Viziunea Strategica in Profesiunea de Manager. Rolul Departamentului de Resurse Umane

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In pofida prognozelor rezervate si a rapoartelor de tara putin incurajatoare in privinta progreselor economice, dezvoltarea resurselor umane din Romania se situeata la nivelul parametrilor statelor dezvoltate. Dovada stau pozitionarile tot mai frecvente ale specialistilor romani in functii de conducere la sediile centrale ale multinationalelor, interesul managementului companiilor mari pentru achizitionarea celor mai performanti angajati sau ,,vanatoarea de capete" pentru posturile cheie din firmele intrate in etape decisive de crestere. Dezvoltarea fara precedent a sistemelor de formare si specializare in domeniul resurselor umane reprezinta o forma de reactie la fel de evidenta si obiectiva a unei piete a muncii functionale. Tot mai multi tineri, dar si experti preocupati de imbunatatirea competentelor se orienteaza in zilele noastre catre programe speciale de management in resurse umane.Structurarea aplicativa a ofertelor de formare continua si a surselor informationale reflecta adaptarea rapida a furnizorilor la nevoile acute pentru dezvoltarea abilitatilor in conducerea oamenilor.
Se observa tot mai mult cat de importanta este implicarea managerului societatii in problemele legate de resurse umane, acesta fiind intr-o stransa corelare cu managerii diferitelor departamente functionale ale organizatiei.
Managementul resurselor umane sintetizeaza aspecte de baza ale domeniului si modele teoretice menite sa demonstreze eficacitatea gestiunii resurselor umane propunand solutii utile oamenilor care lucreaza intr-o companie performanta.
Managerii moderni investesc astazi din ce in ce mai mult timp si energie in intelegerea cat mai corecta a organizatiei pe care o conduc. Utilitatea acestei intelegeri este eminamente predictiva, ea se circumscrie nevoilor de schimbare, de reconstructie sau de reactie rapida si corecta la stimulii mediului extra-organizational.
Fiecare organizatie, fie ea publica sau privata, incearca sa-si defineasca strategia pentru perioada viitoare intr-o maniera periodica si sistematica. Aceasta planificare strategica ar trebui sa includa implicarea functiei R.U. la nivel strategic, ca o componenta a strategiei organizationale. In practica, planificarea strategica trebuie sa ia in considerare un mediu in permanenta schimbare si trebuie sa planifice dinainte realizarea obiectivelor sale viitoare.
Lucrarea de fata trateaza importanta strategiei elaborate de manager in obtinerea performantelor in cadrul organizatiei corelata cu rolul activ al factorului uman nelipsit din orice domeniu de activitate.
Am ales aceasta tema in ideea de a dezvolta un subiect tot mai des intalnit, acela de viziune strategica, una dintre metodele cele mai populare pentru planificarea si implementarea schimbarilor organizatiei si a culturii acesteia.
Lucrarea este structurata pe trei capitole reprezentative astfel:
Capitolul I denumit ,,Rolul strategiei in profesiune de manager" trateaza managementul ca si functie profesionala de baza, rolul managerului in cadrul organizatiei si aptitudinile necesare acestuia pentru atingerea succesului in plan profesional. In cea de-a doua parte a acestui capitol am tratat conceptul de startegie, rolul si componentele acestuia, elaborarea si etapele ei, precum si procesele de planificare si implementare a strategiei. In ultima parte a capitolului am prezentat rolul inovatiei in viziunea strategica a managerului si modul in care prefesiunea managerului si viziunea sa strategica contribuie la dezvoltarea societatii.
Capitolul II intitulat ,,Departamentul Resurse Umane" prezinta structurat in sapte subcapitole rolul si functiile managementului de resurse umane, obiectivele managementului de resurse umane, politica R.U., responsabilitatile si atributiile departamentului resurse umane, modul in care sunt organizate activitatile specifice de R.U., precum si tipurile de strategii care se pot adopta in acest domeniu.
Capitolul III poarta denumirea de ,,Viziunea strategica a managerului in cadrul S.C. Theba Product S.R.L. si trateaza in principal activitatea acestei firme. Am abordat initial o scurta prezentare a pietei constructiilor in tara noastra, pentru a face cunoscut mediul in care firma analizata isi desfasoara activitatea. Am tratat in cadrul acestui capitol activitatea firmei din prisma implicarii managerului si a factorului uman, a importantei comunicarii si implicarii resurselor umane in procesul de atingere a obiectivelor si parcurgerea pasilor in vederea obtinerii performantei pe piata. Astfel pe baza unei analize strategice a firmei, atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere al utilizarii si dezvoltarii resurselor umane am incercat sa corelez modul de conducere, viziunea si implicarea managerului in cultura organizationala.
CAPITOLUL I
ROLUL STRATEGIEI IN PROFESIUNEA DE MANAGER
1. FUNDAMENTE TEORETICE
Managementul este o functie profesionala care inseamna a conduce un grup de persoane care au de atins un obietiv comun, in conformiate cu finalitatile organizatiei din care fac parte. 
Functia manageriala are doua caracteristici proprii si anume: se exercita cu si asupra altor persoane (colegi, colaboratori, superiori ierarhic) si se invata nu numai in scoala, ci mai ales in practica.
Daca intr-o organizatie obiectivele nu sunt intotdeauna clar definite sau daca sunt definite doar la nivelul ansamblului organizatiei si nu si la nivelul fiecarui subansamblu in parte, este absolut necesar ca obiectivele sa fie explicitate intr-o maniera operationala.
Rezultatele obtinute de o organizatie depind de manager deoarece pentru atingerea unui obiectiv comun, managementul ca activitate de conducere a unui grup de persoane presupune si se bazeaza pe experienta si pe talentul managerului. Se considera ca eficienta in activitatea manageriala este determinta in mod exclusiv de calitatile personale ale managerului, experienta combinata cu perspicacitatea, originalitatea, energia, puterea de a-i convinge pe ceilalti cu usurinta, increderea in sine.
Practica ne arata ca reusita manageriala este sensibil imbunatatita atunci cand pe calitatile personale se grefeaza si cunostiinte specifice de management. Evolutia cunostintelor privitoare la management ne arata ca acest domeniu a dobandit atributele unei stiinte deoarece ne aflam in fata unui corp sistematizat de cunostiinte, metode, tehnici care utilizate in activitatea practica contribuie la cresterea eficientei activitatii unei organizatii.
Managementul strategic reprezinta acel domeniu de activitate care proiecteaza si pregateste evolutia organizatiei, actiune care este prevazuta pe termen mediu si pe termen lung.
Managementul eficient este atat o arta cat si stiinta deoarece presupune utilizarea calitatilor persoale pentru a adapta cunostiintele, metodele, tehnicile specifice la un context determinat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viziunea Strategica in Profesiunea de Manager. Rolul Departamentului de Resurse Umane.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!