Actele Constitutive ale Societatilor Comerciale

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4

CAPITOLUL I
REGIMUL JURIDIC AL SOCIETATILOR COMERCIALE
1.1 Scurta privire asupra cauzelor care au determinat crearea societatilor comerciale 1
1.2 Consideratii generale privind originea si evolutia societatilor comerciale 2 
1.3 Cadrul juridic de constituire si functionare a societatilor comerciale in Romania 6
1.4 Formele si clasificarea societatilor comerciale 7

CAPITOLUL II
ACTELE CONSTITUTIVE ALE SOCIETATILOR COMERCIALE
2.1 Notiuni generale 1
2.2 Contractul de societate 21
2.2.1 Conditiile de fond ale contractului de societate 22
2.2.1.1 Consimtamantul partilor 23
2.2.1.2 Capacitatea partilor 24
2.2.1.3 Obiectul contractului 25
2.2.1.4 Cauza contractului 26
2.2.2 Conditiile de forma ale contractului de societate 27
2.3 Continutul contractului de societate comerciala 28
2.4 Statutul societatii comerciale
2.4.1 Continutul statutului societatii comerciale
2.5 Inregistrare si autorizarea societatilor comerciale 

CAPITOLUL III
Studiu de caz la S.C. RO CONSTRUCT CENTER S.R.L. 
Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Societatea comerciala, ca si toate celelalte institutii ale dreptului, isi datoreaza aparitia unor cauze economice si sociale .
Pe masura ce societatea omeneasca s-a dezvoltat, iar nevoile economice si sociale au crescut, oamenii si-au dat tot mai mult seama ca energiile individuale, oricat de mari ar fi fost ele, nu mai erau indestulatoare pentru satisfacerea acestor nevoi. Astfel, actiunile individuale au cedat locul factorilor reuniti, care asigurau, pe de o parte, cresterea considerabila a resurselor de munca si financiare, iar pe de alta parte, diversificarea actiunilor intreprinse in realizarea scopului comercial.
La inceput au aparut colectivitati restranse, formate din cateva persoane, care puneau in comun bunurile si priceperea lor, in vederea realizarii unei afaceri. Mai tarziu, prin perfectionarea tehnicii juridice au aparut colectivitati mai mari, cu sute sau mii de persoane, necunoscute intre ele, care, prin capitalurile lor, contribuiau la realizarea unor mari afaceri in toate domeniile de activitate.
Cooperarea practica intre intreprinzatori si-a gasit expresia, pe planul dreptului, in conceptul de societate comerciala, care implica asocierea a doua sau mai multor persoane, cu punerea in comun a unor resurse, in vederea desfasurarii unei activitati economice si impartirii beneficiilor rezultate.
Pentru a-si indeplini rolul sau economic, societatea comerciala a fost conceputa ca un organism autonom, caruia legea i-a conferit personalitate juridica. 
Personalitatea juridica reprezinta acea "armura" proprie si indispensabila existentei subiectului colectiv de drept pe care legea o organizeaza pentru ca societatea comerciala sa poata participa in nume propriu la circuitul economico-juridic . Continutul si limitele "personalitatii juridice" nu pot fi modificate prin vointa persoanelor fizice, asociati ce compun "colectivul" societatii comerciale. Modificarile au in vedere tipurile de societati comerciale permise de lege si regimul lor juridic reglementat prin norme imperative, iar nu acele dispozitii supletive care permit manifestari derogatorii ale vointelor proprii, individuale, ale asociatilor. 
Analizand diferite legislatii nationale constatam ca legiuitorul s-a preocupat de crearea unor anumite tipuri de societati comerciale care sa raspunda, pe de o parte, imperativelor economice, iar, pe de alta parte, pentru a ordona, din punct de vedere juridic, schimbarile pe care aceasta practica le impune fara incetare.
Existenta societatilor comerciale este in primul rand rodul unei practici milenare pe care legiuitorul modern, incepand cu codificarea napoleoniana, a retinut-o. Fiecare tip de societate s-a nascut pentru a raspunde unei nevoi specifice in dezvoltarea comertului, si in acest sens a-au structurat si reglementarile juridice.
Societatile comerciale au fost si sunt si in prezent cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, ca si pentru satisfacerea unor interese personale ale intreprinzatorilor.

1.2. Consideratii generale privind originea si evolutia societatilor
comerciale

Germenii institutiei juridice a societatii comerciale au aparut inca din perioada antichitatii.
In antichitate, dreptul roman distingea intre mai multe forme de societate:
- societatea tuturor bunurilor prezente si viitoare ale asociatilor;
- societatea care avea ca obiect un singur lucru;
- societatea al carei obiect il formau veniturile5 .
Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca, indiferent de forma sa, societatea era lipsita de personalitate juridica, cu exceptia, temporara, a societatii publicanilor avand ca obiect arendarea impozitelor statului.
Dezvoltarea activitatii comerciale in perioada Evului Mediu a condus la cristalizarea primelor societati comerciale cu atributele lor specifice.
Daca societatea in nume colectiv a avut drept precursoare societatea civila fara personalitate juridica, consacrata de dreptul roman, primele societati in comandita apar in sec. al XII-lea odata cu dezvoltarea activitatii comerciale in principalele republici italiene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actele Constitutive ale Societatilor Comerciale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!