Activitatea Consilierilor de Probatiune

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE pg. 4
CAPITOLUL I. Aspecte generale privind serviciul de probatiune
1.1.Interventia serviciului de probatiune pg. 6
1.2.Rolul serviciului de probatiune pg. 8
1.3.Principalele atributii ale unui consilier de probatiune pg.10
CAPITOLUL II. Supravegherea persoanelor eliberate conditionat
2.1 Notiuni generale de supraveghere pg. 14
2.2. Evidenta si supravegherea persoanelor eliberate conditionat. Aspecte practice si comparate pg. 19
2.3. Reguli de supraveghere pg. 25
CAPITOLUL III. REFERATUL DE EVALUARE. STUDIU DE CAZ.
pg. 32
CONCLUZII pg. 50
BIBLIOGRAFIE pg. 52


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Procesele de schimbare pe care le-a traversat Serviciul de Probatiune de-a lungul timpului, atat privind identitatea cat si in privinta atributiilor sale, ne fac sa credem ca acesta a trecut de faza cand era doar "o anexa" a judiciarului si a devenit un partener viabil al acestuia. Astazi Serviciul de Probatiune este prezent in instanta prin referatele de evaluare incontestabil utile la individualizarea pedepsei, in comunitate este recunoscut ca participant activ la supravegherea executarii pedepselor (functia de control), asistenta si consilierea persoanelor condamnate aflate in stare de libertate sau a victimelor unor infractiuni. 
Multiplele relatii cu partenerii comunitari fac din Serviciul de Probatiune institutia care sprijina continuu reintegrarea persoanelor care au savarsit infractiuni si contribuie totodata la reducerea riscului de recidiva (functia de suport).
In perspectiva introducerii Noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penala, Serviciului de Probatiune ii vor spori considerabil atat atributiile cat si volumul de munca, din aceasta perspectiva acesta trebuie inteles ca va avea nevoie de mai multa independenta de actiune in sensul dobandirii personalitatii juridice si a gestionarii propriului buget. 
In ceea ce priveste aparatul propriu, din considerentele anterior mentionate, Serviciul de Probatiune trebuie dezvoltat, astfel, consilierii de probatiune, pe buna dreptate considerati specialisti in munca lor, sa fie sprijiniti de personal auxiliar si administrativ care vor efectua muncile de rutina care, de altfel, consuma multe resurse umane si materiale.
Tinand seama de realitatile prezente (existenta consolidata a serviciilor de probatiune pe langa fiecare tribunal, aria acoperita de acestea si Directia de probatiune in perimetrul sistemului penal) dar mai ales de perspectivele viitoare, este necesara clarificarea locului probatiunii in sistemul penal romanesc care va contribui decisiv la modalitatea de organizarea institutionala a serviciilor de probatiune, in general.
In ceea ce priveste reconfigurarea institutionala a sistemului de probatiune aceasta trebuie sa plece atat de la realitatile actuale cat si de la activitatile ce se prefigureaza, doua componente cel putin iesind puternic in evidenta, anume: subordonarea administrativa a serviciilor si Directiei de probatiune (independenta financiara) si dimensionarea corespunzatoare a schemelor de personal (o mai mare acoperire in teritoriu).
CAPITOLUL I
Aspecte generale privind serviciul de probatiune
In ordine istoric-cronologica "probation" este una dintre primele sanctiuni comunitare, intermediare, reglementate ca masura alternativa la pedeapsa privativa de libertate. Aparitia sa a fost determinata, pe de-o parte, de necesitatea dezvoltarii sistemelor judiciare adaptate delicventei juvenile, iar pe de alta parte, de aparitia unor noi curente in criminologie care pledeaza pentru controlul infractionalitatii din afara sistemului justitiei penale 
In limba romana s-ar traduce prin reabilitare si supraveghere comunitara. Aceasta traducere este folosita si in Ordonanta nr.92/2000 care reglementeaza activitatea serviciilor comunitare specializate. Termenul de "probatiune" este cel mai frecvent utilizat desi este impropriu. In legislatia romana sensul termenului de "probatiune" are cu totul alte conotatii. El se refera la sistemul probelor reglementate in cadrul diferitor ramuri ale drepturlui procesual civil, penal, etc. In timp ce traducerea termenului de "probation" prin "reabilitare si supraveghere" reflecta partial continutul si natura institutiei, nici acesta nu surprinde o trasatura esentiala a acestui tip de sanctiune comunitara - respectiv, aceea de perioada de incercare. Ideea de perioada de incercare, de a doua sansa acordata celui care a comis o infractiune, face parte din "nucleul dur" al definirii acestei sanctiuni neprivative de libertate. De aceea, cel putin deocamdata acest tip de sanctiune comunitara nu si-a gasit inca un termen satisfacator in limba romana.
Aparitia si evolutia sanctiunilor penale alternative la pedeapsa inchisorii sunt legate organic de aparitia si evolutia sistemului probatiunii si a serviciilor de probatiune, deoarece, oricare ar fi sanctiunile penale alternative la pedeapsa inchisorii, acestea nu pot functiona si nu-si pot atinge scopul decat sub supravegherea, asistenta si controlul personalului specializat din cadrul serviciilor de


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Consilierilor de Probatiune.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!