Acid glutamic - tehnologie de obținere

Licență
9/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 127 în total
Cuvinte : 20745
Mărime: 2.20MB (arhivat)
Publicat de: Ioan Ionescu
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. TEMA DE PROIECTARE 3
  2. CAPITOLUL I MEMORIUL TEHNIC 4
  3. CAPITOLUL II TEHNOLOGIA DE FABRICAȚIE 6
  4. II.1. Aspecte generale privind aminoacizii 7
  5. II.2. Prezentarea produsului 10
  6. II.3. Proprietăţile acidului glutamic 12
  7. II.4. Utilizarile acidului glutamic 16
  8. II.5. Variante tehnologice 16
  9. II.6. Alegerea variantei optime 19
  10. II.7. Descrierea procesului tehnologic adoptat 19
  11. II.7.1. Pregatirea mediului de cultură 21
  12. II.7.2. Sterilizarea mediului de cultură 21
  13. II.7.3. Sterilizarea aerului 23
  14. II.7.4. Fermentaţia 25
  15. II.7.5. Filtrarea lichidului de biosinteză 27
  16. II.7.6. Cristalizarea 29
  17. II.7.7. Dizolvarea 29
  18. II.7.8. Uscarea 29
  19. II.8. Materii prime, intermediare şi auxiliare 29
  20. II.9. Mecanismul de biosinteză al acidului glutamic 38
  21. II.9.1. Cinetica proceselor de fermentaţie discontinuă 39
  22. II.9.2. Aspecte termodinamice ale proceselor fermentative 42
  23. II.10. Bilanţuri de materiale 45
  24. CAPITOLUL III PROIECTAREA BIOREACTORULUI 57
  25. III.1. Alegerea materialului de construcție și probleme de coroziune 58
  26. III.2. Dimensionarea bioreactorului 58
  27. III.2.1. Calcule de rezistență mecanică 61
  28. III.2.2. Dimensionarea mantalei 62
  29. III.3. Dimensionarea și verificarea suprafeței de transfer termic 63
  30. III.3.1. Bilanț termic 63
  31. III.3.2. Verificarea suprafeței de transfer de căldură 65
  32. III.3.3. Determinarea grosimii izolației termice 72
  33. III.4. Consumul de energie la amestecare 76
  34. III.4.1. Calculul de rezistență al arborelui agitatorului 79
  35. III.4.2. Dimensionare barbotor 79
  36. III.5. Racorduri 82
  37. III.6. Suporturi 85
  38. CAPITOLUL IV CONTROLUL FABRICAȚIEI 90
  39. IV.1. Controlul, reglarea şi automatizarea procesului tehnologic 91
  40. IV.2. Controlul de calitate 100
  41. IV.2.1. Metode de analiză ale materiilor prime şi intermediare 100
  42. IV.2.2. Metode de analiza a produsului finit 109
  43. CAPITOLUL V PRODUSE SECUNDARE. DEȘEURI DE FABRICAȚIE. EPURAREA APELOR REZIDUALE 111
  44. CAPITOLUL VI TRANSPORT, AMBALARE, DEPOZITARE 114
  45. CAPITOLUL VII UTILITĂȚI 118
  46. CAPITOLUL VIII TEHNICA SECURITĂȚII ȘI IGIENA MUNCII. MĂSURI P.S.I 121
  47. BIBLIOGRAFIE: 126

Extras din licență

TEMA DE PROIECTARE

Să se proiecteze instalația pentru obținerea acidului glutamic cu o productivitate de 34 t/an.

CAPITOLUL I

MEMORIUL TEHNIC

Memoriu tehnic

În cadrul acestei lucrări s-a prezentat tehnologia obținerii acidului glutamic din surse de carbon, surse de azot, minerale și vitamine pentru dezvoltarea corespunzătoare a microorganismului producător, M. glutamicus.

În capitolul II s-a descris tehnologia de fabricaţie. Astfel, s-a prezentat produsul și domeniile de utilizare, s-au enumerat pricipalele variante tehnologice, iar din acestea s-a ales varianta optimă argumentată de avantajele pe care le prezintă în comparație cu celelalte. Procesul tehnologic a fost descris în detaliu, s-au specificat materiile prime, intermediare și auxiliare; s-au prezentat: mecanismul, cinetica și termodinamica reacţiilor biochimice, s-a făcut bilanţul de materiale și s-au determinat consumurile specifice.

În capitolul III s-a proiectat bioreactorul pentru obținerea acidului glutamic.

În capitolul IV s-au prezentat elementele de automatizare şi de realizare a controlului procesului tehnologic pentru buna funcţionare a instalaţiei.

