Actele de Autoritate cu Caracter Militar

Cuprins licenta Cum descarc?

Infractiunea  Introducere 6
CAPITOLUL I CONCEPTUL DE INFRACTIUNE SI TRASATURILE EI ESENTIALE 9
1.1 Infractiunea  institutie fundamentala a dreptului penal 9
1.2 Definitia infractiunii 11
1.3 Trasaturile esentiale ale infractiunii 12
1.4 Subiectii infractiunii 15
CAPITOLUL II INTERNETUL, CRIMINALITATEA SI DREPTUL 17
2.1 Scurt istoric 17
2.2 Forme de manifestare a infractiunilor 19
2.3 Tendinte de evolutie a criminalitatii informatice 36
2.4 Posibilitati de combatere a criminalitatii informatice 37
2.4.1 Securitate si prevenire 37
2.4.2 Masuri de securitate in sistemele informatice 44
CAPITOLUL III SPECIFICUL PROGRAMELOR DE CALCULATOR DIN ADMINISTRATIA PUBLICA 53
3.1 Rolul softului in relatia cetatean - administratie publica 53
3.2 Categorii de softuri folosite in administratia publica 58
CAPITOLUL IV PIRATAREA PROGRAMELOR DE CALCULATOR IN ADMINISTRATIA PUBLICA 62
4.1 Conceptul de piratare a programelor de calculator 62
4.2 Protectia legii 64
4.3 Structura juridica 65
4.4 Continut constitutiv 66
4.5 Formele infractiunii 68
4.6 Sanctiunea 68
CAPITOLUL V JURISPRUDENTA CU PRIVIRE LA INFRACTIUNEA DE REPRODUCERE NEAUTORIZATA A PROGRAMELOR DE CALCULATOR IN ADMINISTRATIA PUBLICA 69
CONCLUZII SI PROPUNERI 71
BIBLIOGRAFIE 74


