Vinul Licoros de la Istoric pana la Tehnicile de Elaborare ale Acestuia

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 3
1. ISTORICUL VINURILOR LICOROASE 4
1.1 Vinurile licoroase produse in Spania 5
1.2 Vinurile licoroase produse in Porugalia 7
1.3 Vinurile licoroase produse in Italia 13
1.4 Vinurile licoroase produse in Franta 16
1.5 Vinurile licoroase produse in Grecia 18
1.6 Vinurile licoroase produse in Romania 21
2. TEHNOLOGIA DE PRODUCERE A VINURILOR 
LICOROASE 23
2.1. Tehnologia de producere a vinurile licoroase de tipul Muscat 25
2.2. Autentificarea vinurilor licoroase 26
3. COMPLEXUL NATURAL AL PODGORIEI DEALUL MARE 27
3.1. Istoric 27
3.2. Localizare geografica 27
3.3. Cadrul natural 28
3.4. Particularitatile vinurilor care au stat la baza obtinerii 
vinului licoros ce face obiectul acestei lucrari 29
4. PREZENTAREA UNITATILOR DE CERCETARE 30
4.1. Prezentarea laboratorului de oenologie din cadrul Facultatii de Horticultura a Universitatii de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi 30
4.2. Prezentarea laboratorului de bauturi spirtoase din cadrul 
Societatii ALEXANDRION GROUP ROMANIA 32
5. SCOPUL SI OBIECTIVELE TEMEI STUDIATE 34
6. CONDITII EXPERIMENTALE 35
6.1. Descrierea procesului tehnologic 35
6.2. Descrierea analizelor efectuate 38
7. PREZENTAREA REZULTATELOR SI 
INTERPRETAREA ACESTORA 44
8. CONCLUZII 60
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertatie Cum descarc?

Vinurile speciale se obtin prin aplicarea unor tehnologii specifice, care includ o serie de practici oenologice suplimentare fata de cele folosite la producerea vinurilor obisnuite cum ar fi: adaosurile de fortifianti, de substante aromatizante, dioxid de carbon sau maturarea sub pelicula de levuri. In functie de compozitia lor, de practicile suplimentare folosite la elaborare, vinurile speciale sunt grupate in: vinuri licoroase, peliculare, aromatizate si vinuri efervescente.
In aceasta lucrare va fi prezentat subiectul vinului licoros de la istoric pana la tehnicile de elaborare ale acestuia.
Vinurile licoroase sunt vinurile speciale, pentru ca tehnologia de obtinere a acestora foloseste adaosul de alcool si de must concentrat la inceputul fermentatiei sau in cursul acesteia. Taria alcoolica dobandita a vinurilor licoroase este cuprinsa intre 15% si 22% vol. din care cel putin 4% trebuie sa provina din fermentarea zaharurilor initiale ale strugurilor. In ceea ce priveste continutul de zaharuri - un alt parametru definitoriu pentru vinurile licoroase - acesta este de minim 80g/l. 
Cele mai cunoscute vinuri licoroase sunt produse in zona bazinului mediteranean, in Spania - Vinul de Malaga, Portugalia - Vinul de Porto si Vinul de Madeira, Franta - Vinul Banyuls, Italia - Vinul de Marsala, Grecia - Mavrodafne, Sitia si Dafne. 
Nu sunt de neglijat insa si vinurile licoroase obtinute in jurul bazinului Marii Negre, in Romania, Armenia, Turcia sau Bulgaria.
Vinul licoros cunoscut si produs la nivel industrial in Romania este Lacrima lui Ovidiu obtinut in podgoria Murfatlar.
CAPITOLUL 1
ISTORICUL VINURILOR LICOROASE
Vinurile licoroase naturale se produceau inca din antichitate in insulele Marii Egee. Cel mai vechi vin cunoscut este vinul Malvasia care provenea din insula Creta. In secolul al XV-lea, vita de vie a fost adusa din Creta si in alte zone din Bazinul Mediteranean, astfel ca vinurile licoroase de tipul Malvasia au inceput sa fie produse si in zone ca: insulele spaniole Madera, Canare, Azore, insulele italiene Liparia, Sardinia, Pantelleria.
Dezvoltarea prepararii vinurilor licoroase este strans legata de operatiunea numita mutaj cu alcool - sistarea fermentatiei prin adaos de alcool. Aceasta operatiune a fost pusa in practica de alchimistul Arnaud de Villeneuve si dateaza din anul 1285. Tehnica mutajului a fost aplicata pentru prima data la Commaderie de Baloles, domeniu ce apartinea ordinului religios Saint-Jean-de-Jerusalem din Perpignan. De atunci ea s-a extins in toate podgoriile din sudul Frantei, iar ulterior si in alte tari viticole.
Cercetarile au continuat pana in zilele noastre, dar operatiunea de sistare a fermentatiei prin adaos cu alcool este considerata ca una dintre verigile cele mai importante din lantul operatiunilor de preparare a vinurilor licoroase.
Producerea unor astfel de vinuri se face numai din anumite soiuri consacrate, in areale bine delimitate, bucurandu-se de un mare prestigiu pe piata mondiala doar vinurile consacrate.
Vinul licoros se regaseste sub mai multe denumiri. Astfel, in reglementarile Organizatiei Internationale a Vinului (O.I.V.), vinul licoros este denumit si vin spirtos, in Spania si Portugalia intalnim sintagma "vinos generosos de licor", iar in legislatia vitivinicola franceza, alaturi de denumirea de "vins de liquers" se mai utilizeaza cea de "vins doux natureles - VDN" - vinuri dulci naturale.


Fisiere in arhiva (2):

  • Cuprins.docx
  • Lucrare-disertatie-Iasi.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!