Capitolul V descrie valorificarea produselor secundare rezultate din procesul de obținere a acidului glutamic, cât și deșeurile de fabricație. Tot în acest capitol sunt prezentate și metodele de epurare a apelor reziduale dar și a gazelor rezultate din proces.

În capitolul VI sunt prezentate condițiile de ambalare, depozitare și de transport ale materiilor prime, intermediare și auxiliare dar și cele pentru produsul finit.

Capitolul VII conține utilitățile care sunt folosite în procesul de obținerii acidului glutamic.

Capitolul VIII cuprinde norme de protecție a muncii și P.S.I. care trebuiesc respectate pentru buna desfăsurare a procesului tehnologic de obținere a acidului glutamic.

În anexe sunt atașate 2 planșe cuprinzând schema tehnologică de obținere a acidului glutamic și bioreactorul.

CAPITOLUL II

TEHNOLOGIA DE FABRICAȚIE

II.1. Aspecte generale privind aminoacizii

Aminoacizii sunt acizi carboxilici în structura cărora intra una sau mai multe grupări amino, de asemenea, aminoacizii intră şi în structura proteinelor, ei fiind unitatea structurală şi fundamentală a acestora. Hidroliza acidă a proteinelor conduce la compuşi organici simpli cu masă moleculară mică, numiţi α-aminoacizi. Aceştia conţin cel puţin o grupare carboxil şi o grupare α-amino, deosebindu-se prin structura radicalilor R sau a catenelor laterale. [1]

Producţia industrială a aminoacizilor, prin tehnologii de biosinteză, a început odata cu descoperirea, de către Kinoshita şi Colab în anul 1957, a microorganismului Micrococcus glutamicus, un eficient producător de acid glutamic.

În prezent, prin tehnologii de biosinteză, se obţine un mare număr de aminoacizi, iar elucidarea mecanismului de biosinteză a permis ridicarea randamentelor în fazele de fermentaţie şi optimizarea lor. Tehnicile utilizate în producţia aminoacizilor au fost extinse şi la obţinerea acizilor nucleici. [2]

Se deosebesc trei tipuri de aminoacizi:

- aminoacizi naturali – aceştia se găsesc în natură în stare liberă însa în cantităţi relativ mici;

- aminoacizi fundamentali – sunt 20 de aminoacizi fundamentali, ei intra în compoziţia proteinelor, combinându-se la infinit între ei prin legaturi amidice;

- aminoacizi esenţiali – sunt 9 aminoacizi esenţiali, deoarece organismele animalelor nu pot sintetiza toţi cei 20 de aminoacizi fundamentali la fel ca şi plantele, cei esenţiali trebuie preluaţi din hrană.

Prin hidroliza proteinelor în prezența de acid sulfuric concentrate și în prezenta căldurii se evidențiază prezența în compoziția acestora a celor 20 de aminoacizi fundamentali. [1]

Bibliografie

1. C. Şoldea, A. Chichirău, Elemente de biochimie, Ed. Corson, Iaşi, 1999

2. C. Oniscu, Tehnologia produselor de biosinteză, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1978

3. E. Soru, Biochimie medicală, vol. I, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1959

4. C. Banu, Aplicații ale aditivilor și ingredientelor în industria alimentară, Ed. ASAB, București, 2010

5. I. F. Dumitru, Biochimie, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1980

6. E. Felszeghy, A. Abraham, Biochimie, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1972

7. C. D. Neniţescu, Chimie organică, (vol. I), Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1980

8. D. Caşcaval, C. Oniscu, A. I. Galaction, Inginerie biochimică şi biotehnologie. 2. Bioreactoare, Ed. IntelGlobal, Iaşi, 2002

9. C. Oniscu, D. Caşcaval, Inginerie biochimică şi biotehnologie. 1. Ingineria proceselor biotehnologice, Ed. IntelGlobal, Iaşi, 2002

10. D. Caşcaval, C. Oniscu, A. I. Galaction, Inginerie biochimică şi biotehnologie. 3. Procese de separare, Ed. Performantica, Iaşi, 2004

11. I. Şt. Bontaş, Microbiologie industriala, Lit. U.T.I., 1996

12. E. Horoba, E. Mureșan, Gh. Cristian, Reactoare în industria chimică organică – Îndrumar de proiectare, Ed. Politehnium, Iași, 2009

13. S.Curteanu, S. Ungureanu, Automatizări în industria chimică, Lit. U.T.I. Iaşi, 2000

14. V. Magearu, Controlul analitic al proceselor biotehnologice, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1992

