA INFORMATIEI 
1.1 DEZVOLTAREA CONCEPTULUI DE E-SANATATE 5
1.2 O IMAGINE A E-SANATATII INTR-UN VIITOR APROPIAT 9
1.2.1 SCENARIUL 1 - TRATAMENT DE CAZ ACUT PRIN ACCES LA INFORMATII CLINICE 9
1.2.2 SCENARIUL 2 - TRATAMENT DE CAZ NORMAL PRIN UTILIZAREA DE COMUNICATII EFICIENTE 10
1.2.3 SCENARIUL 3 - TRATAMENT DE CAZ CRONIC PRINTR-O COLABORARE EFICIENTA 10
1.2.4 SCENARIUL 4 - UTILIZAREA SISTEMELOR DE SUPORT AL DECIZIEI CLINICE IN MEDICATIE SI TRATAMENT INTR-UN CAZ DE CANCER MAMAR 
1.2.5 SCENARIUL 5 - UTILIZAREA SERVICIILOR ELECTRONICE DIN SANATATE IN SCOPUL ASIGURARII MOBILITATII CETATENILOR EUROPENI 
1.3 E-SANATATEA IN ROMANIA 13
CAPITOLUL 2 - ARHITECTURA SISTEMELOR DE E-SANATATE 
2.1 ARHITECTURA SISTEMELOR ELECTRONICE IN SPITALE 15
2.2 SERVICII DE E-SANATATE PUSE LA DISPOZITIA PACIENTILOR 18
2.2.1 E-SERVICIILE E-SANATATII 18
2.2.2 CARDUL DE SANATATE 24
2.2.3 CARDUL EUROPEAN DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE 29
2.2.4 INREGISTRARI ELECTRONICE DE SANATATE 31
2.2.5 SISTEME NATIONALE PUBLICE DE SANATATE CU E-SERVICII 33
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In aceasta lucrare mi-am propus sa fac un studiu asupra unui subiect actual si de o importanta majora pentru domeniul sanatatii si anume despre ,,utilizarea sistemelor informatice colaborative in domeniul sanatatii" sau mai pe scurt despre ,, e-Sanatate".
Termenul de e-Sanatate cuprinde o gama de servicii si sisteme care sunt la granita dintre medicina si tehnologia informatiei.
Dosarul electronic de sanatate (EHR) si documentul electronic al pacientului (PHR) este un concept in dezvoltare definit ca o colectare sistematica a informatiilor electronice privind sanatatea unor pacienti luati separat sau a unor populatii de pacienti. Reprezinta o inregistrare in format digital care are capacitatea de a fi distribuita in contexte diferite de ingrijire medicala. Astfel de inregistrari includ o intreaga serie de date in forma detaliata sau sumara, incluzand datele demografice, istoricul medical, medicatia si alergiile, statusul imunizarii, rezultatele analizelor de laborator, imagini radiologice, masuratori ale semnelor vitale si informatii privind costurile serviciilor medicale. Din 2007 Syonic a introdus un sistem informatic complex de management al dosarelor electronice de sanatate, ICMed, care din 2009 ofera suport si pentru documente electronice ale pacientilor. Numarul de dosare gestionate in prezent prin ICMed este de 3 milioane.
Sistemele informatice de ingrijire medicala vin in completarea conceptului de dosar electronic de sananatate si reprezinta solutii software pentru programarea consultatiei, managementul datelor pacientului, managementul planificarii activitatii, decontarea serviciilor cu asiguratorii, precum si alte sarcini administrative ce inconjoara sanatatea. Sistemul informatic ICMed permite gestiunea modulara a intregii activitati la nivel de centru medical, acoperind eficient necesitatile la nivel de receptie, programari, incasari, deconturi, magazie, comunicarea cu laboratorul, farmacia, contabilitatea. Indicatorii de management prezinta in timp real situatia activitatii, bugetului, epidemiologiei, demografiei si calitatii.
Telemedicina reprezinta o ramura a medicinii care se bazeaza pe transferul informatiei medicale prin mediu electronic facilitand asistarea de la distanta a unui consult sau interventii, acordarea unei a doua opinii si luarea deciziei optime privind gestiunea cazului, avand astfel implicatii directe asupra raportului cost/beneficiu. In acest sens pot exista chiar si echipe alcatuite din specialisti in ingrijire medicala care colaboreaza si impart informatiile despre pacienti prin intermediul infrastructurii digitale. Din 2009 Syonic pe baza infrastructurii ICMed, a pus la punct un sistem de telemedicina in cardiologie care permite inregistrarea semnalului EKG intr-o anumita locatie si vizualizarea acestuia intr-o alta locatie, impreuna cu intreg tabloul clinic al pacientului.
m-Sanatate include utilizarea de dispozitive mobile in colectarea datelor totale si cele privind nivelul de sanatate al pacientului, furnizarea informatiilor de ingrijire medicala pentru specialisti, cercetatori si pacienti , monitorizare in timp real a semnelor vitale ale pacientului si furnizare directa a ingrijirii (prin telemedicina mobila). Primele aplicatii de m-Sanatate furnizate de Syonic sunt disponibile din 2009 pe platforma web mobila, iar din 2010 Syonic se adreseaza pacientilor si cu aplicatii native pe terminale de tip smartphone.
