III TEMA SPECIALA 60 Efectul mecanic de ultrasunete aplicat pentru sporirea solubilitatii alcaloizilor purinici 60 Materiale si metode 61 Rezultate si propuneri 61 Concluzii 64 Bibliografie 65 CAP. I. MEMORIU JUSTIFICATIV I.1.Obiectivul proiectului Proiectare unei linii de obtinere a ciocolatei cu lapte, cosarata si ambalata. Capacitatea de productie: 150 kg ciocolata/24h. Profilul de productie; Sectia este proiectata in vederea obtinerii ciocolatei cu lapte. I.2. Istoria ciocolatei Istoria ciocolatei incepe o data cu descoperirea Americii, cand Cristofor Columb s-a intors di... vezi detalii
Introducere Nutriția corectă este un factor incontenstabil pentru sănatate. Majoritatea produselor alimentare utilizate în alimentație servesc drept remedii pentru tratarea și prevenirea diferitor maladii. Începînd cu anii 60, în țările dezvoltate apar unele maladii provocate de dezichilibrările de malnutriție. Studiul corelației între alimentație și sănătate a arătat că 2 dintre cele mai importante cauze de deces sunt maladiile cardiovasculare și cancerul, acestea fiind legate de caracterul alimentației. Alimentația corectă se bazează pe 3 ipoteze simple : - raportul de proteine, gluci... vezi detalii
TEMA PROIECTULUI Proiectarea unui restaurant cu specific spaniol în Poiana Braşov, cu capacitate de 60 de locuri, terasă 40 locuri şi cofetărie 30 locuri. 1. STUDIUL DOCUMENTAR 1.1 STADIUL ACTUAL AL DEZVOLTĂRII TIPULUI DE SERVICII PROIECTAT Fondată în 1895, Poiana Braşov a început prin a fi o zonă turistică pentru oraşul Braşov. Prima construcţie începută aici a fost în anul 1904. În 1906 Poiana Braşov a devenit staţiune turisticâ de ski şi doar trei ani mai târziu a avut loc prima Competiţie de Ski din România. În anul 1951 Poiana Braşov a gazduit Jocurile Internaţionale de Iarnă stude... vezi detalii
REZUMAT Pălinca sau țuica este o băutură alcoolică cu tăria de cel puțin 50% vol., obținută prin fermentarea fructelor și dublă distilare, fără adaos de zahăr, de arome sintetice, coloranți, spirt sau alte ingrediente. Aroma pălincii este cea a fructelor din care provine iar tăria din alcoolul rezultat în urma fermentării glucidelor din fructe. Tehnologia de obţinere a palincii a fost adusă pe teritoriul României de către celţi şi preluată de către daci, care după spusele lui Herodot, aveau o mare pasiune pentru petrecerile cu băutură. Tehnologia de obţinere a palincii a fost adusa pe te... vezi detalii
Capitolul I 1.1 INTRODUCERE Produsele lactate fermentate (PLF) sunt extrem de populare în întreaga lume atât datorită caracteristicilor senzoriale plăcute cât şi potenţialului pe care îl au pentru menţinerea şi chiar îmbunătaţirea sănătăţii consumatorilor. Consumul de produse lactate în general şi de produse lactate fermentate în particular a atins o nouă dimensiune în ultimii ani, datorită efectelor benefice asupra sănătăţii, efecte demonstrate de ani de cercetări nutriţionale şi medicale. Corelaţiile dintre consumul de iaurt şi kefir şi buna funcţionare a sistemelor digestive, circulat... vezi detalii
INTRODUCERE Produsele zaharoase cunoscute sub denumirea de dulciuri şi se caracterizează prin conţinut ridicat de substanţă uscată (până la 98%) alcătuită în cea mai mare parte din zahăr (zaharoză, glucoză). Ele au valoare energetică ridicată şi gust dulce nuanţat specifice fiecărui sortiment în parte. În funcţie de tehnologia aplicată şi natura materiilor prime utilizate se clasifică: - produse de caramelaj; - drajeuri; - caramele; - fondanterie; - produse gelificate; - dulciuri orientale; - produse spumoase; - ciocolată şi specialităţi de ciocolată; - produse zaharoase dietetic... vezi detalii
‘Vinul este o poezie îmbuteliată.’ Robert Louis Stevenson 1. Memoriu tehnic Vinul în existenţa umană... Din timpuri srăvechi, vinul a fost integrat în existența umană. Alături de pâine și undelemn, el face parte din triada sacră a hranei și a ritualurilor fundamentale ale omenirii. Folosirea lui este transpusă în diferite scene sculptate, gravate, desenate, pictate și este menționată încă din scrierile cele mai vechi, hieroglifă, cuneiformă etc. Istoria atestă că vinul a fost asociat momentelor fericite ca și celor de cumpănă ale vechilor popoare. În spațiul carpatic, geto-dacic, viti... vezi detalii
Introducere Descoperită cu mii de ani în urmă, berea a devenit în ziuă de astăzi un aliment foarte des consumat pentru gustul său plăcut şi răcoritor, dar mai ales că motiv de interacţiune socială, de întâlnire cu prietenii, deconectare, relaxare. Am ales această temă deoarece piața berii este una puternic fragmentată și, de altfel, foarte competitivă. De aceea, merită o atenție sporită privind analiza ofertei, dar și identificarea nevoilor și dorințelor consumatorilor. Berea poate fi definită ca o o băutură răcoritoare, spumantă, puţin alcoolizată, de culoare blondă până la brună, cu ar... vezi detalii
