Lucrări de licență și disertație pentru domeniul Industria Alimentară

doc

Aspecte privind posibilitățile de modernizare a unei linii tehnologice de abatorizare a porcinelor

INTRODUCERE Porcinele ocupă un loc important în cadrul speciilor de fermă producătoare de carne datorită calităţilor biologice superioare. Astfel acestea au o prolificitate mare, viteză mare de creştere, consum mic de nutreţ combinat pe kilogram spor de creştere în greutate, procent ridicat de carne comercială în carcasă. Evoluţia şi domesticirea lui Sus scrofa şi Sus vittatus, încrucişările controlate care au debutat prin secolul 18, migraţia internaţională a raselor ameliorate de porcine, sunt principalele aspecte ce au permis ca astăzi să existe, pe glob, peste 330 de rase. Din această... vezi detalii

docx

Controlul menținerii calității materiei prime într-o unitate de tip supermarket, privind activitatea de valorificare a produselor prin vitrină asistată

SELGROS este o companie de autoservire a comertului cu ridicata ( ,,Cash & Carry"), care ofera clientilor produse comerciale alimentare si nealimentare la preturi ieftine en-gros in Germania, Polonia, Romania si Rusia Acest concept este reflectat in numele companiei SELbstbedienungs- GROSshandel ( SELGROS ), care transporta operatiunile din Germania si toate cash and carry ale pieteleor din strainatate. Produsele variaza, dar, de asemenea,ne adaptatam la, serviciile publice, nevoile restaurantelor, chioscurilor, comerciantilor cu amanuntul si altor profesionisti. Prin urmare, puternicul Cas... vezi detalii

doc

Influența Procesării asupra Calității unor Produse de Origine Animală

Introducere Dintre toate produsele, ce constituie alimente pentru om, produsele de origine animală se situează pe primul plan, atât datorită conţinutului ridicat de substanţe nutritive (proteine, grăsimi, vitamine, săruri minerale). Salubritatea alimentelor de origine animală impune ca operaţiunile de prelucrare, conservare, transport şi desfacere să se desfăşoare în cele mai severe condiţii igienice. Graţie asigurării şi respectării normelor sanitare veterinare, consumatorul este asigurat atât de faptul că produsele nu-i dăunează sănătăţii, fiind libere de orice noxă fizică, chimică şi ... vezi detalii

doc

Principalele aspecte legate de sucurile naturale de fructe - compoziția fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatură și liniile aferente

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatura şi liniile aferente. În ultimul timp, sucurile de fructe au căpătat o largă utilizare, putându-se vorbi de o terapie prin sucuri de fructe în cele mai diverse afecţiuni. Lipsa totală a unei vitamine este gravă, dar mai rar întâlnită. De cele mai multe ori, apare o lipsă parţială a vitaminelor, iar tulburările metabolice în acest caz sunt mai puţin grave. Excesul de vitamine poate duce la hipervitaminoze, care se manifestă,... vezi detalii

pdf

Consumul Laptelui și Produselor Lactate și Implicațiile în Alimentația Omului

INTRODUCERE Etimologic denumirea igienei deriva de la numele zeitei Hygeia, care în mitologia greaca simboliza divinitatea protectoare a sanatatii. În abordarea logica a obiectivelor domeniului de studiu al igienei veterinare trebuie sa se aiba în vedere: conceptia moderna privind controlul bolilor la animale; extinderea notiunii de boala; cerintele consumatorilor materializate în sistemul de calitate totala integrata, de la "ferma la farfurie"; cerintele relatiilor comerciale internationale; necesitatea extinderii cunoasterii în igiena veterinara; integrarea în sistemul calitatii si impl... vezi detalii

docx

Sistem de transport pentru o linie tehnologică de prelucrat fasolea

- Materiale grafice 1.1 Conservarea produselor horticole prin pasteurizare şi termos-terilizare Pasteurizarea şi termosterilizarea sunt tratamente termice aplicate conservelor de legume şi fructe ambalate sau neambalate cu scopul distru-gerii florei microbiene existente sub formă vegetativă sau sporulată. Durata tratamentelor termice este influenţată de o serie de factori, din care mai importanţi sunt: - compoziţia chimică, şi în special pH-ul afectează termorezistenţa diferitelor microorganisme. Produsele cu pH > 4,6 necesită aplicarea unor temperaturi de peste 100°C, regimul termic fii... vezi detalii

doc

Aspecte Tehnologice ale Fabricării Cașcavalului cu Măsline

CAPITOLUL I INTRODUCERE Această lucrare se adresează atât celor care sunt consumatori de produse lactate, cât şi celor care nu consumă aceste produse din diferite motive. Înainte de cumpărarea unui produs alimentar, este necesar să ne documentăm în ceea ce priveşte compoziţia, provenienţa, calitatea, precum şi alte aspecte care să ne convingă că produsul merită şi nu ne pune sănătatea în pericol. Piaţa produselor alimentare este în continuă creştere, înnoire, divesificare datorită satisfacerii ncesităţilor şi dorinţelor consumatorilor. În ultima perioadă a avut loc o explozie sortiment... vezi detalii

doc

Analiza Nitraților și Nitriților

ANALIZA NITRAȚILOR ȘI NITRIȚILOR DIN CARNE ȘI PREPARATE DIN CARNE Lucrarea de diplomă este structurată în două părți distincte: un studiu bibliografic și contribuții personale. Scopul lucrării a fost stabilirea prezenței nitraților și nitriților în preparatele din carne de pe piață și evoluția acestora pe parcursul a 15 zile de depozitare într-un produs din carne. Nitrați și nitriți fac parte din circuitul azotului în natură. Prezența acestora în elementele de mediu: apă, sol și alimente se datorează proceselor biologice care se desfășoară în sol și a intervenției activității umane atun... vezi detalii

