Acid Glutamic - Tehnologie de Obtinere

Cuprins licenta Cum descarc?

TEMA DE PROIECTARE 3
CAPITOLUL I MEMORIUL TEHNIC 4
CAPITOLUL II TEHNOLOGIA DE FABRICATIE 6
II.1. Aspecte generale privind aminoacizii 7
II.2. Prezentarea produsului 10
II.3. Proprietatile acidului glutamic 12
II.4. Utilizarile acidului glutamic 16
II.5. Variante tehnologice 16
II.6. Alegerea variantei optime 19
II.7. Descrierea procesului tehnologic adoptat 19
II.7.1. Pregatirea mediului de cultura 21
II.7.2. Sterilizarea mediului de cultura 21
II.7.3. Sterilizarea aerului 23
II.7.4. Fermentatia 25
II.7.5. Filtrarea lichidului de biosinteza 27
II.7.6. Cristalizarea 29
II.7.7. Dizolvarea 29
II.7.8. Uscarea 29
II.8. Materii prime, intermediare si auxiliare 29
II.9. Mecanismul de biosinteza al acidului glutamic 38
II.9.1. Cinetica proceselor de fermentatie discontinua 39
II.9.2. Aspecte termodinamice ale proceselor fermentative 42
II.10. Bilanturi de materiale 45
CAPITOLUL III PROIECTAREA BIOREACTORULUI 57
III.1. Alegerea materialului de constructie si probleme de coroziune 58
III.2. Dimensionarea bioreactorului 58
III.2.1. Calcule de rezistenta mecanica 61
III.2.2. Dimensionarea mantalei 62
III.3. Dimensionarea si verificarea suprafetei de transfer termic 63
III.3.1. Bilant termic 63
III.3.2. Verificarea suprafetei de transfer de caldura 65
III.3.3. Determinarea grosimii izolatiei termice 72
III.4. Consumul de energie la amestecare 76
III.4.1. Calculul de rezistenta al arborelui agitatorului 79
III.4.2. Dimensionare barbotor 79
III.5. Racorduri 82
III.6. Suporturi 85
CAPITOLUL IV CONTROLUL FABRICATIEI 90
IV.1. Controlul, reglarea si automatizarea procesului tehnologic 91
IV.2. Controlul de calitate 100
IV.2.1. Metode de analiza ale materiilor prime si intermediare 100
IV.2.2. Metode de analiza a produsului finit 109
CAPITOLUL V PRODUSE SECUNDARE. DESEURI DE FABRICATIE. EPURAREA APELOR REZIDUALE 111
CAPITOLUL VI TRANSPORT, AMBALARE, DEPOZITARE 114
CAPITOLUL VII UTILITATI 118
CAPITOLUL VIII TEHNICA SECURITATII SI IGIENA MUNCII. MASURI P.S.I 121
BIBLIOGRAFIE: 126


Extras din licenta Cum descarc?

