Utilizarea Vaselor Metalice in Unitatile de Alimentatie Publica

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cuprins: 
Introducere 3
Capitolul I 
1.1 Aliajele folosite in industria vaselor metalice 5
1.1.1 Inox 5
1.1.2 Cupru 6
1.1.3 Aluminiu si aluminiu dur 6
1.1.4 Fonta 7
1.1.5 Ceramica 7
1.2 Exemple de tehnologii aditionale care pot creste calitatea unui recipient 
pentru gatit 8
Capitolulu II
Vasele metalice pentru bucatarie 11
2.2 Tipuri de cratite 12
2.3 Tipuri de tigai 16
2.4 Tipuri de ceainice 18
Capitolul III
3.1 Tacimuri pentru servit 19
3.2 Vesela metalica 24
Capitolul IV
Marci ale veselei metalice 26
Cpitolul V
5. Cerinte fata de calitate 34
Concluzie 37
Bibliografie 38


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Alimentatia publica reprezinta un ansamblu de inteprinderi cu statut organizatoric divers care se ocupa de comercializare, de producere si organizarea consumatorului produselor culinare. Functiile principale a alimentatiei publice este de a servi consumatorii cu produse de inalta calitate, cu specific deosebite diferitor tipuride bucatarii, fiecare tip de preparat se caracterizeaza pin modul de preparare a bucatelor, prin specificul de prezentare a preparatului. De aceea se opteaza mereu pentru imbunatatire si perfectionare masurilor folosite la ornarea a preparatelor care urmeazza sa fie servite de catre consumatori. Actualmente se folosesc un sir de metode noi care sa usureze si imbunatatesc domeniul dat. Toate intreprinderele de alimentatie publica i-si pastreaza statutul si gradul inalt de deservire deoarece pe prim plan se afla buna deservire a clientilor cu bucate deosebite pregatite cu iscusinta si dupa toaate regulile atit tehnologice cit si sanitaro-igienice. Un mare aport in dezvoltarea deservirii preparatelor il joaca utilajul si iventarul folosit care a fost perfectionat ,si in zilele noastre sunt folosite un sir de unelte care usureaza lucrul dar nu in ultimul rind care permite de a folosi idei noi care pina in zilele noastre nu au fost folosite. UAP opteaza permanent pentru a imbogati nivelul de aprovizionare cu materiale necesare ,schimbind permanent utilajul folosit , reinoirea acestor utilaje si materiale permite desfasurareasi sporirea nivelului de producere si de deservire in intreprinderi de alimentatie publica deservirea depinde de tipul intreprinderii si de forma de deservire folosita in aceasta intreprindere.
In aceasta lucrare voi prezenta inventarul ,ustensilele si vasele care sunt folosite in procesul de productie. Tacimurile- fac parte din cererea cumparatorilor si se bucura de o vinzare buna. Si asta e adevarat, deoarece tacimurile sunt de neinlocuit in servirea diferitor mese.Asa cum noi nu ne inchipuim sa sa luam masa fara de tacimuri , la fel si servirea ei fara de ele este imposibila.
Primele tacimuri , cutitele metalice au aparut inca cu o mie de ani inaintea erei noastre pina atunci stramosii nostri ei foloseau minele si diferite oase tari in loc de cutite. Apropo sa constatat ca furculita a aparut mult mai tirziu ca cutitul si lingura.
Formele tacimurilor in permanenta este in schimbare si aceasta are o cerere foarte stricta in privinta lor. Astfel ele trebuie sa fie de o calitate inalta si comoda pentru folosire, astfel zis de ex: furculita trebuie sa fie comoda de tinut in mina ca clinetul sa nu simta discomfosrt in timpul ce ea masa. Insa de asemenea o importanta destul de mare o are si materialul din care este confectionat, astfel el trebuie sa fie igienic si sa aiba o durata mai mare de functionare, o atentie deosebita i se acorda shi dissignului de pe tacimuri insa trebuie de tinut cont ca in timpul spalarii sa nu fie greu de inlaturat murdaria de pe ele, adica in In restaurante se foloseste vesela de diferite tipuri si categorii, de obicei se foloseste vesela din faianta si din portelan, de sticla, cristal, ceramica de metal; in bucataria nationala se practica servirea din vesela din lut. Iar pentru unele tipuri de restaurante se mai foloseste si vesela din lemn.
Sortimentul si numarul de vesela se caracterizeaza dupa categoria si tipul intreprinderii. Normativul de calculare a veselei se efectueaza conform normei de trei sau trei si jumatate de complete la un loc din sala, uneori se ea si patru. Astfel ca un complet se afla in sala, unul la distribuire, unul la spalatorie si unul la depozit. Asa cantitate de vesela va permite deservirea consumatorilor fara abateri si in timpul necesar.
timpul spalarii sa fie usor de inlaturat muradaria.
Capitolul I 
Aliajele folosite in industria vaselor metalice.
Exista 5 tipuri principale de materiale folosite la productia ustensilelor pentru gatit
o Inox
o Cupru
o Aluminiu si aluminiu dur
o Fonta
o Ceramica 
Inox
Inox-ul este un aliaj intre otel ,crom, nichel. Proportia ideala este de 18%, crom si 10% nichel Acest amestec este considerat a fi inox-ul de cea mai buna calitate. Vasele din inox rezista foarte bine in timp si isi mentin aspectul de "nou", calitati care se datoeaza cromului. Din interactiunea cromului cu oxigenul la suprafata vasului se formeaza un strat protector extrem de subtire , ca o pelicula , care nu reactioneaza cu alte materiale si protejeaza vasul in timp.
Inoxul este rezistent la oxidare (ruginire), se curata usor, isi pastreaza aspectul stralucitor, luminos de nou foarte mult timp. Vasele din inox rezista de la 4 la 10 ori mai mult timp decit cele facute din alte materiale. Principalul dezavantaj al inox-ului este slaba sa conductivitate termica. Astfel, caldura nu este distribuita uniform la fundul si corpul recipientului pentru gatit, iar alimentele sunt expuse unor temperaturi diferite in zone diferite ale vasului. Ca urmare, mincarea se va pregati neuniform, se va arde si se va lipi in locuile din preajma sursei de caldura, iar gatitul si curatarea recipientelor vor fi dificile. De obicei,recipientiipentru gatit de calitate care se bazeaza pe inox au totodata incorporate , prin anumite tehnologii, cupru sau aluminiu.
Cupru
Cuprul este cel mai bun conducator termic disponibil. Conduce caldura de 9 ori mai bine decit inoxul. Dezavantajele sale majore sunt pretul ridicat si faptul ca interactioneaza chimic cu alimentele, acest lucru putind avea efecte minore- modificarea gustului mancarii, sau majore : intoxicatii severe.Din acest motiv cuprul nu trebuie sa vina in contact direct cu alimentele, el fiind folosit fie in exteriorul vasului, fie "imbracat" cu un material protector.In plus cuprul este un material maleabil, ce se indoaie usor in cazul in care loviti vasul intimplator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Vaselor Metalice in Unitatile de Alimentatie Publica.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!