15. STAS SR9-A1

16. STAS 2710-70

17. STAS 5698-87

18. STAS 339-80

19. STAS 97-80

20. STAS 3682-80

21. STAS 6536-87

22. M. Aluaș, S. Simon, Metode experimentale avansate pentru studiul și analiza bio-nano-sistemelor, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2012

23. D. Șuteu, A. Blaga, Biotehnologii în protecția mediului, Ed. Performantică, Iași, 2011

24. Materials Safety Data Sheets – Catalog Sigma-Aldrids

25. R. Tudose, A. Moise, Fenomene de Transfer și Utilaje Specifice în Industria Chimică – Îndrumar de Proiectare, Institutul Politehnic, Iași, 1990

Preview document

Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 1
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 2
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 3
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 4
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 5
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 6
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 7
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 8
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 9
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 10
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 11
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 12
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 13
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 14
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 15
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 16
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 17
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 18
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 19
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 20
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 21
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 22
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 23
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 24
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 25
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 26
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 27
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 28
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 29
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 30
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 31
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 32
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 33
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 34
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 35
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 36
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 37
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 38
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 39
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 40
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 41
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 42
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 43
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 44
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 45
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 46
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 47
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 48
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 49
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 50
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 51
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 52
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 53
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 54
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 55
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 56
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 57
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 58
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 59
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 60
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 61
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 62
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 63
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 64
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 65
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 66
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 67
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 68
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 69
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 70
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 71
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 72
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 73
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 74
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 75
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 76
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 77
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 78
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 79
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 80
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 81
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 82
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 83
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 84
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 85
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 86
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 87
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 88
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 89
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 90
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 91
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 92
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 93
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 94
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 95
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 96
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 97
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 98
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 99
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 100
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 101
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 102
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 103
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 104
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 105
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 106
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 107
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 108
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 109
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 110
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 111
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 112
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 113
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 114
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 115
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 116
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 117
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 118
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 119
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 120
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 121
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 122
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 123
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 124
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 125
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 126
Acid glutamic - tehnologie de obținere - Pagina 127

Conținut arhivă zip

  • Acid Glutamic - Tehnologie de Obtinere.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia fabricației acidului glutamic

Cap II Tehnologia de fabricatie II.1. Domenii de utilizare si proprietatile Produsului Aspecte generale privind aminoacizii Aminoacizii sunt...

Acid lactic

1.Generalităţi Acidul lactic (denumire standard IUPAC: acid 2-hidroxipropanoic), este cunoscut popular şi ca „acid laptic”. [1] Acesta este un...

Analize de coloranți organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Structura benzenului și starea aromatică

IV. REACTII DE ADITIE ALE BENZENULUI. 1) Benzenul aditioneaza sase atomi de hidrogen, în prezenta catalizatorilor de hidrogenare, dând...

Te-ar putea interesa și

Obținerea lizinei

In cadrul acestui proiect s-a prezentat procesul biotehnologic de obtinere a lizinei si s-a dimensionat bioreactorul necesar pentru obtinerea...

Acidul glutamic

Capitolul I Memoriu tehnic Aminoacizii sunt combinaţii organice care conţin în moleculă una sau mai multe grupări amino şi carboxilice....

Tehnologia de obținere a acidului glutamic

CAPITOLUL I. MEMORIU TEHNIC În cadrul acestui proiect s-a prezentat tehnologia obținerii acidului glutamic din surse de carbon, surse de azot,...

Gestiunea unui Magazin Alimentar

Gestiune - Administrare a bunurilor materiale ale unei întreprinderi sau ale unei instituţii - Ansamblu de operaţii privind primirea, păstrarea...

Afumături din carne de porc

Introducere Valori nutritive 100 de grame Energie 1,013 kJ (242 kcal) Grasimi 13.92 g Gr. saturate 5.230 g Gr. monounsaturate 6.190 g Gr....

Tehnologia de obținere a streptomicinei

Capitolul I. Memoriul tehnic In acest proiect s-a prezentat tehnologia obtinerii Streptomicinei din surse de carbon, surse de azot, minerale si...

Tehnologia fabricației acidului glutamic

Cap II Tehnologia de fabricatie II.1. Domenii de utilizare si proprietatile Produsului Aspecte generale privind aminoacizii Aminoacizii sunt...

Evaluarea Calității Produsului Brânză Topită

Introducere Fabricarea brânzeturilor topite a început în anul 1911 în Elveţia, folosindu-se ca materie primã brânza Emmental, care prezintã mici...

Ai nevoie de altceva?