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In mai putin de o generatie, revolutia informationala si introducerea calculatoarelor in aproape fiecare dimensiune a societatii a schimbat semnificativ lumea. Aplicatiile calculatorului in zilele noastre sunt extrem de diverse, practic in toate domeniile cal!culatorul este, daca nu absolut necesar, cel putin foarte util. Printre domeniile in care calculatorul este utilizat pe scara larga amintim: organisme guvernamentale, industrie, comunicatii, educatie, armata, comert, arta, administratie, jurnalistica, cinema, televiziune, sistemul bancar, medicina etc, lista fiind practic fara sfarsit.
Calculatoarele permit oamenilor si organizatiilor sa faca mult mai multe lucruri cu informatia decat puteau face inainte de exis!tenta acestora: sa obtina si sa stocheze cantitati imense de infor!matii, sa le proceseze sau sa le transmita altor entitati. In zilele noastre, dezvoltarea calculatoarelor a fost influentata de realizarile remarcabile din domeniul electronicii, de la valve termionice si tranzistori pana la circuitele puternic integrate. Revolutia informationala din a doua jumatate a secolului trecut a fost motorul care a dus societatea actuala la un progres remarcabil .
Dezvoltarea, difuzarea si consecintele calculatoarelor sunt parte a unui context mai larg - cel al societatii informationale si al erei cunoasterii. Ubicuitatea calculatoarelor si ritmul rapid de evo!lutie tehnologica a acesteia sunt printre aspectele cele mai semni!ficative ale actualei revolutii informationale. Raspandirea larga a calculatoarelor nu este chestiune de moda sau hiperbola, cu toate ca exista multe asemenea elemente in literatura de specia!litate este un proces ireversibil, cu implicatii semnificative asupra vietii si activitatii umane .
Principalele avantaje ale informatizarii constau in cresterea semnificativa a vitezei de procesare a datelor informatice, a capa!citatii de stocare si in posibilitatea de integrare a diverse sisteme. Avansurile tehnologice in termeni de putere de calcul au fost si continua sa fie uimitoare. Din anii '60, numarul de tranzistori pe cip-ul microprocesor s-a dublat la fiecare 18-24 luni, rezultand o crestere masiva a capacitatii de procesare a calculatoarelor. Dubla!rea la fiecare 18-24 luni este aproximativ echivalenta cu marirea de 10 ori la fiecare 5 ani si de 100 de ori la fiecare 10 ani (feno!men cunoscut sub denumirea de Legea lui Moore, prezis/obser!vat de Gordon Moore, co-fondator al firmei Intel, in 1965 ). La fel de remarcabile au fost avansurile tehnologice si in ceea ce priveste capacitatea de stocare sau de comunicare a datelor in forma digitala: in ultimele decenii, calculatoarele au avut o dezvoltare exploziva, egaland sau chiar depasind capacitatile de calcul, stocare si transmisie ale supercalculatoarelor din anii '80.
1.1. Infractiunea  institutie fundamentala a dreptului penal 
Institutiile fundamentale ale dreptului penal sunt: infractiunea, raspunderea penala si pedeapsa. Caracterizarea - ca fundamentale - a acestor institutii este justificata de imprejurarea ca toate normele dreptului penal, indiferent daca apartin partii generale sau speciale a acestuia, se bazeaza pe ele ori graviteaza in jurul lor. 
Intre cele trei institutii sus mentionate exista o stransa legatura si conditionare, in sensul ca institutia infractiunii determina existenta si functionarea celorlalte doua. Fara infractiune nu poate exista raspundere penala si fara raspundere penala nu se poate concepe aplicarea unei pedepse. Savarsirea oricarei infractiuni atrage, pentru cel care a comis-o, o pedeapsa, pedeapsa implica, din partea persoanei care o suporta, raspunderea sa penala pentru fapta savarsita. 
Codul penal da expresie acestei reactii in articolul 17 alin. 2, in care se arata ca infractiunea este singurul temei al raspunderii penale . In ipoteza in care datorita unor cauze determinate prevazute de lege (legitima aparare, starea de necesitate, constrangerea fizica sau morala) caracterul penal al faptei savarsite este inlaturat, nu exista nici raspundere penala si, desigur, nici pedeapsa.
De subliniat ca, totusi, din cele trei institutii fundamentale, cea a infractiunii este mai importanta pentru ca, asa cum s-a subliniat in doctrina penala, ea constituie piatra de temelie a oricarui sistem de drept penal, deoarece reglementarile sale se rasfrang asupra tuturor normelor incriminatoare din acel sistem de drept penal.
Infractiunea, ca institutie fundamentala, presupune, prin urmare, un ansamblu de norme penale prin care se reglementeaza, in general, conditiile de existenta si trasaturile caracteristice comune tuturor infractiunilor descrise in legea penala, si nu in special, adica prin perspectiva diferitelor infractiuni, ca de exemplu: furt, omor, talharie, fals etc . 
Codul penal, in capitolul I din Titlul II al Partii generale prevede reglementari care privesc infractiunea in aspectele ei generale. Aceste reglementari au ca principal obiect stabilirea prin norme de drept a trasaturilor esentiale ale infractiunii.
Inainte de a trece la examinarea reglementarilor din Codul Penal este necesar sa prezentam cateva consideratii generale asupra infractiunii privita din punct de vedere material, social-politic si juridic.
Privita din punct de vedere material, infractiunea este o activitate omeneasca indreptata impotriva regulilor de convietuire sociala, este activitate antisociala, neconvenabila pentru relatiile sociale.
Unele dintre aceste activitati antisociale reprezinta un pericol social mai mic, altele un pericol social mai mare. Acestea din urma sunt considerate si apreciate ca activitate infractionala. Astfel, trecerea de partea dusmanului, spionajul, omorul, calomnia, delapidarea etc. sunt fapte deosebit de periculoase. Unele din acestea se comit prin violenta, altele prin frauda, iar altele sunt producatoare de grave prejudecati materiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actele de Autoritate cu Caracter Militar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!