Violenta pe Stadioane

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul I ,,Grup-Multime-Fenome de masa"
Sectiunea 1 ,,Caracterizarea generala a multimilor"
Sectiunea 2 ,,Caracteristicile comportamentului multimilor"
Sectiunea 3 ,,Liderii galeriilor si conducerea multimilor"
Sectiunea 4 ,,Conflictele de grup"
Capitolul II ,,Violenta pe stadioane"
Sectiunea 1 ,,Manifestarea violentei pe stadioane"
Sectiunea 2 ,,Istoric"
Sectiunea 3 ,,Comportamentul deviant al unor suporteri"
Capitolul III ,,Reglementari legislative referitoare la organizarea meciurilor de fotbal"
Sectiunea 1 ,,Prevederi UEFA"
Sectiunea 2 ,,Instructiuni obligatorii pentru Tururi finale si Finale" 
Sectiunea 3 ,,Masurile ce trebuie luate de catre organizatorii meciurilor de fotbal"


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul I ,,Grup-Multime-Fenome de masa"
Sectiunea 1 ,,Caracterizarea generala a multimilor. Clasificarea multimilor"
Multimile constituie unele dintre cele mai complexe realitati sociale. Multimile si fenomenele de multime reprezinta una dintre dimensiunile esentiale ale realitatii si vietii sociale, fara de care intelegerea si interpretarea unora dintre cele mai importante si interesante aspecte ale acestora nu ar fi posibile. 
Multimile sociale se definesc ca ansambluri reale sau virtuale de indivizi, intre care exista similitudini sau raporturi care le orienteaza relativ convergent sentimentele, credintele, atitudinile sau comportamentele. In acest context, distinctia dintre grupurile primare, secundare si tertiare se face prin introducere unor atribute care sa le diferentieze dupa o serie de parametri: marime, modul de constituire, tipul si caracteristicile legaturilor dintre membri, raportarea constienta si explicita la un scop comun, durata de existenta, gradul de organizare interna, cadrul axiologic, normativ si fizic in care actioneaza, relatiile cu alte structuri sociale constituite (grupuri, organizatii, institutii), precum si caracteristicile proceselor psihosociale care le fundamenteaza existenta (impulsuri instinctuale, consonante afective sau cognitive, coeziune si solidaritate, sustinere motivationala, etc).
Punand bazele unei teorii psihologice asupra multimilor, Le Bon caracteriza perioada moderna din istoria umanitatii drept o ,,era a multimilor" , subliniind prin aceasta rolul considerabil pe care aceste entitati sociale l-au avut si il au in marile transformari sociale care au marcat ultimele doua secole.
Se poate aprecia ca odata cu constituirea marilor aglomerari urbane, multimile gregare si cele psihologice devin o componenta esentiala a vietii sociale, dupa cum, odata cu dezvoltarea considerabila a mijloacelor de comunicare in masa, multimile virtuale capata o importanta tot mai mare in cadrul fenomenelor psihosociale specifice epocii contemporane.
Pentru o mai buna circumscriere conceptuala este necesar sa identificam principalele tipuri de multimi intalnite in viata sociala. Astfel, pe baza teoriei si practicii sociale se face urmatoarea clasificare:
1. In functie de participarea constientizata in timp si spatiu la desfasurarea unor evenimente, vom face distinctia intre:
a) Multimile reale, fizic constituite pe o anumita perioada si intr-un anumit loc, datorita unor circumstante determinate; este cazul intrunirilor publice, mitingurilor, participantilor la un spectacol sportiv sau aglomeratiile umane determinate spontan de o anumita cauza;
b) Multimile virtuale, dispersate fizic in spatiu si timp, dar ai caror membri sunt legati prin anumite caracteristici comune, care ii fac sa dezvolte sentimente, atitudini sau comportamente similare, in raport cu anumiti factori sociali; membrii unor asemenea multimi nu isi constientizeaza reciproc prezenta decat in mod indirect, dar in anumite imprejurari se pot constitui foarte rapid ca multimi reale (prin convocare, producerea unui eveniment de interes general care le reclama prezenta intr-un anumit loc etc.). Raporturile dintre cele doua tipuri de multimi este foarte stransa, avand multe caracteristici psihosociale comune si putand trece cu usurinta dintr-o forma in alta, dupa cum ne arata numeroase situatii sociale reale. Membrii unei multimi virtuale nu au totdeauna constiinta apartenentei la o comunitate distincta, dar anumiti factori de natura socioculturala, profesionala, etnica, religioasa sau educationala le determina o orientare convergenta in raport cu o anumita problematica sociala.
2. In functie de caracteristicile structural-functionale care le orienteaza sentimentele, comportamentele si actiunile, corelativ cu modul de constituire, multimile pot fi de patru tipuri: gregare, psihologice, organizate si comunitare. Dupa cum se poate constata, aceasta clasificare diferentiaza multimile si in functie de gradul de structurare interna si de natura factorului care determina aceasta structurare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta pe Stadioane.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!