Obiectivul proiectat îl reprezintă o unitate de prelucrare a laptelui care fabrică băuturi lactate probiotice cu adaos de plante medicinale având caracteristicile standardelor în vigoare. Unitatea recepţionează zilnic 10 tone lapte de vacă, cu aciditate normală. Aprovizionarea cu lapte materie primă se face cu mijloace auto proprii dintr-o zonă cu raza maximă 100 km. Cantităţile de lapte prelucrate în diferite perioade ale anului sunt; - în perioada de maxim (4 luni) 48% din totalul anului; - în perioada de mediu (5 luni) 34% din totalul anului; - în perioada de minim (3 luni) 18% din... vezi detalii
Capitolul 1 Lubrifianţii 1.1. Introducere Se numeşte lubrifiant orice substanţă interpusă între două suprafeţe cu scopul de a reduce frecarea şi/sau uzura dintre ele. Comportarea lubrifiantului într-un tribosistem este foarte importantă şi de aceea se acordă o atenţie deosebită studiului şi testării acestuia în diverse condiţii. Funcţiile unui lubrifiant sunt: - reducerea frecării şi, implicit, creşterea randamentului sistemului tehnic; - prevenirea sau limitarea uzurii, aspect care are repercursiuni importante asupra durabilităţii şi mentenabilităţii sistemului; - protecţia împot... vezi detalii
Introducere Lucrarea de faţă, este o cercetare axată pe calitatea laptelui de capră şi a produselor derivate, precum şi beneficiul acestora adus organismului. Prin maturarea brânzei, ca o consecinţă a mai multor procese biochimice şi microbiologice, are loc o modificarea a componentelor laptelui. Printre acestea, cele mai importante sunt: fermentarea lactozei, proteoliza lipidelor, transformarea aminoacizilor care generează compuşi volatili. Prin urmare, ca rezultat al acestor procese, aroma brânzei şi unele procese senzoriale şi reologice pot fi deteriorate. Laptele de capră şi produsele... vezi detalii
INTRODUCERE Datorită faptului că zootehnia este un sector cu un considerabil potenţial, ocupând, prin tradiţie, un loc important în structura agriculturii româneşti, ea reprezintă un factor important al stabilităţii sociale şi al menţinerii echilibrului ecologic, fiind în acelaşi timp principala ramură productivă care asigură hrana populaţiei şi importante cantităţi de materii prime pentru industriile alimentare, dar şi nealimentare. În România, creşterea animalelor, la fel ca şi în întregul sector agricol, prezintă probleme structurale grave datorate fragmentării excesive a proprietăţii,... vezi detalii
Orasul Ungheni se afla în partea de vest a Republicii Moldova. Este întins pe o suprafata aproximativ de 16 km² cu o populatie de pîna la 40000 de locuitori. Sistemul local de canalizare este sub jurizdictia întrprinderii municipale Apa Canal . În prealabil sunt canalizate zonele cladiri cu noua ,cinci , doua etaje, zona industriala si cladirile publice. Cea mai mare parte a orasului dispune de serviciul de evacuare a apelor uzate. Reteaua de canalizare este construita din tuburi de fonta, ceramica si beton armat si este cuprinsa între diametrele de la 200-400, retelele de ape uzate or... vezi detalii
INTRODUCERE Memoriu justificativ Tema pe care am ales-o pentru a realiza această lucrare este “Prelucrarea primară strugurilor roșii într-o pensiune agroturistică, zona Oltenia” . Motivul pentru care am ales această temă, a fost acela de a scoate în evidență, pe lângă tehnologia proprie de obținere a vinului roșu, și dezvoltarea turismului viti-vinicol și al oenoturismului în această zonă, de aceea întreaga activitate se va desfășura într-o pensiune agroturistica lângă care se află crama și în care se desfășoară întreg procesul tehnologic prin care trece strugurele până devine vin. Luc... vezi detalii
INTRODUCERE In Romania, viticultura constituie un sector foarte important al agriculturii, fiind una din ocupatiile stravechi ale poporului roman, ea asigurand necesarul de struguri si vin pentru consumul intern, dar si crearea unor mari disponibilitati pentru export. In conditiile in care tara noastra este membru cu drepturi depline in Uniunea Europeana si trebuie sa faca fata concurentei cu marii producatori de vinuri din tari cu o bogata traditie viticola, viticultura Romaniei trebuie sa evolueze rapid, in sensul obtinerii de vinuri de inalta calitate, prin valorificarea maxima a potenti... vezi detalii