doc, docx

Valoarea nutritivă și mecanisme de asimilare a proteinelor oului de găină

Introducere Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substanţe organice şi anorganice. Acest amestec conţine substanţe necesare organismului uman, dar şi substanţe indiferente şi chiar substanţe antinutriţionale. După rolul pe care il au in metabolism, substanţele utile din alimente, necesare organismului omenesc (trofinele), se impart in mai multe grupe: - substanţe cu rol energetic, care prin oxidare in organism furnizează energie calorică necesară proceselor vitale şi cheltuielilor energetice datorate activităţii profesionale. Astfel de substanţe sunt, in principal, li... vezi detalii

doc

Materii Prime și Auxiliare Folosite în Panificație

Încă din cele mai vechi timpuri, pâinea a constituit partea principală din hrana oricărei persoane. Pâinea este unul dintre cele mai necesare alimente, dintre cele mai hrănitoare şi căutate, puţine sunt regiunile de pe Glob în care pâinea să nu fie cunoscută. Astăzi pâinea a devenit un aliment atât de obişnuit, încât atunci când se taie o bucăţică de pâine, nimeni nu-şi pune întrebări în legătură cu istoria ei, cu procesul ei de fabricaţie. Un mare învăţat rus K.A.Timiriazev spunea: ”Se ştie că de multe ori noi nu acordăm nici o atenţie celor mai remarcabile lucruri, numai prin faptul că ... vezi detalii

doc

Studiu privind obținerea unor semiconserve din pește la SC Tazz Trade SRL

În alimentatia umana pestele detine o pondere însemnata, el asigurând 12  15 % din totalul proteinelor consumate. Carnea de peste prezinta calitati organoleptice deosebite si o înalta valoare nutritiva, conferita de continuturile ridicate de proteine complete, de lipide cu grad mare de nesaturare, de vitamine, lipo si hidrosolubile si de saruri minerale importante. Valoarea nutritiva completa a pestelui poate fi sugerata de afirmatia lui Mc Leod conform careia Omul poate trai numai cu peste. În comparatie cu carnea de bovina, carnea de peste prezinta o digestibilitate proteica foar... vezi detalii

doc

Linie Tehnologică pentru Fabricarea Zacuscăi cu Ciuperci

CAP.1 TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o linie tehnologică pentru fabricarea zacuscăi cu ciuperci cu o capacitate de 2000 kg materie primă/zi CAP.2 OBIECTIVUL PROIECTULUI 2.1 Denumirea obiectivului proiectat Obiectivul proiectat îl reprezintă o linie tehnologică pentru obţinerea conservelor de zacuscă cu ciuperci. 2.2 Capacitatea de producţie Linia tehnologică are o capacitate de producţie de 2000 kg materie primă /zi 2.3 Profilul de producţie pe sortimente sau grupe de sortimente Linia tehnologică este proiectată pentru a produce conserve de zacuscă cu ciuperci. 2.4 Justificarea ... vezi detalii

doc

Măcinarea Cerealelor

1. SCURT ISTORIC De-a lungul timpului, de la prima revoluţie alimentară, cerealele au avut şi au un rol capital în hrana omului. Astfel, încǎ din paleolitic, în urmă cu 800 000 de ani, hrana vegetală se asigura prin culegerea accidentală de fructe, rădăcini şi seminţe de plante, consumate ca atare. Destul de târziu, în mezolitic (12 000 î.e.n.), omul începe să selecteze speciile de plante pentru consum şi să le sfărâme prin tehnici primitivă. Primele mori cu pietre apar în neolitic (3000 î.e.n.), inițial antrenate de forța braţelor, apoi cu animale. Simultan se trece de la consumul de boab... vezi detalii

doc

Procesarea Minimală a Fructelor

INTRODUCERE Calitatea şi siguranţa produselor alimentare au devenit un drept al consumatorilor, cu efecte directe asupra calităţii vieţii, iar problematica axată pe calitatea şi siguranţa produselor alimentare se află în centrul atenţiei organismelor constituite pentru apărarea intereselor consumatorilor. Consumatorii cer din ce în ce mai mult produse alimentare de origine vegetală gata de folosit şi gata de consum, de calitatea celor proaspete şi conţinând numai ingrediente naturale (Lund, 1989), devenind din ce în ce mai informaţi şi conştienţi de aspectele igienice ale vieţii şi alime... vezi detalii

doc

Proiectarea unei Pensiuni Agroturistice Situată în Stațiunea Durău

TEMA PROIECTULUI Proiectarea unei pensiuni agroturistice situată în staţiunea Durău, Judeţul Neamţ, dotată cu: - Spaţii de cazare cu o capacitate de 50 de locruri - Restaurant cu o capacitate de 50 de locuri Denumirea pensiunii: „ARIN” 1. STUDIU DOCUMENTAR 1.1 Prezentarea staţiunii Durău La 6.6 km S-V de comuna Ceahlău, la poalele faimosului masiv Ceahlău (1907 m), în mijlocul unei poieni locuită din timpul străvechi de păstori şi sihastri, situată la altitudine de 800 m, se întinde staţiunea climaterică Durău. Tradiţiile turistice vin din sec. 18, de aici pornind două importante t... vezi detalii

Hopa sus!