Tema proiectului An universitar 2008-2009 Proiectarea unei secţii pentru fabricarea preparatelor din carne cu o capacitate de 2,8t/zi. 2. Elemente iniţiale pentru proiectare. 2. 1. Materia primă se va primi de la abatorul în incinta căruia este amplasată secţia. Se vor prezenta spaţii răcite pentru depozitare pe termen de trei zile a materiei prime în stare refrigerată. 2. 2. Profilul producţiei va fi: • Cremvurşti din carne de vită 2.8t/zi. 2. 3. Reţetele de fabricaţie şi consumurile specifice vor fi prevăzute în literatura de specialitate. Afumarea şi pasteurizarea se vor realiz... vezi detalii
CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt acele băuturi obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi sănătoase, printr-un procedeu mecanic (presare, centrifugare) sau prin difuzie şi care sunt conservate prin diferite procedee (concentrare, conservare chimică şi pasteurizare). Sucurile sunt lichide care se consumă pentru potolirea setei şi totodată au efectul de a produce o răcorire care combate senzaţia de căldură. Sunt produse la care precipitatul component îl reprezintă apa, care pentru a fi mai agreabilă şi răcoritoare se amestecă cu substa... vezi detalii
INTRODUCERE În condiţiile economiei de piaţă o deosebită importanţă în afacerile economice revine mărfii, inclusiv produselor alimentare. Mărfurile de consum, în deosebi produsele alimentare, au o deosebită importanţă socială şi economică, sunt primordial necesare pentru satisfacerea necesităţilor vitale ale omului, au impact asupra sanatăţii organismului uman şi asupra mediului ambiant. Merceologia produselor alimentare ca stiinţă tehnico-economică studiază marfa alimentară sub toate aspectele (tehnic, economic, social etc.) începând cu proiectarea (întocmirea recepturii, compoziţiei et... vezi detalii
Capitolul 1 Introducere În contextul transformărilor profunde din lumea întreagă şi sub influenţa majoră a schimbărilor datorate situaţiei financiare de pe mapamond, asigurarea calităţii produselor a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare. Organizaţiile sunt puse la încercare din ce în ce mai mult pentru a face faţă dinamicii pieţei şi a-şi păstra clienţii. Acest lucru îl pot realiza doar prin produse de calitate. Astfel calitatea a ajuns înainte mai multor priorităţi ale firmelor, iar îmbunătăţirea acesteia este obiectivul major pe care întreprinderile şi l-au fixat. În ceea ce prive... vezi detalii
Tema proiectului: Să se proiecteze instalaţia pentru o secţie de extracţie a uleiului de soia cu o capacitate de 120 t seminţe de soia în 24 de ore, umiditate 13% şi impurităţi 3%. 1.1 Data primirii temei: 1.2 Termenul de predare al proiectului Coordonatori: Ş.L dr. ing. Constantin Beju Ş.L. ing. Anca Absolvent: 2.OBIECTUL PROIECTULUI 2.1.Denumirea obiectivului proiectat Obiectivul proiectat este o secţie de extracţie a uleiului de soia având ca materie primă seminţe de soia. Prezentul proiect îşi propune să realizeze calculul tehnologic al secţiei de extracţie pentru o fabric... vezi detalii
INTRODUCERE Alimentaţia stă la baza vieţii, hrana reprezentând izvorul şi regulatorul proceselor metabolice, influenţând dezvoltarea normală a embrionului, copilului, adolescentului şi tânărului, dar şi întreţinerea adulţilor şi oamenilor în vârstă. Sănătatea şi echilibrul fiecăruia, se află în corelaţie directă cu hrana. Deprinderea unei alimentaţii adecvate, aduce, împreună cu alte elemente corecte de comportament, o viaţă sănătoasă. În ceea ce priveşte actul hrănirii, nu este important doar ce mâncăm, ci şi cât, când şi cum ne alimentăm. După cum se ştie, nu numai hrana nesănătoasă d... vezi detalii
Introducere Ritmul actual de creştere a populaţiei şi deficitul existent sub aspectul mijloacelor de trai necesare pentru hrana oamenilor, impun găsirea unor căi de sporire a productiei agricole, prin care să se poată satisface cerinţele mereu crescânde de alimente. În ţara noastra agricultura reprezintă una dintre ramurile de bază ale economiei naţionale având un rol deosebit de important pentru progresul general al ţării. Cunoştinţele stiinţifice din ultimele decenii despre cultura plantelor agricole, impun efectuarea unui control permanent al stării de aprovizionare a solurilor cu ele... vezi detalii
Inroducere Pastele făinoase reprezintă produse alimentare cu durată relativ mare de conservare, obţinute din făină de grâu bogată în gluten şi apă, cu sau fără utilizarea unor adaosuri, ca: ouă; pasta de tomate; suc de morcovi; spanac etc. [1] Utilizarea pastelor făinoase în alimentaţie se bazează pe următoarele însuşiri ce le caracterizează: [1] - valoare nutriţională ridicată, datorită umiditaţii scăzute pe care o au, conţinutului ridicat de glucide şi protide, ca şi gradul avansat de asimilare a acestor componenţi; - durabilitate la conservare,putându-se păstra timp îndelungat în con... vezi detalii
