Activitatea de Marketing Bancar pe Piața Produselor și Serviciilor din România

Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte activitatea de marketing bancar pe piaţa produselor şi serviciilor din România. Pe lângă acestea, lucrarea cuprinde şi un studiu efectuat la nivelul instituţiei bancare BRD Groupe Societe Generale.
Sectorul serviciilor a luat amploare din ce în ce mai mare, odată cu dezvoltarea economiilor naţionale. Serviciile financiar-bancare necesită competenţe profesionale la un nivel ridicat. În ultimele decenii, structura operaţiunilor financiar-bancare s-a schimbat considerabil, iar multe dintre barierele competiţionale au dispărut, accesul pe piaţa internaţională devenind posibil datorită desfiinţării barierelor dintre ţări.
Pentru societăţile financiar-bancare din România, orientarea de marketing este una destul de recentă. Pentru a avea succes pe o piaţă extrem de dinamică şi fluctuantă, este vital ca instituţiile financiar-bancare să-şi comercializeze produsele şi serviciile pentru a reuşi să se dezvolte.
În ziua de astăzi în nici un domeniu nu mai este suficient să vinzi, ci trebuie ştiut cu exactitate ceea ce vinzi şi mai ales cui vinzi. Clienţii nu se mai mulţumesc cu un produs, ci cu produsul care se potriveşte cel mai bine cu nevoile şi aşteptările acestora. Această regulă nescrisă este valabilă şi în domeniul bancar, unde avalanşa de produse şi servicii mai mult sau mai puţin similare existente în ofertele băncilor îi bombardează permanent pe clienţi. Dacă până nu demult preţul era singurul factor de diferenţiere între produsele băncilor, din ce în ce mai mult acesta nu mai constituie un motiv suficient de puternic pentru ca un client să opteze pentru produsul unei anumite bănci. Clientul caută produse sau servicii complementare produsului principal de care are nevoie, de multe ori “un pachet” care să îi asigure satisfacerea mai multor nevoi.
Lucrarea este împărţită în 4 capitole, fiecare fiind extrem de important în înţelegerea marketingului bancar şi a produselor existente pe piaţa bancară din România. În primul capitol se prezintă conceptul de marketing, care are mai multe definiţii, dar cea mai importantă fiind aceea că marketingul este întreaga afacere văzută din punctul de vedere al rezultatului său final, adică, din punctul de vedere al consumatorului, scopul său constând în a face vânzarea superfluă, a cunoaşte şi a înţelege consumatorul atât de bine încât produsul sau serviciul să se poată vinde pe el însuşi.
Tot în cadrul acestui capitol am vorbit şi despre cât de important este marketingul pentru serviciile financiar-bancare, particularităţile acestuia cadrul acestor societăţi, importanţa lui pentru instituţiile bancare, dar şi de organizarea unei activităţi de marketing în cadrul unei bănci.
Al doilea capitol prezintă cele mai importante elemente şi instrumente în marketingul financiar-bancar. Astfel, o primă discuţie o fac produsele şi serviciile financiar-bancare, urmate de mixul de marketing în cadrul instituţiilor bancare, care ne aduce în prim-plan cei 4 P specifici produselor şi serviciilor (produsul, preţul, plasarea în distribuţie şi promovarea), dar şi cei 3P specifici doar serviciilor ( personalul, procesele şi permisele fizice).
În continuare, în cel de-al treilea capitol, vorbim despre politica de marketing, care este o continuare a mixului de marketing financiar-bancar, un proces ce ţine cont de cei 4P. Aşadar, un prim subiect este reprezentat de politica de produs, care ne detaliază cum trebuie să fie un produs pentru a fi în atenţia consumatorilor. Mai departe, politica de preţ, este un subiect comun băncilor, ajutându-le să-şi stabilească propriul preţ şi astfel atrăgând tot mai mulţi potenţiali clienţi. Politica de distribuţie ne aduce la cunoştinţă care sunt cele mai importante metode oficiale de a face distribuţia produselor financiar-bancare, iar in final, promovarea este cea de care depinde întreaga activitate a instituţiilor bancare, deoarece, aceasta trebuie să fie făcută astfel încât consumatorii să înţeleagă bine care sunt produsele oferite de o anumită instituţie financiar-bancară.
Capitolul patru, reprezintă un studiu de caz efectuat la nivelul instituţiei financiar-bancare BRD Groupe Societe Generale. Prima parte prezintă informaţii referitoare la această instituţie, iar cea de-a doua parte vine cu o scurtă analiză a percepţiei consumatorilor referitoare la BRD.
În final trebuie să reţinem faptul că orice instituţie financiar-bancară are nevoie de propriul marketing, de propriile strategii pentru a răzbate pe piaţa în care activează şi poate cel mai important, de oameni care ştiu să menţină instituţia la gradul înalt de renume.
Capitolul 1. MARKETINGUL FINANCIAR-BANCAR.
DELIMITĂRI CONCEPTUALE
1.1. Conceptul de marketing
Termenul de marketing provine din verbul de origine anglo – saxonă “to market” care înseamnă a cumpăra şi a vinde, a realiza tranzacţii pe piaţă. Practicile şi primele teoretizări ale marketingului au apărut în S.U.A. şi prin răspândirea teoriei marketingului în foarte multe ţări ale lumii termenul de marketing s-a internaţionalizat, preluându-se în mod direct, fără traducere.
În literatura de specialitate există foarte multe definiţii pentru termenul de marketing. Multiplele definiţii ale marketingului rezultă din diversele perspective pe care le adoptă autorii, marketingul fiind o noţiune complexă, care nu se poate exprima în câteva cuvinte.
Marketingul este o disciplină într-o continuă evoluţie, drept consecinţă definiţiile atribuite marketingului sunt completate şi înlocuite de la o perioadă la alta. Astfel conform profesorului Victor P. Buell se poate vorbi despre “vechiul” concept de marketing şi “ noul” concept de marketing, apărut în anii '50.


