Acreditivul Documentar

Extras din licență Cum descarc?

CAPITOLUL I
RISC SI SIGURANTA ÎN COMERTUL INTERNATIONAL
1.1Mediul operational
Globalizarea economiei mondiale faciliteaza accesul pe pietele straine. Acest lucru înseamna, însa, si ca agentii economici care doresc sa se implice în schimburile economice internationale sunt obligati sa actioneze într-un mediu competitiv dur. În acest context, încheierea cu succes a Rundei Uruguay (GATT) si crearea Organizatiei Mondiale a Comertului vor avea o influenta benefica asupra dezvoltarii în continuare a comertului international cu bunuri si servicii. Se apreciaza ca acest lucru va fi de natura sa impulsioneze eforturile îndreptate spre reforma economica ale tarilor foste comuniste.
Transformarile economice si politice petrecute în ultimii ani nu au ajuns inca la final. Politica externa a Statelor Unite ale Americii, care doresc sa-si asume un rol global, de aparator al pacii mondiale, a început sa îsi arate, deja, limitele. Procesul de pace din Orientul Mijlociu este, categoric, aflat pe calea cea buna, dar obstacolele si pericolele nu au disparut cu totul. Africa de Sud depune eforturi sustinute pentru a-si construi o societate multirasiala. Daca va reusi, posibilitatile de afaceri în aceasta regiune vor fi considerabile. China ofera, si ea, un potential atractiv. Deschiderea economiei chineze a generat o cerere importanta de resurse pentru finantarea comertului, desi riscurile implicate nu trebuie trecute cu vederea. Procesul de integrare a Europei Occidentale a continuat, în ciuda unei scaderi de ritm, datorata în special situatiei de criza din economia mondiala, astfel ca în prezent putem vorbi de o Uniune “a celor 15”, cu perspective de extindere în chiar primii ani ai secolului urmator.
În acelasi timp, schimburile economice straine cunosc o dinamica foarte accentuata. 
1.2.Conceptul de risc
Pe parcursul derularii contractului comercial pot aparea, atât pentru exportator, cât si pentru importator o serie de riscuri. Prin risc, în acceptiune larga, se întelege posibilitatea aparitiei unei pierderi în cadrul unei tranzactii economice internationale (import/export, cooperare) ca rezultat al producerii unor evenimente, fenomene imprevizibile.
Cauzele care genereaza riscurile sunt numeroase si pot fi de natura comerciala sau necomerciala. Astfel, sunt socotite riscuri comerciale: insolvabilitatea cumparatorului, neplata la termen a contravalorii marfurilor sau a serviciilor, neacceptarea de cumparator a marfurilor etc. În grupa riscurilor necomerciale sunt incluse cele determinate de: starea de razboi, exproprierea sau interventia guvernamentala care împiedica plata, schimbarea regimului politic, adoptarea de restrictii privind transferurile valutare, anularea licentelor de export sau de import, calamitatile naturale etc.
Pentru evitarea sau atenuarea acestor riscuri, practica comerciala internationala a imaginat numeroase tehnici si metode a caror utilizare reclama:
- cunoasterea ansamblului metodelor utilizate pe plan mondial în acest sens si a domeniului în care se pot utiliza;
- cunoasterea legislatiei si/sau a uzantelor specifice anumitor domenii în general (titluri de credit, acreditive documentare, asigurari etc.) si a legislatiei din tara partenerului, în mod special (care poate permite utilizarea sau nu a unei anumite metode);
- evaluarea anticipata si cât mai realista a riscurilor ce pot apare pe parcursul derularii afacerii.
Multe din tendintele evidentiate la începutul capitolului anterior implica riscuri sporite pentru exportatori. Din punctul lor de vedere, securitatea platii a capatat, de aceea, o importanta din ce în ce mai mare. În acelasi timp, acestia au de a face cu o perceptie tot mai acuta a riscului printre cumparatori.


Fisiere în arhivă (12):

 • Acreditivul Documentar
  • Acreditivul_documentar.doc
  • Anexe.doc
  • capitol_I.doc
  • capitol_II.doc
  • capitol_III.doc
  • capitol_IV.doc
  • concluzii.doc
  • cuprins_.doc
  • Cuprins_AD.doc
  • ORGANIGRAMA_ING_BANK.doc
  • Prezentare_ING.doc
  • rezumat.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!