Cercetarea medicala prin managementul datelor eterogene si managementul cunostintele medicale reprezinta alte componente importante de eHealth. Syonic este un partener de cercetare in consortii alaturi de prestigioase institutii de cercetare din Europa, iar rezultatul muncii se regaseste in produsele si solutiile oferite, inclusiv sub forma unor baze de cunostinte.
Cardurile de sanatate inteligente imbunatatesc securitatea si confidentialitatea informatiilor pacientului, constituie un purtator sigur de inregistrari portabile si poate reduce frauda in domeniul ingrijirii medicale. Cardului i se pot atribui insa si alte valente, poate astfel deveni instrument de plata sau garant al calitatii de asigurat. Din 2009 mii de pacienti pot beneficia de cardul electronic de sanatate privat de la Syonic, care permite accesul la rezumatul fisei medicale in urgenta, transferul electronic al retetei la farmacie (e-prescriptia), securizarea accesului medicilor la dosarul medical electronic.
Prescriptia electronica sau e-prescriptia este transmisia electronica a informatiilor prescriptiei de la terminalul medicului care prescrie la sistemul de gestiune de farmacie. Inlocuieste sau completeaza o prescriptie pe hartie, imbunatatind siguranta pacientului prin reducerea posibilitatii unei erori de prescriptie datorita numeroaselor cauze incluzand scris de mana ilizibil sau terminologie ambigua. Sistemul de ePrescription de la Syonic se bazeaza pe arhitectura online ICMed si pe cardurile electronice de sanatate ca instrument de confirmare a transferului prescriptiei.
In primul capitol, ,,Sanatatea asistata de tehnologia informatiei", prezint conceptul de ,,eSanatate", beneficiile pe care le confera acest sistem informatic domeniului medical si stadiul dezvoltarii sistemului informatic sanitar in Romania Tot aici am analizat perspectivele de dezvoltare in viitorul apropiat prin prezentarea unor scenarii aplicate anumitor componente ale sistemului medical.
In al doilea capitol, ,,Arhitectura Sistemelor de E-Sanatate", am descris arhitectura sistemelor de e-Sanatate din spitale si e-Serviciile de e-Sanatate destinate pacientilor punand in evidenta cele mai imortante instrumente ale acestor servicii, Cardul National de Sanatate si Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS). In ultima parte a capitolului, pentru a contura o imagine mai clara asupra prezentului, am realizat o scurta prezentare a unor sisteme actuale de eSanatate, de succes, si anume : Sistemul national de sanatate britanic, NHS, Sistemul national de sanatate danez si reteaua MedCom, Sistemul national de sanatate olandez si proiectul comun de e-Sanatate pentru alte state nord europene, The Competitive Health Services Project (2008-2010), o initiativa care reuneste eforturile a cinci state din Spatiul Economic European - Finlanda, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Suedia 
CAPITOLUL 1
SANATATEA ASISTATA
DE TEHNOLOGIA INFORMATIEI
1.1. DEZVOLTAREA CONCEPTULUI DE E-SANATATE
Sanatatea este un domeniu vast si complex in care informatizarea a patruns mai putin decat ar fi posibil, de dorit si chiar necesar, atat in zona publica cat si in cea privata. Serviciul central al domeniului este ingrijirea sanatatii - un serviciu ce nu poate fi 'electronizat', iar multimea instrumentelor de tehnologie a informatiei si comunicatiilor este destinata numai scopului de a acorda un sprijin puternic acestui serviciu central, sub forma unei largi varietati de solutii, sisteme si servicii electronice. 
Rezultatul final dorit al introducerii serviciilor electronice in sanatate consta in cresterea calitatii serviciilor si scaderea costurilor acestor servicii, pentru toti cei din domeniu - cetateni, pacienti, cadre medicale, institutii medicale, companii de asigurari, etc.
Serviciile electronice din domeniul ingrijirii sanatatii, denumite generic eSanatate (eHealth), reprezinta rezultatul aplicarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor in intreaga gama de functii legate de sectorul sanatatii 
Aceste servicii sunt menite a satisface cerinte ale cetatenilor, pacientilor, cadrelor medicale (medici, dentisti, farmacisti, biologi, asistenti, infirmiere, manageri, etc.) si organizatiilor furnizoare de asistenta medicala (spitale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, farmacii, laboratoare, companii de asigurari, etc.), publice si private, precum si autoritatilor si factorilor de decizie politica implicati in domeniu. Introducerea serviciilor electronice in domeniul ingrijirii sanatatii reprezinta un proces ce poate fi complex si de durata, dar beneficiile - servicii mai bune la costuri mai mici - justifica eforturile, fie ca acestea sunt depuse de guvern cu referire la sectorul public fie ca sunt depuse de sectorul privat al sanatatii. Un studiu recent al Uniunii Europene analizeaza impactul economic al introducerii serviciilor electronice in sanatate, alegand zece cazuri din toata Europa (inclusiv un caz din Romania - Statia de Salvare DISPEC din Bucuresti) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Sistemelor Informatice Colaborative in Domeniul Sanatatii.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!