Fisiere în arhivă (1):

  • Activitatea de Marketing Bancar pe Piata Produselor si Serviciilor din Romania.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Adam C. „Marketing financiar-bancar”, Editura Mirton, Timişoara, 2007
Andronache V. „Banca şi operaţiunile comerciale”, Editura Universitară, 2006
Basno C. „Monedă. Credit. Bănci”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1994
Bojeşteanu E. „Monedă şi bănci”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2010
Bordea A. „Contractul de credit”, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2012
Căpraru B. „Retail banking”, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2009
Cetină I. „Marketing competitiv în sectorul serviciilor”, Editura Teora, Bucureşti, 2001
Cruceru A. „Tehnici promoţionale”, Editura Uranus, Bucureşti, 2009
Dardac N. „Operaţiuni bancare”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1996
Druker P. „Marketing”, Editura Mirton, Timişoara, 2007
Dumitrescu B. „Monedă”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2011
Haţeş – Gavra I. „Activitatea şi operaţiunile bancare”, Editura Mirton, Timişoara, 2009
Kotler P. “Managementul marketingului”, Editura Teora, Bucureşti, 1997
„ Principiile marketingului”, Editura Teora, Bucureşti, 1997
Micu A. „Marketing”, Editura Gaudeamus, Constanţa, 2001
„Cercetări de marketing – metode, concepte, studii de caz”, Editura Fundaţia Academică, Galaţi, 2001 
Niculescu E. „Marketing modern”, Editura Polirom, Iaşi, 2000
Odobescu E. „Marketing bancar modern”, Editura Sigma, Bucureşti, 2007
Olteanu V. „Marketing financiar-bancar”, Editura Ecomar, Bucureşti, 2009
Popescu I. „Tehnici promoţionale”, Editura Metropol, Bucureşti, 1994
Soroş G. „Noua paradigmă a pieţelor financiare”, Editura Litera, Bucureşti, 2008
Ştefănescu P. „Bazele marketingului”, ISSB, Bucureşti, 1994
Zaiţ A. „Marketingul serviciilor”, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2004


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!