Activitatea de Creditare a Agentilor Economici la Banca Agricola SA

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
PRINCIPII SI REGULI GENERALE PRIVIND
ACTIVITATEA DE CREDITARE
1.1. INTRODUCERE
Banca Agricola S.A. este organizata potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancara, fiind inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J35/1060 din 1991.
Potrivit Statutului sau de organizare si functionare aprobat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1196 / 1990.
Banca Agricola acorda clientilor sai credite in lei pe termen scurt, pana la 12 luni, in conditiile stabilite de lege, cu asigurarea resurselor corespunzatoare si a respectarii dispozitiilor prezentelor norme metodologice.
Pot beneficia de credite persoanele fizice si juridice, indiferent de forma de organizare si natura capitalului social, care au conturi deschise la banca, pentru activitati de aprovizionare, productie, comert, prestari servicii si alte activitati autorizate de lege. 
1.2. ACTIVITATEA DE CREDITARE IN CADRUL BANCII 
AGRICOLE S.A.
In intreaga activitate de creditare, banca va respecta intocmai prevederile Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancara, Legii nr. 34/1991 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, a normelor, instructiunilor si regulamentelor emise de Banca Nationala a Romaniei in calitatea sa de banca centrala cu atributii de reglementare in domeniile monetare, de credit si de plati, precum si propriile norme si instructiuni de lucru.
Operatiunile de aprobare si acordare au la baza prudenta bancara ca principiu fundamental ce caracterizeaza intreaga activitate a bancii.
Activitatea de creditare se bazeaza, in primul rand, pe analiza viabilitatii si realismul afacerilor in vederea identificarii si evaluarii capacitatii de plata a clientilor, respectiv de a genera venituri si lichiditati ca principala sursa de rambursare a creditului si de plata a dobanzii. Determinarea capacitatii de plata a clientilor se face prin analiza aspectelor financiare si nefinanciare ale afacerilor, atat din perioadele expirate cat si din cele prognozate.
Acordarea creditelor trebuie sa fie avantajoasa atat pentru banca, deoarece prin extinderea si diversificarea portofoliului de credite, poate obtine profit suplimentar, cat si pentru clienti care pe seama creditelor pot sa-si dezvolte afacerile, sa obtina profit si pe aceasta baza, sa ramburseze imprumuturile si sa-si achite dobanzile.
Analiza si acordarea creditelor trebuie sa aiba in vedere influenta factorilor externi asupra proiectelor propuse de clienti, respectiv aspectele nefinanciare care pot avea efecte neprevazute asupra desfasurarii afacerilor si rambursarii creditelor. 
Banca are obligatia sa analizeze si sa verifice, iar imprumutatul sa puna la dispozitie toate documentele si actele din care sa rezulte natura activitatilor desfasurate, credibilitatea, situatia patrimoniala, rezultatele economico-financiare, capacitatea manageriala si orice alte documente si date care sa permita evaluarea potentialului economic, organizatoric si financiar al clientului.
Creditele si scrisorile de garantie solicitate, indiferent de suma sau durata de rambursare, respectiv de valabilitate, se acorda pentru destinatia stabilita prin contracte, aceasta fiind obligatorie pentru imprumutati. Utilizarea creditului aprobat pentru o alta destinatie decat cea stabilita, da dreptul bancii sa intrerupa creditarea si sa retraga imprumutul acordat.
La creditele acordate si scrisorile de garantie eliberate, banca percepe dobanzi si comisioane ale caror niveluri de baza se avizeaza de Comitetul de directie si se aproba de Consiliul de Administratie al Bancii, precum si penalitati stabilite conform prevederilor legale in vigoare, in cazul nerambursarii la scadenta a creditelor si neachitarii dobanzilor datorate.
Creditele trebuie sa fie in toate cazurile garantate, iar volumul minim al garantiilor constituite trebuie sa acopere datoria maxima a imprumutatului catre banca, formata din credite si dobanzi.
Banca are dreptul sa verifice la clientii sai existenta permanenta si integritatea garantiilor asiguratorii pe toata perioada creditarii, respectarea conditiilor in care s-a acordat creditul, modul cum acesta este utilizat, iar in cazul in care se constata incalcarea prevederilor contractuale, sa retraga creditele inainte de scadenta stabilita sau, in lipsa de disponibilitati, sa le treaca la credite restante si / sau indoielnice si sa urmareasca rambursarea acestora in ordinea stabilita prin lege. 
Creditele, valorile de recuperat, creantele comerciale, precum si dobanzile aferente acestora, nerambursate, respectiv neincasate la scadenta, sunt considerate creante restante si respectiv, dobanzi restante.
Creditele, valorile de recuperat, creantele comerciale, creantele restante, precum si dobanzile aferente, trecute in litigiu, sunt considerate creante indoielnice si respectiv, dobanzi indoielnice.
Se considera trecute de litigiu, creditele, valorile de recuperat, creantele comerciale, creantele restante, precum si dobanzile aferente, ce fac obiectul unei cereri inregistrate la instanta de judecata pentru obtinerea unui titlu, executarea silita a debitorului, lichidarea judiciara a acestuia precum si orice alte cereri privind recuperarea creantelor bancii de credite si dobanzi cu exceptia fazei de notificare.
Pe toata durata creditarii, agentii economici beneficiari de credite au obligatia sa puna la dispozitia bancii un exemplar din bilantul contabil, situatiile contabile periodice si orice alte documente solicitate de banca. Aceasta obligatie va fi prevazuta ca o clauza distincta in contractul de credite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea de Creditare a Agentilor Economici la Banca Agricola SA.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!