Valente Deontologice in Viata Publica

Cuprins disertatie Cum descarc?

CUPRINS
Partea I Raportul dintre etica, politica si drept
Capitolul I Morala si etica - acceptiunea conceptelor si corelatia dintre ele
Capitolul II Izvoarele moralei si ale eticii
Capitolul III Izvoarele eticii si ale moralei in alte state si in documentele internationale
Capitolul IV Dreptul si morala in gandirea antica. Aristotel, contemporanul nostru
Capitolul V Etica si dreptul in filozofia germana
Capitolul VI Corelatia dintre drept, morala si politica 
Partea II-a Deontologia in viata publica si in politica
Capitolul VII Clarificari conceptuale
Capitolul VIII Deontologia in functia publica
Capitolul IX Responsabilitatea si raspunderea in functia publica si in politica
Capitolul X Deontologia in politica
Capitolul XI Coruptia, semnificatia, cauze si consecinte
Partea a III-a PREOCUPARI DEONTOLOGICE LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE
Capitolul XII Probleme etice la nivelul structurilor din Uniunea Europeana 
Capitolul XIII Problema codificarilor deontologice in administratia publica europeana 
Capitolul XIV Deontologia functionarilor europeni
Capitolul XV 
Concluzii
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

Destinul poporului roman, ca al oricarui popor, de altfel, a facut astfel incat sa impleteasca in itele sale personalitati publice puternice si invincibile si oameni strecurati in viata publica, care s-au dovedit invinsi de propriile lor micimi, slabiciuni, care au alterat nu numai propria imagine, ci si imaginea despre politica, despre cei care o practica si au indus o stare de neincredere si de respingere care cu greu vor mai fi vindecate. 
Dupa 40 de ani de dictatura, ne-am trezit liberi si n-am stiut ce sa facem cu libertatea. Am descoperit ca putem sa ne exprimam si am constatat ca nu ne asculta nimeni. Ne-am ales reprezentantii in organele statului si am inteles ca ei nu se reprezinta decat pe ei insisi si ca ne-au uitat a doua zi dupa ce au fost alesi. Am crezut in promisiunile lor si in buna lor credinta, si ei ne-au tradat.
Cred din adancul sufletului meu in adevarul ca orice regim politic este rezultatul mai multor factori, intre care, un loc important il ocupa caracterul membrilor sai. 
Dupa cum se exprima autorul citat, un regim bun presupune un cetatean educat si virtuos, cu alte cuvinte, o serie de virtuti civice, calitati de caracter care le permit cetatenilor sa traiasca in pace cu semenii lor.
Dar, inainte de toate, calitatea unui regim politic este influentata de calitatea morala si profesionala a celor care conduc, a guvernantilor.
Consideram ca acum, mai mult decat oricand, caracterul oamenilor joaca un rol esential in tara noastra. Caracterul si intamplarea au fost mereu cheile succesului sau esecurilor revolutiilor ( ca si al contrarevolutiilor). 
Ca om care mi-am construit destinul profesional si uman slujind si netradand valori morale sadite-n mine prin educatie si instructie, marturisesc ca am avut un soc greu de depasit atunci cand am auzit, pe un om politic care ocupa o inalta functie in stat si care dorea sa fie spiritual, spunand ca nu trebuie sa-si faca probleme adversarii sai, caci nu a mai ramas nimic de furat din Romania.
Un alt asa zis om politic, primar al unuia din cele mai importante orase ale tarii, pe malul Marii Negre, candidat pentru un nou mandat, in plina campanie electorala marturisea pe un post de televiziune ca nu trebuie sa se revolte ca aceia aflati la putere fura, deoarece trebuie sa se obisnuiascacu gandul ca intotdeauna vor fura. Important este sa mai faca ceva si pentru cetateni.
Ca avocat, ca profesor de drept public, ma ingrozesc cat de mult a fost abandonata, pana la sfidare, filozofia juridica si etica juridica. In Facultatea de drept se regasea pana in 1989, printre materii, etica juridica. Acum a disparut. Un principiu al eticii juridice este nemo auditur propriam turpitudinem allegans ( in traducere nimeni nu se poate apara in fata instantei invocand propria turpitudine). Putini juristi, teoreticieni si practicieni, s-ar mai incumeta sa fundamenteze astazi o solutie pornind de la acest principiu. Iar atunci cand cineva "indrazneste" sa invoce astfel de principii si valori, este privit cu suspiciune sau condescendenta.
Tara noastra trece printr-o perioada de asezare, cu greutati si probleme existentiale grave pentru majoritatea cetatenilor ei. Oamenii, suferind, devin mai vulnerabili la imoralitate si la amoralitate. 
Referindu-se la legi si la ocarmuirea prin legi, Platon spunea ca legile bune trebuie facute de oameni integri, in alte conditii ele nu vor avea o eficacitate etica. In continutul unei legi se transmite si spiritul celor care au elaborat-o, calitatea profesionala si morala a celor care s-au aflat la temelia ei. Acelasi mare filozof antic, spunea urmatoarele: "Stii, insa, ca este necesar ca si tipurile de oameni sa fie tot atatea cate sunt tipurile de constitutii? Ori constitutiile, crezi tu, se nasc din stejar sau piatra si nu din caracterele oamenilor, care, ca si cand s-ar inclina intr-o anumita directie, trag dupa ele si restul?" Citesc, adeseori, unele din multele si prea des schimbatoarele legiuiri, si ma cutremur de mesajul lor, nu numai de continutul lor. Si-nteleg, atunci, cat de contemporane sunt adevaruri rostite cu multe mii de ani in urma. Administratia, prin etimologia cuvantului, isi releva semnificatia de a reprezenta o actiune in supusenie. Cine nu are in el forta de a pune interesul general deasupra celui personal, individual, nu are ce cauta in politica si in viata publica in general. Si cu toate acestea, cea mai mare parte dintre cei care patrund in viata publica sunt manati de alte simtaminte decat cele de a se darui celorlalti, de a-si pune mintea, stiinta, cunoasterea, activitatea, intru slujirea intereselor celorlalti. Daca astfel stau lucrurile, ne intrebam, firesc, ce-i de facut? Dorim sa intelegem si sa gasim posibile raspunsuri. Suntem suficient de rationali ca sa realizam ca nimeni nu detine adevarul absolut. Si nici nu cred ca acesta este cel mai important lucru. Important este ca punem in discutie aceasta problema si ca putem exprima un punct de vedere, provocandu-i si pe ceilalti sa faca acest lucru. Ca putem sa strigam si speram sa ne si facem auziti, un adevar in care credem din adancul fiintei noastre: ca in politica si in intreaga viata publica trebuie sa se regaseasca oameni profesionisti si morali in egala masura, oameni pentru care telul absolut este acela de a sluji binele cetatii. Nutrim nadejdea ca si preocuparile noastre in domeniu vor contribui la desavarsirea morala a vietii publice, intru binele nostru, al tuturor. Ca demersul nostru ii va ajuta pe cei care sunt implicati in diferite functii si demnitati in stat, ca va fi un castig atat pentru cetate cat si pentru cetatean.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valente Deontologice in Viata Publica.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!