CAPITOLUL I PROIECTAREA CINEMATICĂ A CUTIEI DE VITEZE 1.1.CONSIDERAŢII GENERALE Cutiile de viteze constituie mecanismele de reglare ale lanţurilor cinematice principale cu mişcare de rotaţie la arborele principal sau rectilinie la organul de lucru. Cutiile de viteze cu reglarea discretă a turaţiilor trebuie sã asigure la ieşire o gamă de turaţii având q trepte, mişcarea de rotaţie transmiţându-se direct arborelui principal sau este transfomatã în mişcare rectilinie, continuă sau alternativã, a organului de lucru, în funcţie de destinaţia maşinii-unelte. Cele q turaţii sunt ordonate în p... vezi detalii
1.TEMA PROIECTULUI CONTROLUL PROCESULUI DE PRODUCŢIE LA OBŢINEREA VINURILOR SPUMANTE PRIN METODA “CHAMPENOISE” FOLOSIND DROJDII IMOBILIZATE ÎN CARTUŞE MILLISPARK 2.Date din literatură de specialitate privind procesul tehnologic adoptat 2.1 Scurt istoric: Apariţia vinurilor spumante în lume ,are ca ţara de origine Franta.Aici în regiunile sau centrele viticole cu vechi tradiţii,ca Ayse,Limoux,Champagne,Die,Etoile,Gaillac,Saint-Bray,Saumur,Touraine,se produce de câteva secole vinul spumant a cărei efervescenta este dată de anhidrida carbonică.Pentru prima dată în lume în anul 1544 s-a obţ... vezi detalii
1.1 CLASIFICAREA INTREPRINDERILOR DIN SECTORUL INDUSTRIALIZARII CARNII [4] Intreprinderile de industrializare a carnii sunt unitati destinate taierii si prelucrarii animalelor in vederea obtinerii atat a carnii si a grasimii ca produs principal,a preparatelor, a conservelor si semiconservelor, cat si a altor produse secundare alimentare, tehnice si furajere. Dupa capacitate si profil aceste unitati se clasifica astfel: -combinate de carne; -abatoare; -fabrici de prparate din carne; -fabrici de conserve din carne; -fabrici de semiconserve din carne; -fabrici de produse crude uscate; ... vezi detalii
INRODUCERE Problema alimentației publice este una din cele mai importante probleme ele lumii contemporane.Astăzi,mai mult ca oricînd,se vizează calitatea produselor alimentare(asigurată pe întreg fluxul tehnologic). Preparatele dn carne se situează pe locuri fruntașe in ceea ce privește necesarul energetic în rațiile alimentare,ele avînd valoare energetică crescută. În sensul spiritual carnea este considertă a fi o substanță” fluctunată” sau “învelișul necunoscultului”,ect. În sens strict materialul biologic și tehnic,prin carne se înțelege țesutul muscular al animalului tăiat,musculatu... vezi detalii
Motto “In ceea ce priveşte controlul apetitului, trebuie să păstrăm o linie de mijloc. Când corpul este prea gras nu-l putem duce. Iar cand este prea slab nu ne poate duce el pe noi”. [cf. St. Francois de Sales – episcop al Genevei] ARGUMENT Alimentaţia este un proces voluntar şi conştient, şi de aceea educabil. Această depinde de o decizie liberă a individului. De aceea, aderarea la obiceiurile alimentare mai sănătoase reclama la o convingere profundă. Alimentaţia este fără îndoială, obiceiul care influenţează cel mai mult sănătatea oamenilor. Pentru a trăi omul are nevoie de putere, f... vezi detalii
REZUMAT Mediul natural, ofera omenirii cel mai pretios dar, resursele regenerabile. Decizia de a exploata aceste resurse regenerabile apartine exclusiv fiecarui individ in parte. Trebuie sa ne dorim un climat mai sanatos, nepoluat, un mediu in care sa avem satisfactia ca tot ceea ce am creat aduce doar beneficii pentru noi ca oameni, dar si pentru mediul inconjurator. Energia este unul dintre cele mai importante concepte fizice descoperite de om. Din punct de vedere financiar, o factura la electricitate este impartita in 30-40% consum de energie iar restul de 60% constituie taxe, impozite,... vezi detalii
Justificarea alegerii temei de cercetare Micotoxinele prezente în mod natural în diverse produse alimentare constituie o problemă serioasă de siguranţă alimentară, mai ales în anumite regiuni ale globului în care condiţiile climatice sau standardele din agricultură sunt precare. Există dovezi convingătoare care arată o asociere între expunerea la aflatoxine şi cancerul primar de ficat. Micotoxinele produc pagube importante şi în zootehnie. Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO) estimează că pe plan mondial până la 25 % din culturile alimentare sunt semnificativ contaminate cu mic... vezi detalii