Activitatea Romaniei in Cadrul Societatii Natiunilor

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.pag. 3
Cap. I - Romania la Societatea Natiunilor.pag.17
Cap. II - Nicolae Titulescu - reprezentant al intereselor
nationale ale Romaniei la Societatea Natiunilor.pag.42
Cap. III - Nicolae Titulescu - dezarmarea, definirea 
agresiunii si agresorului.pag.67
Cap. IV - Consideratii metodice.pag.88
Concluzii.pag.116
Anexe. pag.123
Bibliografie.pag.137


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Societatea Natiunilor, creata dupa primul razboi mondial a reprezentat expresia unei aspiratii si setea omului de dreptate si incredere in puterea ratiunii de a invinge.
Prima conflagratie mondiala, considerata ,,o calamitate fara egal din vremea invaziilor barbare" a produs importante pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. In 1935, Vespasian V. Pella calcula ca numarul anilor de razboaie intrece cu mult pe cel al anilor de pace , iar Mircea Malita afirma ca ,,istoria societatii omenesti ar putea fi rescrisa si regandita nu ca o istorie de lupte, ci ca un sir neintrerupt de negocieri". 
Presedintele american Wodrow Wilson a fost puternic stapanit de ideea infiintarii unei Societati a Natiunilor ,,ca organism international al ratiunii si justitiei" , care sa fie capabila sa realizeze pacea universala, sa reglementeze pe cale politica orice diferend dintre statele membre. Wilson a manifestat atata incredere si optimism in infiintarea si eficienta acestui organism, incat nu-si punea problema ca propunerea sa ar putea fi respinsa sau ar putea fi privita cu rezerve. Eficienta morala conferita Societatii Natiunilor parea insa insuficienta pentru a solutiona eventualele diferende dintre statele membre.
Pactul Societatii Natiunilor aprobat la 28 aprilie 1919 prevedea crearea Societatii Natiunilor, precum si a organismelor acesteia: Adunarea, Consiliul si Secretariatul permanent. Pactul, care nu interzicea razboiul, stabilea conditiile in care acesta putea fi declansat, modul de reglementare a diferendelor dintre state, precum si sanctiunile pentru cei care incalcau prevederile sale.
Opinia publica mondiala a fost entuziasmata de crearea Societatii Natiunilor. Dupa elaborarea Pactului, pe adresa Consiliului au sosit numeroase scrisori cu propuneri, sugestii, recomandari din partea unor state, organizatii, personalitati. Se credea ca intelegerea intre popoare va fi atat de rapida si totala, incat va fi necesara chiar o limba universala, care sa inlocuiasca engleza si franceza. In acest scop in 1921 s-a intrunit la Praga Congresul International Esperanto, iar alte doua intruniri in acelasi an la Rio de Janeiro si Viena cereau prin rezolutii si apeluri sa se adopte o limba internationala. 
Societatea Natiunilor a insemnat foarte mult, prin ineditul, multitudinea, rationalitatea, umanismul preocuparilor si domeniilor abordate. Preocuparile organizatiei nu pot fi limitate la problema pacii si razboiului. Au fost numeroase initiative si rezultate in sectoare precum cooperarea cultural-stiintifica, social-umanitara, iar in domeniul pacii si razboiului a inaugurat o epoca noua, introducand principii si metode pe care lumea se straduieste si astazi sa le faca viabile: egalitatea in drepturi a statelor, garantarea independentei si integritatii teritoriale prin sistemul securitatii colective, sanctionarea colectiva a agresorului, inlaturarea diplomatiei secrete etc.
In cadrul diferitelor organisme ale societatii s-au organizat dezbateri si conferinte, s-au elaborat proiecte si s-au adoptat decizii, rezolutii, conventii, s-au editat si difuzat publicatii, s-au intocmit si raspandit statistici in domeniile comertului, circulatiei monetare, finantelor si bancilor de stat, efectivelor si cheltuielilor militare, epidemiologiei etc. Cu toate acestea, Societatea Natiunilor nu dispunea de nici un mijloc pentru a-si impune solutiile, iar aplicarea sanctiunilor militare ridica numeroase probleme.
Cu toate limitele sale, aparitia forumului pacii a fost salutata de numerosi contemporani. Istoricul J.B. Duroselle considera Liga, ,,unul din aspectele cele mai originale si cele mai noi ale tratatelor de pace" . Eduard Benes definea Liga ,,marele instrument al pacii", iar principiile proclamate in Pact ,,expresia democratizarii Europei si a lumii". Economistul britanic John Maynard Keynes privea forumul de la Geneva ca ,,rezultatul de capetenie al razboiului si cel mai important pentru fericirea omenirii si chiar intr-o forma imperfecta era ceva durabil, era inceputul unui principiu nou de guvernare a lumii."


Fisiere in arhiva (9):

 • Anexe
  • Anexa 1.doc
  • Anexa 2.doc
  • Anexa 3.doc
  • Anexa 4.doc
  • Anexa 5.doc
  • Anexa 6.doc
 • Bibliografie.doc
 • Cuprins.doc
 • Lucare de diploma.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!