Viticultura si Vinificatia la Etapa Actuala

Cuprins disertatie Cum descarc?

I.Compartimentul general
1.1 Partea introductiva 
1.2 Argumentarea necesitatii reconstructiei sectiei si de retehnologizare a ei 
II.Compartimentul tehnologic
2.1 Sinteza bibliografica privind tema oenologica 
2.2 Argumentarea alegerii si caracteristica materiei prime si a productiei finite 
2.3 Argumentarea alegerii schemei tehnologice de producere 
2.4 Argumentarea regimului tehnologic, utilajului si vaselor prevazute in proiect 
2.5 Organizarea controlului tehno-chimic, schema CTCM si metodele de analiza 
2.6 Masuri de standardizare si metrologie 
III.Calcule tehnologice
3.1 Calcule de bilanturi productive 
3.2 Calculul materialelor utilizate in producere 
3.3 Calculul unitatilor necesare de linii, utilaj si vase tehnologice 
IV.Compartimentul tehnico-constructiv si grafic.
4.1 Alegerea mecanismelor de depozitare-transportare-descarcare 
4.2 Elementele de automatizare a procesului tehnologic de baza 
4.3 Masuri antiincendiare, de protectie a mediului si a muncii 
4.4 Interpretarea grafica a schemei aparato-tehnologica si a planului sectiei 
V.Compartimentul ,,Tehnologia produselor prin fermentare"
5.1 Caracteristica si compozitia chimica a materiei prime 
5.2 Alegerea si argumentarea schemei de producere 
5.3 Calcule tehnologice 
Concluzie


Extras din disertatie Cum descarc?