TEMA DE PROIECTARE
Sa se proiecteze instalatia pentru obtinerea acidului glutamic cu o productivitate de 34 t/an.
CAPITOLUL I
MEMORIUL TEHNIC
Memoriu tehnic
In cadrul acestei lucrari s-a prezentat tehnologia obtinerii acidului glutamic din surse de carbon, surse de azot, minerale si vitamine pentru dezvoltarea corespunzatoare a microorganismului producator, M. glutamicus.
In capitolul II s-a descris tehnologia de fabricatie. Astfel, s-a prezentat produsul si domeniile de utilizare, s-au enumerat pricipalele variante tehnologice, iar din acestea s-a ales varianta optima argumentata de avantajele pe care le prezinta in comparatie cu celelalte. Procesul tehnologic a fost descris in detaliu, s-au specificat materiile prime, intermediare si auxiliare; s-au prezentat: mecanismul, cinetica si termodinamica reactiilor biochimice, s-a facut bilantul de materiale si s-au determinat consumurile specifice.
In capitolul III s-a proiectat bioreactorul pentru obtinerea acidului glutamic. 
In capitolul IV s-au prezentat elementele de automatizare si de realizare a controlului procesului tehnologic pentru buna functionare a instalatiei.
Capitolul V descrie valorificarea produselor secundare rezultate din procesul de obtinere a acidului glutamic, cat si deseurile de fabricatie. Tot in acest capitol sunt prezentate si metodele de epurare a apelor reziduale dar si a gazelor rezultate din proces.
In capitolul VI sunt prezentate conditiile de ambalare, depozitare si de transport ale materiilor prime, intermediare si auxiliare dar si cele pentru produsul finit.
Capitolul VII contine utilitatile care sunt folosite in procesul de obtinerii acidului glutamic.
Capitolul VIII cuprinde norme de protectie a muncii si P.S.I. care trebuiesc respectate pentru buna desfasurare a procesului tehnologic de obtinere a acidului glutamic.
In anexe sunt atasate 2 planse cuprinzand schema tehnologica de obtinere a acidului glutamic si bioreactorul. 
CAPITOLUL II
TEHNOLOGIA DE FABRICATIE
II.1. Aspecte generale privind aminoacizii
Aminoacizii sunt acizi carboxilici in structura carora intra una sau mai multe grupari amino, de asemenea, aminoacizii intra si in structura proteinelor, ei fiind unitatea structurala si fundamentala a acestora. Hidroliza acida a proteinelor conduce la compusi organici simpli cu masa moleculara mica, numiti ?-aminoacizi. Acestia contin cel putin o grupare carboxil si o grupare ?-amino, deosebindu-se prin structura radicalilor R sau a catenelor laterale. [1]
Productia industriala a aminoacizilor, prin tehnologii de biosinteza, a inceput odata cu descoperirea, de catre Kinoshita si Colab in anul 1957, a microorganismului Micrococcus glutamicus, un eficient producator de acid glutamic.
In prezent, prin tehnologii de biosinteza, se obtine un mare numar de aminoacizi, iar elucidarea mecanismului de biosinteza a permis ridicarea randamentelor in fazele de fermentatie si optimizarea lor. Tehnicile utilizate in productia aminoacizilor au fost extinse si la obtinerea acizilor nucleici. [2]
Se deosebesc trei tipuri de aminoacizi:
- aminoacizi naturali - acestia se gasesc in natura in stare libera insa in cantitati relativ mici;
- aminoacizi fundamentali - sunt 20 de aminoacizi fundamentali, ei intra in compozitia proteinelor, combinandu-se la infinit intre ei prin legaturi amidice;
- aminoacizi esentiali - sunt 9 aminoacizi esentiali, deoarece organismele animalelor nu pot sintetiza toti cei 20 de aminoacizi fundamentali la fel ca si plantele, cei esentiali trebuie preluati din hrana.
Prin hidroliza proteinelor in prezenta de acid sulfuric concentrate si in prezenta caldurii se evidentiaza prezenta in compozitia acestora a celor 20 de aminoacizi fundamentali. [1]


Fisiere in arhiva (1):

  • Acid Glutamic - Tehnologie de Obtinere.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. C. Soldea, A. Chichirau, Elemente de biochimie, Ed. Corson, Iasi, 1999
2. C. Oniscu, Tehnologia produselor de biosinteza, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1978
3. E. Soru, Biochimie medicala, vol. I, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1959
4. C. Banu, Aplicatii ale aditivilor si ingredientelor in industria alimentara, Ed. ASAB, Bucuresti, 2010
5. I. F. Dumitru, Biochimie, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980
6. E. Felszeghy, A. Abraham, Biochimie, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972
7. C. D. Nenitescu, Chimie organica, (vol. I), Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980
8. D. Cascaval, C. Oniscu, A. I. Galaction, Inginerie biochimica si biotehnologie. 2. Bioreactoare, Ed. IntelGlobal, Iasi, 2002
9. C. Oniscu, D. Cascaval, Inginerie biochimica si biotehnologie. 1. Ingineria proceselor biotehnologice, Ed. IntelGlobal, Iasi, 2002
10. D. Cascaval, C. Oniscu, A. I. Galaction, Inginerie biochimica si biotehnologie. 3. Procese de separare, Ed. Performantica, Iasi, 2004
11. I. St. Bontas, Microbiologie industriala, Lit. U.T.I., 1996
12. E. Horoba, E. Muresan, Gh. Cristian, Reactoare in industria chimica organica - Indrumar de proiectare, Ed. Politehnium, Iasi, 2009
13. S.Curteanu, S. Ungureanu, Automatizari in industria chimica, Lit. U.T.I. Iasi, 2000
14. V. Magearu, Controlul analitic al proceselor biotehnologice, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1992
15. STAS SR9-A1
16. STAS 2710-70
17. STAS 5698-87
18. STAS 339-80
19. STAS 97-80
20. STAS 3682-80
21. STAS 6536-87
22. M. Aluas, S. Simon, Metode experimentale avansate pentru studiul si analiza bio-nano-sistemelor, Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2012
23. D. Suteu, A. Blaga, Biotehnologii in protectia mediului, Ed. Performantica, Iasi, 2011
24. Materials Safety Data Sheets - Catalog Sigma-Aldrids
25. R. Tudose, A. Moise, Fenomene de Transfer si Utilaje Specifice in Industria Chimica - Indrumar de Proiectare, Institutul Politehnic, Iasi, 1990


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!