Abordari Teoretice ale Managementului Riscului - Notiuni Introductive in Teoria Riscurilor

Extras din licenta Cum descarc?

1.1. Definirea notiunii de risc in diferite acceptiuni
Riscul- Nimic mai simplu si in acelasi timp ceva mai complex de identificat si mai ales de controlat. Din zorii istoriei, riscurile au constituit una dintre cele mai mari si fascinante provocari pentru umanitate datorita omniprezentei acestuia in toate domeniile de activitate.
Ce este riscul?
Exista multe definitii ale riscului; acestea depind de specificitatea aplicarii si de contextele situationale.
O formulare larg acceptata spune ca riscul este "un pericol probabil asociat actiunii unui decident"; actiunea este intotdeauna necesara, fie pentru a infrunta riscul, fie pentru a-l indeparta sau diminua.
Dictionarul explicativ al limbii romane il defineste ca fiind ,,posibilitate de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz sau de suportat o paguba; pericol posibil" iar a risca inseamna fie ,,a(-si) pune in primejdie viata, onoarea etc., a (se) expune unui pericol posibil", fie ,,a participa la o actiune nesigura, a actiona la noroc", dar si ,,a cuteza, a indrazni, a se incumeta".
Definitia riscului a fost initial preluata din campul teoriilor economice riscul fiind vazut ca produsul dintre marimea pierderilor asteptate si probalitatea de aparitie a acestora.Asadar riscul apare asociat deciziilor rationale. O decizie rationala presupune o definire cantitativa clara a riscului, astfel incat acesta sa poata fi adecvat evaluat, impreuna cu costurile si beneficiile asociate, in cadrul actului de alegere. 
In acceptiunea teoriei clasice a deciziei, acesta este identificat drept un element
incert dar posibil ce apare permanent in procesul activitatilor socio-umane, ale carui efecte sunt pagubitoare si ireversibile.Societatile de asigurari considera acest element drept "hazardul sau posibilitatea de a pierde".In cadrul teoriilor statistice "riscul reflecta variatiile distribuirii rezultatelor posibile, probabilitatea si valorile lor subiective".
Din punct de vedere militar,riscul reprezinta posibilitatea manifestarii unui eveniment nedorit, a unui incident sau a unei situatii defavorabile, in viitorul apropiat sau indepartat, cu impact si consecinte nedorite sau periculoase pentru succesul misiunii, pentru viata si siguranta combatantilor, a populatiei civile sau a mediului inconjurator.
"Riscul este incertitudinea cu privire la o pierdere" : in aceasta abordare termenul de pierdere putand avea fie semnificatia obtinerii unui rezultat negativ, fie semnificatia obtinerii unui rezultat efectiv pozitiv, dar inferior celui asteptat;
"Riscul poate fi definit ca posibilitatea ca pierderile sa fie mai mari decat se asteapta" ;
"Riscul reprezinta incertitudinea cu privire la producerea unei pagube" ;
"Riscul este acea situatie in care exista posibilitatea unei devieri potrivnice rezultatului sperat" 
1.2. Riscul si incertitudinea
Incertitudinea si riscul au o istorie relativ scurta in teoria economica, desi inca din 1738, un fizician, Daniel Bernoulli, a relevant legatura dintre risc si utilitate anticipata. Presupunerea lui Bernoulli privind principiul utilitatii marginale descrescande implica faptul ca intr-un joc de noroc cresterea utilitatii generata de castig ar putea fi mai mica decat scaderea utilitatii generata de pierdere. Prin urmare, asumarea riscului ar fi irationala. Astfel, problema alegerii in conditii de risc si incertitudine a fost privita cu suspiciune, sau, cel putin, a fost plasata in afara domeniului teoriei economice care presupunea existenta unor indivizi rationali.
Ideea potrivit careia riscul si incertitudinea pot fi relevante pentru analiza economica a fost sugerata in anul 1921 de Frank H. Knight in lucrarea Risc, Incertitudine si Profit 
Dupa Knight si alti economisti intre care Hicks, Keynes, Kalecky, Stigler sau Lange au inceput sa tina cont de aceste concepte. Practic, ei au apelat la risc si incertitudine pentru a explica profitul, deciziile de investitii cererea pentru active lichide, finantarea, marimea si structura firmelor, flexibilitatea productiei sau deciziile cu privire la stocuri, etc.
Inovatii teoretice ulterioare dezvolta un cadru riguros pentru interpretarea probabilitatilor subiective In acest cadru, opiniile producatorilor si ale consumatorilor pot fi sistematizate in termenii probabilitatilor. Se considera ca la rezultatele posibile ale deciziilor pot fi asociate in mod riguros probabilitati subiective, astfel incat orice situatie de incertitudine in sensul abordarilor timpurii se transforma intr-o alegere in conditii de risc. Abordarea actuala in economie pare sa fi renuntat la clarificarea distinctiei dintre risc si incertitudine si se concentreaza pe modelarea comportamentului agentilor economici (producatori si consumatori) si a comportamentului pietelor.


Fisiere in arhiva (3):

  • Abordari Teoretice ale Managementului Riscului - Notiuni Introductive in Teoria Riscurilor
    • Cap. 3 din licenta.docx
    • Cap.1 din licenta.doc
    • Cap.2 din licenta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!