I. Compartimentul general
1.1 Partea introductiva
Date istorice
In Moldova vinul se produce din cele mai stravechi timpuri. Forma vitei de vie a fost cunoscuta pe acest spatiu cu sapte mii de ani in urma.
Viticultura constituia o preocupare a populatiei deja in perioada tripoliana -intre anii 2700-3000 i. Hr.
In Perioada antica dupa cum arata sapaturile arheologice efectuate pe teritoriul RM, cu aproximativ 2500 de ani in urma colonistii greci au familiarizat populatia bastinasa cu procedeele folosite de ei in vinificatie, aceasta fiind una dintre ramurile-cheie ale economiei statului elen antic. Atunci pe meleagurile noastre a inceput ,,la scara industriala" producerea de vinuri.
In Evul mediu in mediul boierimii moldovenesti s-a incetatenit un specific ,,cult al vinului", fapt ce a impulsionat si mai mult dezvoltarea vinificatiei. Pentru plantatiile de vita de vie sunt repartizate terenuri considerabile, cunoaste perfectionare tehnologia vinicola.
La curtea domneasca existau dregatori, in a caror grija se aflau viile si cramele. Pentru calitatea vinurilor, care erau servite la masa voievodului, vel-paharnicul, raspundea cu propriul cap.
Poetul roman Ovidiu la inceputul erei, care a fost exilat in aceste locuri, vorbeste de metoda de concentrare a vinului prin inghetare, practicata de localnici. Astfel vechii daci, nu doar beau vinul, ci si il ,,mincau", la vreme de iarna pastrindu-l in stare solida.
Extinderea vinului era atit de mare pe timpul regelui Burebista, incit bogatiile vinurilor atrageau popoarele migratoare. Atunci Burebista, a dat ordin a fi stirpite toate viile de pe intinsurile tarii. Dar, cum zice un proverb: ,,Vita de vie tot invie". Cind romanii anexeaza aceasta tara, in primul secol al erei noastre, descopera aici o viticultura infloritoare si o vinificatie cu traditii.
Vinul, alaturi de cereale, a figurat printre primele articole de export. Dimitrie Cantemir mentioneaza ca in secolul al XVIII-lea vinurile moldovenesti erau foarte cautate de negustorii straini. Odata cu constituirea Moldovei ca stat insasi domnitorii tarii stapinesc podgorii intinse. Primele institutii de cultivare a vitei de vie si de vinificatie au fost si manastirile Moldovei. Vinul de impartasanie presupunea inalta calitate a licorii, considerate in aceste locuri de provinienta Dumnezeiasca.
Viticultura si vinificatia la etapa actuala
Sectorul vinicol este unul dintre cele mai importante pentru Republica Moldova - producator traditional de vinuri, afirmat pe parcursul mai multor ani. Pe seama vinificatiei revine o patrime din exportul tarii si 9% din Produsul Intern Brut, in ramura sunt antrenate 25% din resursele de munca industriale. Viile moldovenesti cu suprafata totala de 147 de mii de hectare ocupa 7,4% din terenurile agricole ale republicii, constituind in acelasi timp 2,3% din totalul pe glob al spatiilor plantate cu vita-de-vie.
La momentul actual exista perspective de dezvoltare a ramurii vinicole din aspecte economico-legislativ si tehnologice.
Referitor la prima directie este stricta necesitate de reorganizare sau restructurare a relatiilor dintre viticultori si vinificatori, care astazi sunt contrarii. Astazi este nevoie de a crea o noua sistema de cooperare dintre producatorii de struguri, vinificatori si cei care comercializeaza vinurile pe pietele de Est si Vest. Experienta tarilor europene demonstreaza viabilitatea structurilor cooperatiste , care unesc intr-un singur organism viticultorii si vinificatorii. Asemenea experienta este si in Moldova si a fost bazata pe sovhoz-fabricile din a.a.1970-1980 si a aratat perspectivele si avantajele acestor formatii.
Tot la aceasta directiie se refera si intrebarile legate de sistema de impozitare a productiei alcoolice, care astazi nu este indreptata spre producatori. Cresterea in fiecare an a impozitelor la productia alcoolica stopeaza procesele de perfectionare tehnologica si dezvoltarea in intregime a intreprinderilor vinicole. Schimbarea regulilor de joc legate de exportul productiei vinicole in Federatia Rusa, face ca biznesul cu vinurile din Moldova sa fie riscant si nu permite patrunderea investitiilor de peste hotare in ramura vinicola a Moldovei.
O datorie importanta a statului fata de ramura vinicola este lupta cu falsificarea vinurilor si divinurilor, precum si vinurilor spumante. Astazi activitatea industriei vinicole ilegale aduce cheltuieli enorme statului si stopeaza in mare masura activitatea intreprinderilor vinicole legale.
Printre prioritatile si perspectivele cu caracter tehnologic pentru dezvoltarea ramurii vinicole trebuie de mentionat urmatoarele:
1. Restabilirea bazei materiei prime, sadirea soiurilor europene pretioase de struguri si obtinerea unor recolte de struguri la nivelul de 80-100 chent/ha. Aceasta va permite de a comercializa strugurii si vinul la preturi convenabile pe pietele de Vest si de Est. 
2. Urgenta reutilare tehnologica a intreprinderilor de vinificatie primara. Astazi este imposibila producerea vinurilor calitative la utilajul invechit produs in a.1970-1980. 
3. Cresterea volumelor de producere a vinurilor de calitate superioara si mai ales a vinurilor cu denumire de origine. Prioritate au vinurile rosii si cele albe cu un grad inalt de alcool (12-13 % vol.) obtinute din soiuri pure europene. 
4. Perfectionarea procedeelor tehnologice si elaborarea unor noi tehnologii de tratare a vinurilor naturale in scopul asigurarii stabilitatii garantate pe un termen indelungat (2-3 ani) a vinurilor destinate exportului. 
5. Ameliorarea produsului igienic si indicilor de securitate a productiei vinicole finite conform cerintelor internationale si asigurarea controlului calitatii la toate etapele tehnologice. 
6. Valorificarea rationala a produselor secundare vinicole in scopul micsorarii sinecostului produselor vinicole.
Realizarea acestor directii prioritare va permite dezvoltarea ramurii vinicole, care va ramine faima Republicii Moldova. 
La momentul actual prelucrarea strugurilor se efectueaza la 142 intreprinderi de vinificatie primara, amplasate geografic in 23 raioane viticole. Capacitatea totala a liniilor de prelucrare a strugurilor este de peste 2,0 mln. tone. In ultimii ani roada medie globala de struguri in Moldova este de 300-500 mii tone, fapt ce demonstreaza ca capacitatile de prelucrare sunt folosite la circa 20-25 %. Dar la unele intreprinderi de vinificatie primara in ultimii ani nu s-au prelucrat deloc struguri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viticultura si Vinificatia la Etapa Actuala.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!